Production and servicing System Management olarak da geçebilen ders. Forecasting, toplam stok, depolama, personel başına üretiminin yapılması gereken ürün miktarı, siparişin tamamlanabilmesi için en az ne kadar çalışana ihtiyaç duyacağımız, bu çalışanların kovulma ve işe alım masrafları, mesai yaptırmak mı daha masrafsız yoksa fason üretim yaptırmak mı üzerine hesaplar yapılan, endüstri mühendisliği bölümünün canım(!) Derslerinden biri. Bu ders adı altında malzeme ihtiyaç planı ve üretim çizelgeleme yöntemleri de yapılır. Teoride uygulanabilir gibi dursa da pratikte ne kadar karşılık bulabilir henüz çalışma hayatına başlamamış öğrenciler için merak konusu olabiliyor.
Turkiyede uretim yapan isletmeler kurumsalsa ancak ise yarar yoksa isletme kurumsal bir zihniyete sahip degilse patron ne derse o olur. Aa olur mu demeyin oluyor. Sallapati isler yuruyor sonunda bir suru fire ekstra maliyet.
Endüstri mühendisliğinin en baba ancak bence en işe yarar dersidir. Genelde 3. Sınıfta gösterildiği halde 2. Sınıfın yazında üretim stajınızı yaparsınız ve dönen iş hakkında zerre fikriniz olmaz. Dolayısıyla ya iyi inceleme yapıp dersi öyle görmeniz gerekir ya da gönüllü bir üretim stajı daha yapmanız, yani ikisinin de faydası olur. Çok önemli olduğu kadar zevkli de bir derstir. Acı çekerek çalışırsınız ama mantığı kavradığınızda pek keyifli gelir.
Son olarak gelecekte bulunmak istediğim departmandır. Planlamacı olmak istiyorum. Riskli ve stresli bir iş ama hangi iş kolay ki.