iki malın üretilebileceği varsayılırsa bu malları iki eksene yazarak ve her ikisinden üretilebilecek miktarları bileşimlerini birleştirerek elde edeceğimiz eğridir. azalan verimler nedeniyle merkeze göre dışbükey olacaktır. bu eğrinin dışındaki bir nokta üretilmesi mümkün olmayan bir mal bileşimini, altındaki bir nokta da tüm kaynakların kullanılmadığı durumu gösterecektir.
bu eğriye teğet toplumsal kayıtsızlık eğrisi kapalı ekonomilerde denge noktasını verir. bu ikisine teğet doğru da iç fiyatları belirler
bir ülkenin veri teknoloji ve tam çalışma koşulları altında sınırlı kaynaklarıyla üretebileceği mal bileşimlerini gösteren eğrilere denir. dönüşüm eğrisi adı da verilir.
karşılaştırmalı üstünlükler eğrisine dayanak oluşturduğunu düşündüğüm bir eğridir. zira üretim düzeyi düşük olan -yada olmayan- bir alanda uluslar arası ihtisaslaşmaya gitmeyi istemek abesle iştigal etmek olur diye düşünmekteyim. buna mukabil ülke olarak en iyi, en ucuz, en randımanlı üretebildiğin bir şeyin getirisi zaten o ürünün dış ticaretteki başarısıdır.
teknoloji ve kaynaklar veri iken, bütün mevcut kaynaklar etkin bir şekilde üretime yönlendirildiğinde (tam istihdam) üretilebilen iki malın olası çeşitli bileşimlerini gösteren üretim sınırını ifade etmektedir.