bir tür samimiyetsizlik örnegi. geçiyor biliyoruz herhalde senden teselli adam gibi cümleler kurmani bekliyoruz. ama bazende soylenecek hiç birsey kalmadiginda sirt oksanarak "uzulme,geçer" deniledebilir.
bu söz söylendiği için mi, yoksa gerçekten zamanın iyileştirici gücümüdür bilinmez ama geçtiği kesindir. değişik versiyonları bulunur.. büyüyünce geçer, anne olunca geçer, askere gidince geçer gibi. Teselli ve geçiştirme sözüdür. önemli olan o anda istediğimizin olup olmamasıdır, o anda gerçekleşmediği için üzülünür. zaten ilerde istenilen şeyden vazgeçileceği için geçecektir, çok ta önemi yoktur. o zaman da başka şeylere üzüleceğizdir. ve bu kısır döngünün devam etmesi kaçınılmazdır.
çok sevdiğiniz bir yakınınızın, arkadaşınızın içinde bulunduğu kötü duruma hiçbir şekilde yardım edemiyorsanız, ama bir şeyler söyleme ihtiyacı hissediyorsanız ağzınızdan çıkıveren cümle.
bir işe yarar mı?
hayır.
söylediğiniz kişibu cümlenizden sonra rahatlar mı?
hayır.
ama sizi biraz olsun bir şey söylediniz diye rahatlatır mı?
evet.
en çok kullanılan teselli cümlesidir. neden başka birşey söylemeyiz de hep bu dandik ikinci el cümleyi söyleriz diye düşünmüştürüm çokça, sanırım başka kullanılacak kelime yok; kullansan kullansan benzerlerini kullanıcan. ne beter şeymiş ha' dedirtiyor düşünen insana.
mesela bi diyalog:
- neden ağlıyorsun?
ekek arkadaşımla kavga ettim...
- Üzülme geçer(?)
sanki üzülürsen geçmezmiş gibi. ama yalan da sayılmaz aslında. üzülsen de üzülmesen de olacağına varıyor herşey zamanla değil mi ya? üzme tatlı canını okşa patlıcanını daha yaratıcıdır. üzülmeyip ne yapacağını söyler insana. *