1443-1447 arasında, Sultan II.Murat yaptırmıştır. Cami Osmanlı sanatında erken ile Klasik dönem uslübu arasında yer alır. Burada,ilk kez uygulanan bir planla karşılaşılmaktadır. 24 m. çapındaki büyük merkezi kubbe, ikisi paye, dördü duvar payesi olmak üzere altı dayanağa oturur. Yanlarda daha küçük ikişer kubbe ile örtülü kare bölümler vardır. Yapı, bir yenilik olarak, enine dikdörtgen bir yapıdır.
Osmanlı Mimarisinde yeni bir çığır açan bu cami bazı özellikleriyle, ilklerin de sahibi durumundadır.
Örneğin; Üç Şerefeli, Selçuklu Mimarisindeki çok kubbeli dönemden tek Kubbeli döneme geçişin ilk denemelerindendir.
Bu cami Osmanlı Mimari Tarihinin ilk büyük revaklı avlusuna sahiptir. Bu avlu da, Osmanlı Mimarisi'nin bu konudaki ilk denemesidir.1438 yılında yapımına başlanan cami 1447 tarihinde bitirilmiştir ve Yapanlar için; "Mimarı Muslihittin, ustası Şahabettin'dir." diyen Kaynaklar vardır.
Osmanlı camilerinde harem taşlığı bulunan ilk deneme Üç Şerefeli'de gerçekleştirilmiştir.
Cami'ye girer girmez ana kubbenin altına gelinir ve bu Üç Şerefeli'ye ait bir özellliktir.
Kubbelerdeki orjinal kalem işleri Osmanlı Camilerinde görülen en eski örneklerdir.
Kubbede çeşitli meyvelerden oluşan "Meyve Sofrası" görülür.
Dört minaresinin biri üç, biri iki, ikisi birer şerefeli olup; baklavalı, şişhaneli, çubuklu ve burmalı motif üsluplarıyla bezenmiştir.
Camiye adını veren üç şerefeli minare, Selimiye yapılana kadar minarelerin en büyüğü kabul edilirdi. Külahıyla birlikte 76 m. olup, merdivenindeki toplam basamak sayısı 203'tür.
Şerefelerine üç ayrı yoldan çıkılır.
Bu tarzıyla bir ilktir ve birinci merdiven bir ile üçüncü şerefeye, ikinci merdiven ikinci ile üçüncüsüne, üçüncü merdiven ise; doğrudan üçüncü şerefeye götürür.
Üç Şerefeli Caminin kapısı özgün durumuyla neredeyse cami kadar ün yapmıştır.
mimar sinan'ın altıgen plan şaması için örnek aldığı camidir.ayrıca sinan dörtlü plan şeması için ayasofya'yı,sekizli plan şeması içinse küçük ayasofya'yı örnek almıştır.
fakat altıgen plan şeması islam açısından daha uygundur çünkü boyuna değilde enine gelişme sağlar.bu da camilerdeki ön safın daha geniş olmasına yol açar.
fethullah gülen'in ilk görev yaptığı yer.
rivayete göre hocaefendi edirne'de bir ev tutar (bugün orasını vakıf binası yaptılar, şükrüpaşa vakfı). evden camiye gidip gelirken bazı kadınlar kendisine laf atmaktadır. hocaefendi en son dayanamaz ve eve çok geç gelip sabah da çok erken çıkmaya başlar.
daha sonra evde kaldığı sürenin çok az olduğunu, bu kadar kısa bir zaman için oraya para vermeye değmediğini söyler ve artık camide kalmaya karar verir. birkaç gerekli parçasını alır ve üç şerefeli camii'ye yerleşir.
kaldığı yer pencerelerden biridir. ziraat bankası'nın karşısında olan girişten girildiğinde hemen sağdan ilk penceredir.
askerlik zamanı gelene kadar da burda kalır.
dört minaresi olan bir camidir. ancak minarelerden sadece biri cami ilk yapıldığında inşa edilmiş olup, diğer üçü sonradan farklı padişahlar döneminde camiye ilave edilmiştir, bunlardan burma desenli olan en yenisi ikinci mustafa döneminde eklenmiş.