@1469016 [k]
az gelişmiş veya kulağa daha hoş gelen tabiriyle gelişmekte olan ülkelerdir üçüncü dünya ülkeleri. Coğrafyasına, kültürüne, ekonomisine göre değişiklikler göstermekle birlikte genelde ortak parametrelere sahip ülkelerdir bunlar. işsizlik oranının yüksek olması ve bununla birlikte kalifiye eleman sıkıntısının da yaşanması, enflasyonun çok yüksek oranlarda seyretmesi, suç oranının yüksekliği, iç savaşların ve darbelerin yoğunca yaşanması, trafik kazalarının çokluğu, ortalama yaşam süresinin kısa olması, bebek ölümlerinin çokluğu, okur yazar oranının düşüklüğü gibi.
Ancak tabi bunlar bilimsel tarafıdır işin, bir de o ülkede bizzat yaşamak gerekir üçüncü dünya ülkesinin nasıl bir şey olduğunu görmek için. Örneğin açık bırakılan belediye çukurlara çocuklar düşüp ölüyorsa,başkentteki bir üniversitenin şenlikleri tekbirlerle basılıyorsa, en büyük iki takımının maçında futbolculara binlerce şişe su atılıyorsa, torpilsiz işe girilemiyorsa, en çok vergiyi asgari ücretliler ödüyorsa, muhtemelen o ülke* üçüncü dünya ülkesidir.
yıllardır sömürge halinde bulunan ya da sömürgelikten kurtulup bağımsızlığını korumaya çalışan, kalkınmanın ve gelişmenin tohumlarını atan, kapsamında afrika ülkelerini barındıran ülke türü.
1. 2. dünya ülkelerinin altında ezilen resmen değil içten içe sömürülen ülkelerdir...çoğu işlerine karışılmasa kendi öz kaynaklarıyla kalkınabilecek ülkeler olmalarına rağmen dünyadaki belli başlı ülkelerin at sürme alanı olmaktan ileri gidemezler genelde...
Dünyada ezik muamelesi gören ülkelerdir, her zaman eziklenmiş olup gelişimlerine de diğer sözde üst ülkeler tarafından sekte vurulmaktadır.
(bkz: libya) (bkz: somali)
kendini gelismis, uygar olarak goren ve demokrasinin timsali, insan haklarinin yilmaz bekcileri olduklarini her firsatta dile getiren, birinci dunya ulkeleri tarafindan somrulup kaderlerine terk edilmis ulkeler dir.