üçüncü dünya ülkeleri

entry22 galeri0
    1.
  1. yıllardır sömürge halinde bulunan ya da sömürgelikten kurtulup bağımsızlığını korumaya çalışan, kalkınmanın ve gelişmenin tohumlarını atan, kapsamında afrika ülkelerini barındıran ülke türü.
    1 ...
  2. 2.
  3. 1. 2. dünya ülkelerinin altında ezilen resmen değil içten içe sömürülen ülkelerdir...çoğu işlerine karışılmasa kendi öz kaynaklarıyla kalkınabilecek ülkeler olmalarına rağmen dünyadaki belli başlı ülkelerin at sürme alanı olmaktan ileri gidemezler genelde...
    1 ...
  4. 0.
  5. kisacasi fakir ulkedir.gerisi corap sokugu gibi gelir zaten **.para dagillimi adaletsizdir.devletin kurumlari iyi bir sekilde islemez.rusvet hortumculuk tavan yapmistir bu ulkelerde ve disa bagimli ulkelerdir bunlar.
    0 ...
  6. 1.
  7. 2.
  8. Kendini birşey sanan batılı ülkelerin edindiği kültürün kaynağını Doğu olduğu unutarak ve ekonomik başarılarının sömürgeci politikalarının sonucu olduğunu düşünmeden her yönden gelişmemiş veya gelişen ülkelere verdiği isim. Bu dünya bizim! bu dünyada biz varken sizin borunuz ötmez! mantığıyla sömürülen ülkelere uygulanan kültür emperyalizmi nin aşalayıcığı mantığı *
    0 ...
  9. 1.
  10. zengin ve sözde gelişmiş amerika ingiltere gibi ülkelerin türkiye gibi parası olmayan sadece tarihi ve onuruyla ayakta kalmaya çalışan ülkelere verdiği isim
    0 ...
  11. 2.
  12. 2. ve 4. dünya ülkelerinin arasında kalmış ülkeler.

    --------------edit-----------------

    2.,3. ve 4.dünya kavramları ile ilgili ayrıntılı bilgi için

    (bkz: alfred sauvy)

    Third World (Tiers Monde) in reference to the underdeveloped countries in an article published in the French magazine L'Observateur on August 14, 1952

    http://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_Sauvy

    ------------------------------------
    0 ...
  13. 3.
  14. batının, genel sınıflandırma statüsünde * , gelişmemiş ülkelere koyduğu isim. * *
    1 ...
  15. 4.
  16. kendini gelismis, uygar olarak goren ve demokrasinin timsali, insan haklarinin yilmaz bekcileri olduklarini her firsatta dile getiren, birinci dunya ulkeleri tarafindan somrulup kaderlerine terk edilmis ulkeler dir.
    0 ...
  17. 5.
  18. niye birinci dunya ulkeleri degilde ucuncu dunya ulkeleri somuruluyor diye merak etigim soru.
    0 ...
  19. 6.
  20. @1469016 [k]
    az gelişmiş veya kulağa daha hoş gelen tabiriyle gelişmekte olan ülkelerdir üçüncü dünya ülkeleri. Coğrafyasına, kültürüne, ekonomisine göre değişiklikler göstermekle birlikte genelde ortak parametrelere sahip ülkelerdir bunlar. işsizlik oranının yüksek olması ve bununla birlikte kalifiye eleman sıkıntısının da yaşanması, enflasyonun çok yüksek oranlarda seyretmesi, suç oranının yüksekliği, iç savaşların ve darbelerin yoğunca yaşanması, trafik kazalarının çokluğu, ortalama yaşam süresinin kısa olması, bebek ölümlerinin çokluğu, okur yazar oranının düşüklüğü gibi.
    Ancak tabi bunlar bilimsel tarafıdır işin, bir de o ülkede bizzat yaşamak gerekir üçüncü dünya ülkesinin nasıl bir şey olduğunu görmek için. Örneğin açık bırakılan belediye çukurlara çocuklar düşüp ölüyorsa,başkentteki bir üniversitenin şenlikleri tekbirlerle basılıyorsa, en büyük iki takımının maçında futbolculara binlerce şişe su atılıyorsa, torpilsiz işe girilemiyorsa, en çok vergiyi asgari ücretliler ödüyorsa, muhtemelen o ülke* üçüncü dünya ülkesidir.
    2 ...
  21. 7.
  22. çok önemli askeri, siyasi ve bürokratik bir gelişmenin yaşandığı günde, bu gelişmeden bahsetmeyip futbol takımının yenilgisini en önemli tartışma maddesi haline getiren ülkelerdir bunlar.
    0 ...
  23. 8.
  24. ingilizce orijinal karşılığı third world countries' dir.

    ayrıca; (bkz: ucuncu ulke)
    0 ...
  25. 9.
  26. düşünmenin yasak olduğu, önyargılı şahısların bol olduğu ve osuruktan nem kapanların çok olduğu ülkelerdir.
    1 ...
  27. 10.
  28. sansürün ayyuka çıktığı ülkelerdir. halkın kendi içinde kesin çizgilerle bölündüğü ülkelerdir. ayrıca, birbirinden nefret eden insanların yaşadığı ülkelerdir... lan? yok yok, daha neler.
    0 ...
  29. 11.
  30. Dünyada ezik muamelesi gören ülkelerdir, her zaman eziklenmiş olup gelişimlerine de diğer sözde üst ülkeler tarafından sekte vurulmaktadır.
    (bkz: libya) (bkz: somali)
    0 ...
  31. 12.
  32. az gelişmiş ülkeler olarak bilinir. bir çoğu 19.yy zamanlarına kadar sömürge veya başka imparatorlukların altındaki devletlerdi. şimdi ise iç karışıklıklarla baş eden, ekonomik bunalımlarla uğraşan güçsüz devletlerdir. afrika ve asyadaki bir çok devlet buna örnektir.
    0 ...
  33. 13.
  34. erasmus öğrenci değişim programına göre türkiye'nin de içinde bulunduğu ülkeler topluluğu.
    1 ...
  35. 14.
  36. 2.dünya savaşı sonrası çift kutuplu dünyada nato ve doğu bloğunu tercih etmeyip bağlantısızları oluşturan genelde ortadoğu asya ve afrika ülkelerinin oluşturduğu gruba denir. son zamanlar da ise fakir ve geri kalmış ülkeler için kullanılan tabir.
    0 ...
  37. 15.
  38. Asya Afrika ve Latin Amerika ülkelerini kapsar.
    0 ...
  39. 21.
  40. Soğuk Savaş esnasında NATO ya da Komünist bloğa bağlı olmayan tarafsız ülkeleri temsil ediyor. Yani teknik olarak Finlandiya, isveç ve Avusturya gibi ülkeler Üçüncü Dünya Ülkesi.
    0 ...
  41. 22.
© 2025 uludağ sözlük