burası, üskudar'in göbeğinde bir roman mahallesi. Bu havada 'sevdiğimi aldım hahahay' eşliğinde deve ustundeki gelinle kalabalik coskulu bi sekilde ilerliyor, arkasında da sıkışmış bi trafik vardı... muhtemelen salacak sahiline kadar gidiyor olabilirler.
yolun biraz yukarisinda 1600'lerde ölen bi şeyhin türbesi var. zaten hacı hoca turbelerinden ve anıt mezarlardan geçilmiyor.
bikac yüz metre ileride ise, vapurla boğazdan geçerken göz kırpan, keşke orada otursaydık diye imrentiyle baktığımız milyon dolar değerindeki evler...
üsküdar, istanbul'da oturanların en çok yaşamak istediği ilçeymiş. gerçekten birçok yeri nezihtir, iyidir hoştur, yasanılasıdır ama 'sonradan görme muhafazakar ruhsuzluğu' hissedilir her bi tarafta. sokakları, kafeleri, kütüphaneleri turbanlilardan geçilmez. Ayrıca Her yer rant alanına dönmüş, betonlaşmış durumdadır istanbul'un bircok yeri gibi.. sosyal ve kültürel yönden de doğrusu dar bi çevreye hitap eder.
Bulunduğum yere en yakin basketbol sahası 20 dk mesafede. zaten çevrede doğru düzgün oturacağın, dinlenip nefes alacağın park yok.
ha fethi pasa korusu vardi, en son 1,5 ay once filan gitmistim, acayip talan bi vaziyetteydi. Bu kadar muhteşem konumda olan, istanbul'un central park'ı olabilecek bi yer anca bu kadar kötü dizayn edilebilir. her yer iş makinesi, şantiye alanı.. ulan biraz da kendi haline bıraksanız dimi. kaz kaz nereye kadar.
ha bi de orada da bi basketbol sahasi var, yahu o kadar farkli sahalarda basket oynamışımdır, ben böyle kotu bir saha gormedim yeminle. sanırsınız zombi işgalinden yeni çıkmış. böyle bir rezalet olamaz.
geçenlerde de beşiktaş'tan eve dönerken canım sıkkındı, sahilde kızkulesinin orada bira içeyim kafa dağıtırım diye düşündüm ama etrafta bi tane tekel bayisi yok lan. ta nerelerden alacaksın da, o kadar yol yürüyüp içebilecen sonunda. hem çalkalanıp ılıyacak, tadı kaçacak. Belki de kimbilir polis gelip ceza kesecek. işte gel de özleme kordonu.
Eskiden istanbulluların çoğunlukta olduğu günümüzde ise azınlıkta olduğu bir semttir Üsküdar. Eskiden tarifsiz samimiyeti ve güzelliğiyle sadece bir ilçe değil kültürdü aynı zamanda. Şimdiyse kültürsüzlerin toplanma noktası keşmekeşin kol gezdiği, kimin eli kimin götünde belli olmayan sadece bir ilçe. Kültürü de kaybolmakta…
Çarpık kentleşme örneği, ulaşım getirilecek diye meydanın kaybolduğu, ulaşımla beraber suçunda geldiği bir ilçedir Üsküdar. Her sabah her akşam aşırı yoğun trafik olan, akıllı başlı insanların hafta sonları uğramak istemeyecekleri bir yer oldu Üsküdar. Otobüs duraklarında binlerce kişinin beklediği otobüslerin çoğunun saatlere uyamadığı ve her gün aksaksız kavgaların yaşandığı bir yer oldu Üsküdar.
Marmarayla sahile gelen, turist desen turist değil fakat Türkçe de konuşmuyor, en az 4 lü grup halinde oradan oraya ağzında salyalarla milletin karısına kızına laf atan tiplerin uğrak yeri oldu Üsküdar.
Mahallelerde saygı sevgi gitti yerine siyaset geldi. Kavgaları bile güzeldi, kavgaların çıkma nedeni trajikomik ve masumdu. Şimdi sadece çocukları masum Üsküdar’ın.
Menşei belli olan torbacı tiplerin liseli çocuklara iş koyduğu yer oldu memleket.
Ama en çok ne koyuyor biliyor musun ? Üsküdar’ı böyle yapanlara hiç bir şey demeyip yetmezmiş gibi tekrar başa getiriyor Üsküdar.
Ben bile bu kadar söylüyorsam bakkal Naci abi neler söyler kim bilir ?
Not: eksi veren zevzek mesaj atsın nerede yanlış yazmışız söylesin bakalım.
istanbul'a bakılacak en güzel yerdir.
çamlıca'ya
"seni sikertmeye geldim istanbul" diye bağırıp
sonra da kendi kendinize
"velhasılı kelam bu emelime ulaşamadım"
diyebilirsiniz.
gidin görün sevin, benim canımı sıkmayın.
şu seçim zamanı nefret etme sebebi. bin bir türlü partinin iğrenç müzikleri eşliğinde elinize türlü türlü afiş tutturmaya çalışan particileri yarıp aşarak motorlara ulaşmaya çalışırsınız.
96'dan beri sınırları içerisinde yaşadığım ilçedir. insanlarının genelde muhafazakar-milliyetçi yapısı vardır.
Lokasyon ve çeşitli toplu taşıma araçlarına yakın olması en büyük avantajıdır.
Beşiktaş, Kabataş ve Eyüp'e motorlar, Eminönü'de vapur, Altunizade'den metrobüs bağlantısı, Marmaray, Kadıköy'e dolmuş ve otobüsle 10-15 dk içerisinde ulaşılması...
Netice bir Kadıköy değildir. Üsküdar'ın en güzel yanı Kadıköy'e yakın olmasıdır.
Kadıköy ile sık sık karşılaştırılan anadolu yakasının güzel ilçesidir. Altunizade ve kısıklı semtleri güzeldir. Kız kulesi karşısında çay içmenin keyfi bi başkadır.
eskiden çok severdim üsküdar'ı. marmaray yokken meydanı vardı.
şimdilerde ise adeta nefret ediyorum..
bütün sultanbeyli her gün burada. işi gücü olmayan atlıyor 11 üs'e, üsküdar'da çimlere yatmaya geliyor. sonra da tekrar evine dönüyor. doğru düzgün yürüyemiyorsun ki amk, eski halini özlüyoruz.
2.5 sene yaşadığım canım semt. kıyı kısmından bahsediyorum. o kadar kendine hastı ki. büyük bir şehrin içinde bir kasabaydı sanki geceleri. ben geceleri sevdim zaten üsküdarı. çıt çıkmaz. boş sokaklar. tehlike yok. tinerci yok. bol bol sokak kedisi. zaman zaman martı sesleri. uzak bir sokak arasından gelen kahkahalar. el arabasıyla geçen hurdacı. gidersin fıtı fıtı çayını da içersin hava güzelse kız kulesine karşı.
o kadar masumdu ki geceleri üsküdar. sanki seni gerçek istanbuldan korur boğazın ötesinde tutarak. evdir o.
istanbul'un Anadolu Yakası'nın bir ilçesidir. Üsküdar ilçesi, kuzeyden Beykoz, kuzeydoğudan Ümraniye, doğudan Ataşehir, güneyden Kadıköy ilçeleri ve batıdan istanbul Boğazıyla çevrilidir.
33 mahalleden oluşan Üsküdar ilçesinin nüfusu, 2013 ADNKS verilerine göre 534.636 kişi olarak tespit edilmiştir. 1926 yılına kadar il statüsünde olan Üsküdar aynı yıl yapılan yasal düzenlemeyle ilçe statüsüne getirilip istanbul'a bağlanmıştır. 1930'da Kadıköy ve Beykoz'un, 1987'de Ümraniye'nin Üsküdar'dan ayrılarak ilçe olmaları, 2008'de de Örnek, Esatpaşa ve Fetih mahallelerinin Ataşehir ilçesine bağlanmasıyla bugünkü sınırlarına ulaşmıştır. hepsi wikiden. sağol wiki.
istanbul un eski yerleşimlerinden olan semtidir.
şimdilerde daracık sokakları trafik anlamında çileden çıkarsa da; eski istanbul tadını yaşayabileceğiniz nadir yerlerdendir.
ara sokaklarında güzel fotoğraf kareleri mevcuttur.