Efendim Osmanlı Hanedanına mensup kadınların (Hükümdar kızları) deneyimli veya gelecek vadeden paşalarla evlendirilmesi bir gelenekti. Bu evlilikler zaman zaman sultan henüz küçük yaşlardayken gerçekleşirdi. Düğünün bütün prosedürleri tam olarak yerine getirilir ve nikah resmen kıyılırdı. Ancak burada bir istisna var ki söz konusu sultan evlendirildiği paşanın evine gönderilmezdi. Bulu çağına girene kadar haremde kalır evlenmeden önceki hayatını sürdürürdü. Bulu çağına girdikten sonra ise eğer paşa hayattaysa onun konağına gönderilirdi.
Bütün bunlardan anlayacağınız üzere bu evlilikler birtakım siyasi ilişkileri geliştirmek için gerçekleştirilmekteydi.
Tarihten hesap sormadan, tarihi yargılamadan önce tarihi anlamayı denerseniz çok daha sağlıklı sonuçlara ulaşırsınız.
ÇOK aydın, eğitimli, okuyan, sorgulayan kesimsiniz ya kim sorarsa. o kadar mı cahilsiniz bu evlilik formalite icabı, makam mevki alabilmek için yapılmış bir evlilik. bebeğin gerçekten evlendiğini düşünecek kadar sapkınsınız ama.
herkes kendi kafasında yarattığı tarihe inanıyor. sonra gerçeklerle yüzleşince yok o öyle değil benim kafamdaki gibi diyor. tabi tabi senin kafan ne kadar güzel öyle.
EE NE VAR BUNDA YAYGARA YAPIyorsun denen mevzudur. beşik kertmesi denen mnevzuyu bilmiyorsun anlaşılan eski türk geleneğidr. doğan çocuklar kertme yapılır evlenme çağı geldiği an evlendirilirmiş.
fatma sultan, 22 eylül 1704'da topkapı sarayı'da doğdu. babası sultan ııı. ahmed ve annesi emetullah kadın idi. babasının en büyük çocuğu ve kızıydı.
babası, fatma, 1709'da dört yaşındayken silahdar (şehid) ali paşa ile nişanladı. düğün 11 mayıs 1709'dan, 16 mayıs'a kadar topkapı sarayı'nda gerçekleşti. bu arada silahdar ali
paşa'ya vezir ve kaymakam rütbeleri verildi. 16 mayıs'ta fatma topkapı sarayı'ndan alındı. düğün için tahsis edilen eyüp'te valide sultan'ın sarayına. düğün 20 mayıs'a kadar sürdü...
silahdar ali paşa 1713'te sadrazam oldu. ancak 1716'da öldü. fatma on iki yaşındayken...