üretim araçlarına sahip olan sermayeye de sahip olur. bunları elinde tutanlar toplumun geriye kalanını kendi amaçları doğrultusunda yönlendirirler. günümüzde bunun en kolay yolu medyaya sahip olmaktır. medya üretim aracı niteliiğinde olmasa da sermayenin elindedir. çünkü büyük bir medya kuruluşu için büyük bir sermaye gerekmektedir.
üretim araçları üzerinde hakimayeti bulunan sömürücüler bu iletişim ağına da sahiptirlerdir. bu sayede halkı istedikleri gibi yönlendirirler ve kendi bildiklerini okurlar. insan bilinci her ne kadar dışarıdan oluşturulamaz olsa da şartlara bağlı olduğundan yönlendirilebilir. bu olguyu kullanarak toplumu istedikleri duruma getirebilirler. uzun lafın kısası "paraya sahip olan medyaya da sahiptir." bu görüşe karşı çıkmaya çalışan yayın organları var olmasına karşın bu "boyalı medya" nın arasında eriyip gitmektedir.
ülkemizde medya çok ilginç bir şekilde en zengin insanların değilmiş gibi görülmektedir. aydın doğan denilen şahıs torbadan çıkma bir iş adamıdır. yani eline bu kadar imkanı geçirecek kadar varlık sahibi değildir medya sahibi olana kadar. mehmet emin karamehmet örneği de buna benzerdir. ama ne hikmetse bu kişiler cin olmadan adam çarpmayı başarmışlardır. dikkat edilirse aydın doğan ısrarla koç grubundan bahsederken ağzından bal damlar. bir röportajında bir kez iflas ettim, koç grubu kurtardı beni dediğini duymuştum. peki bu koç grubu nedendir ki kendi medyasını kurmak yerine, bir şahsa bu işi ihale etmiştir. bir nevi maşalık söz konusu gibi görülüyor. ancak aydın doğan büyümüş, petrol ofisinin de sahibi olmuştur vaktiyle. geçenlerde enerji bakanlığının petrol ofisine kestiği cezanın tarihinden önce ve sonrasında ciddi ciddi yayın farkları vardır. resmen bir milad olmuştur bu ceza. hükümete yalakalık yapmaktan bir adım geri durmayan doğan medya, cezanın acısıyla aleyhte yayınlarına hız vermiştir. bir ceza nelere kadirmiş bunu göstermiştir hükümet yetkililerine.