atos portos ve aramis parisin gece hayatının en ünlü üç zamparası, istanbuldan kaçıp pariste üs kurmuş devrimci türklerin takıldığı kahveye gelirler. bir büyük rakıyı devirdikten sonra okey oynamak isterler fakat dördüncü oyuncu yoktur kahvede. o sırada kahveden içeri, köyden parise gelip sarayda silahşör olmak isteyen d artagnan ( dartanyan) girer. d artagnan a teklif ederler. d artagnan kabul eder. böylelikle tanışmış olurlar. devamını (#5024175)den takip edebilirsiniz. bi yukarda.
athos, porthos ve aramis'in savaşmaktan sıkılıp, birlikte yapabilecekleri bir eğlence düşünürken akıllarına okey oynama fikrinin gelmesidir. ancak üç kişi oldukları için bir elemana daha ihtiyaç duyarlar. bu nedenle fransa sokaklarına ilanlar asarak okeye dördüncü aradıklarını duyururlar. gelen başvuruları beğenmeyen üç silahşörler, dönemin kralı 14. louis'den yardım isterler. 14. louis de onlara silahşörlerinin komutanı olan d'artagnan'ı * önerir. teklife iki taraf da sıcak bakınca 4. eleman bulunmuş olur ve paris kıraathanelerinde eğlenceli okey dönemleri başlar. okey oynarken athos aramis ile, porthos d'artagnan ile eş olur.
zamanla kaynaşırlar ve d'artagnan'ı çok severler ama yine de tam olarak gruba dahil etmezler. 3 silahşörler ve d'artagnan olarak anılırlar. bu durumda d'artagnan sanki grup lideriymiş gibi görünür ve üç silahşörler'in itibarı zedelenir. içten içe kin gütmeye ve kıskanmaya başlarlar.
bir gün rakı içerek okey oynarlarken d'artagnan okey atıp açar ve alaylı bir şekilde güler. alkolün de tesiriyle athos ıstakayı d'artagnan'ın kafasına geçirir. buna karşılık d'artagnan kılıcını çeker ve düelloya başlarlar. çıkan arbedede yüzlerce insan yaralanır, onlarcası ölür. 14. louis olayların önüne geçemez. yerine gelen 15. louis döneminde kavgalar büyür.
3 silahşörler ve d'artagnan halkı örgütlemeye çalıştıkları için ekmeğe tereyağı sürer gibi uzaklara sürülür. ancak bu da halkı durdurmaz. halk bir kere karar vermiştir isyana. 15. louis'den sonra tahta geçen 16. louis döneminde son noktaya gelinir. 16. louis, halkın isteklerini kabul etmediği için 14 temmuz 1789 günü bastille hapishanesine saldırılır ve hapishane ele geçirilerek mahkumlar serbest bırakılır. kral vatan haini ilan edilerek giyotinle idam edilir. böylece fransız ihtilali gerçekleşmiş olur.
fransız ihtilali'nin çıkmasının temel nedeni üç silahşörler'in okey tutkusu olmuştur. bu tutkuyla birlikte sayılarının üç olması, gruba birinin dahil olması, yapılan gruplaşmalar, birbirini çekememezlik ve en sonunda d'artagnan'ın okey atması bir tür kelebek etkisine neden olarak fransız ihtilali'ni kaçınılmaz kılmıştır.
üç silahşörler belki de sudoku tutkunu olsalardı bunların hiçbiri gerçekleşmeyecekti. olayların bu kadar büyüyeceğini hiçbir zaman tahmin edememiş olan d'artagnan'ın ölmeden önceki son sözleri 'keşke okeye dönmeseydim'; olmuştur. üç silahşörler ise sürgün edildikleri malta'dan makedonya'ya kaçarak son günlerini pişmanlıkla, bir daha asla okey oynamamaya yemin etmiş bir şekilde manavcılık yaparak geçirmişlerdir. *