üst düzey espri diye bir şey var mıdır yok mudur? . kişinin kültürüne göre ve kapasitesine göre görecelidir. bazen nasrettin hoca'nın nüktesi kahkaha attırır, bazen doğaçlama espri kahkaha attırır bazen de küçük bir çocuğun hazır cevaplılığı karşısında kahkaha atarsınız. bazen de ben böyle espriye attırayım dersiniz ki o beğenmediğiniz espri başkası için üst düzeydir. kişinin ne düzeyde olduğuna bağlıdır.
örneğin insanlar cem yılmaz'ın filmlerinde yaptığı esprilere gülmezken stand uptaki esprilerine gülmekten yerlere yatıyorlar kimileri de c. yılmaz için fakir esprisi yapıp zenginleşen mizahçı diyor.. cihan demirci yazdığı senaryoyu bir tv kanalına götürdü ve yetkililer "izleyiciler bu esprilere gülmez onlara ağır gelir" dediler.
şöyle bir durumda söz konusudur ki; kişinin kendi güldüğü espriye gülmeyen birisine "sen ne anlarsın espriden lan" şeklinde yaklaşması da tam rezilliktir.. kendini yüksek bir statüde görüp karşısındakini aşşağılayıp cahil yerine koyması da vahim bir olaydır. günlük espriler, numarasız gözlük gibi tüm zamanlara hitap eden espriler, muhalif espriler, porno espriler, kelime oyunu içeren, mantık oyunu içeren espriler o anki ruh halinize hitap eden espriler kaliteyi göreceleştirir.
mizah, sesini duyurabildiği insanı hangi oranda olursa olsun sağlıklı olarak güldürebilen her şeydir. ne var ki her gülme mizahı ilgilendirmediği gibi, her mizah ürünü de güldürmeyebilir.
komik kendini daha çabuk verir. onu duyan ya da okuyan insandaki tepki en azından gülme, en çoğundan kahkaha olabilir. ama mizah öyle değil, onu izlediğinizde ya da okuduğunuzda belki yüzünüzde bir kıl bile oynamayabilir ama beyinsel bir haz duyarsınız ondan.