ütü:
-giysilerin kırışıklıklarını açmak için kullanılan,kömürlü,buharlı,kuru,ışıklı çeşitleri olan alettir.
-annelerin asla vazgeçmediği alettir.
-ütü bazen yangına sebep olan bir alettir.
-iç çamaşırlarını bile ütüleyen tipler vardır.
-insanın kafasını şişiren kişilere "kafamı ütüledin,dümdüz ettin" denilir.
cocukların cızzz olarak bildiği..küçükken buhar cıkaran ejderha,buyunce elektrik faturasını artıran canavar olarak tanımlanan.medeniyet bulusmalarında ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz sözünün önemini vurgulamamıza yardımcı olan elektrikli alet.
annelerimiz kullanirken goze hos gelen, kendimiz kullanirken nefret ettigimiz kucuk ev aleti. artik teknolojinin gelismesiyle o kadar asmistir ki, kumasa gore kendi sicakligini ayarlayabilenleri bile varmis.
bundan (çok değil) 20-30 yıl öncesine kadar közleri ısıtıp metal bir haznenin içerisinde tıpkı mangal ısıtır gibi ısıtılarak kullanılan cihaz..tabi buhar falan işler tıkırında şimdi..
özellikle eli alışık olmayanların kullanmakta epey zorlanacakları ev aleti.uzmanlar ve tasarımcılar her ne kadar ergonomik dizayn yapıyor olsalarda kendisine mutfaktan su almaktan aciz erkekler topluluğuna (tembelistler) yaranamamaktadırlar.bunun için japonyalı bir mucid şöyle bir çalışma yapmıştı.içerisinde su ve resistans bulunan yarım vücutlu bir mankene gömleğini giydiriyor ve manken 2-3mm kadar genleştikten sonra gömlek gergin bir hal alıyordu.verilen ısı ve buharla belirli bir süre beklendiğinde gömlek ütülenmiş oluyordu..
fakat yine de böyle bir teknolojinin var olması bizi 20 yıl once kömürle ütü yaptığımız gerçeğinden uzaklaştıramaz..
1- ilk ütü içi sıcak kömürle doldurulan metal kaplarda 8. yyda çinliler tarafından ipeği düzleştirmek için kullanılıyordu.
2- 17. yyda saplı dökme demir ütüler sobada yada ateşte ısıtılıyordu.
3- 1882' de Henry Seely adlı amerikalı içinde elektirkli ısıtıcı bulunan bir ütü yaptı.
Yerine getirdiği işlevin zorunluluğunun yanına bir de zorluğu ekleyen son derece geri kalmış bir teknolojinin ürünü olan saçma aletlerden biridir. (bkz: araba fanı)
çok lanet bir ev işidir. en çok kışın yapmasını severim. hem sıcaklığı ile içinizi ısıtır, hem üzerinize süveter giyebilme şansınız olduğu için sadece yaka ve kolları ütüleyerek yırtabilirsiniz. *
ama iç çamaşırından tut, yatak nevresimine kadar ütüleyen tipler vardır. pek bir sevimsizdirler. *
yazın gece yapmak gerekendir.
giderek daha da hızlanılan ve ustalaşılan bir şey.
her şeyi ev tipi ütü ile ütülemek mümkün olmadığından, sanayi tipi ütü olsa da yesek diyenler bile var.
ütü temizlik, şıklık ve yaşamı ciddiye almak demektir.