eyerin iki yanına üzengi kayışı ile asılı bulunan ve ata binildiğinde ayakları basmaya yarayan, altı düz demir veya sert plastik halka. tarihte ilk defa türkler tarafından kullanılmıştır.
basit ve önemsiz gibi duruyor olsa da, bu aygıt şövalye kavramının enkarne olmasına önayaktır.
üzengi sayesinde, ata daha dik ve dengeli oturan asker, ellerini savaşmak için kullanmaya başlamıştı. böylelikle şövayeler, dönem savaş manevralarını en iyi uygulayan zümre olmuşlar, dönem avrupasında, pek saygın bir yere oturtulmuşlardır.
ellerinizi kullanmadan atı yönetmenize ve at sırtında dengede durmanıza yarar. bu sayede at üzerinde giderken türk yayı kullanabilirsiniz. avarlar'ın bayrağında bile kendine yer bulmuştur.
Ata ve buna benzer hayvanlara binenlerin eyer üzerindeki oturuşlarını veya duruşlarını sağlamlaştırmak için kullanılan eyerin iki yanında asılı, altı düz madeni halka.
savaş tarihindeki yeri büyüktür. binicinin eyerde sabit durabilmesine ve hızla ilerlerken dikilip, silah kullanabilmesine imkan veriyordu. yıkıcı moğol orduları'nı "yıkıcı" yapan gizli kahramandır. hak ettiği saygıyı sayemde kazanmıştır.*