henüz başlamadan tartışılması anlamsız olsa da günü geldiğinde uzmanların üzerinde bolca tartışacağı ittifaklardır. günümüz itibariyle abd'nin başını çekeceği ve pek çok ab devletini, kanada ve israil'i de yanına alacağı güç birliği ile rusya, iran, çin, hindistan ve bazı güney amerika ülkelerinin bulunduğu diğer birlik ilk akla gelen ittifaklardır. türkiye'nin de bu ittifaklardan hangisini seçeceği o anki hükümete bağlıdır. en iyisi hiç bulaşmamak ama bu o kadar da kolay görünmemekte.
türkiye bir tarafta, amerika, rusya, israil, çin, iran bir tarafta. nede olsa recep tayyip erdoğan bu memleketi süper güç yapmaya doğru götürüyor. hahaha
Amerika iran'a saldırırsa çıkacak olan savaşın muhtemel ilk 11idir. Amerikayı destekleyen fransa, ingiltere, yunanistan, israil başı çeker. Bunun dışında kalan ortadoğu ülkeleri ki ne kadarı yanaşır bu duruma bilinmez ama onlarında büyük kaybı olacağından muhtemel ilk 11de ortadoğu üklerinden oluşur. Akılları kurcalayan Türkiye ve Çin bu savaşta ne tarafta oynar. Ama asıl önemli olan Türkiye'nin zararının ne kadar olacağıdır.
amerika'nın stratejisi şu, güçlü olan devletin yanındaki devlete yardım ederek ele geçirmek ve düşman gördüğü güçlü devlet için güvenlik kaygısına neden olmak ve çıkacak savaşta bu devletin güç kaybetmesi için savaşın uzamasını sağlamak.
uzak örnek; iran-ırak savaşı 8 yıl sürdü.
yeni örnek : rusya-ukrayna savaşı kaç yıl sürecek?
örneğin ; ukrayna'nın ayakta kalmasını sağlayan ukrayna güçleri ve teçhizatı olmadığını hepimiz biliyoruz.
çin tayvana saldırırsa japonya çin'e saldırır. japonya çin'e saldırırsa rusya çin'e destek olur.rusya çin'e destek olunca avrupa rusya'ya saldırır.avrupa rusya'ya saldırınca türkiye avrupa'ya taraf olur. türkiye taraf olunca iran ve suriye türkiye'ye saldırır.
sıcak savaş sonrası harabeye dönen ülkeler amerika'dan yardım ister. amerika barış için kolları sıvar ve yine yeni dünya düzenini kurar.
amerika'nın tek hakim olduğu bir düzen geri gelir.