70li yıllarda fazlasıyla populer olan, anadolu rock deyince akla gelen ilk grup kardaşlar'ın gitaristi(ydi)..güzel günler görecegiz adlı nazım şiirlerinden oluşan, dinledikçe dinlenesi tek albüme sahip sanatcı.
1979'da çıkarmaya hazırlandığı ilk ve tek albümünü, 12 eylül nedeniyle 1980'lerde ancak piyasaya sürebilmiştir. son derece etkileyici bir sesi vardır. 70'lerde müzik piyasasının içinde önemli bir yere sahipken, güzel günler göreceğiz'i çıkardıktan sonra niyeyse pek sesi soluğu çıkmamıştır.
yapı türkü söyler gibi yapılmıyor ama,
bu iş biraz zor.
1979 senesinde düzenlenen altın mikrofon yarışmasında "dışarıda kar yağıyor" adlı parçasıyla birinci olan 1946 doğumlu sanatçıdır. nazîm'a yakışır biçimde şiirlerini besteleyerek albüm haline getiren kişidir ayrıca.
Kral tv.'de top 20'de olan 20 şarkıcı bozuntusunu alıp bir odaya tıkıp işkence ile dinletilmesi gereken sanatçı. Sonra o 20 topa ''bakın siz şarkıcısınız o sanatçı, bu toplumun böyle adamlara ihtiyacı var lan, imdi, dağılın lan!'' şeklinde sövmevari davranılmalı. Aynı daldaydık ayarında bir eser tadına eşdeğer bir şarkı yapın lan allahsızlar!
Dışarda kar yağıyor gibi bir baş yapıtın yaratıcısı. Bir kış günü dinlemiştim, dışarda buram buram kar yağıyordu, ev bir türlü ısınmıyordu ve Ünol Büyükgönenç söylüyordu, dışarda kar yağıyor. Morarmış ellerini ısıtmaya yetmiyor nefesi, zemherinin en acımasız günleri, döne döne ,buram buram, dışarda kar yağıyor... Yine isyanım tutmuştu dünyaya. Yaşamak bu kadar pahalı olmamalı demiştim, ısınmak, insanca yaşamak bu kadar pahalı olmamalı! Hava ustura gibi soğuk diyordu Ünol Büyükgönenç, hava ustura gibi soğuktu. Hani soğukta duraktan iner eve yürürken çok üşürsünüz ya ve güneşi hayal edersiniz eğer çok fazla üşüdüyseniz ama eve vardığınızda bunlar unutulur gider. Peki ya evi olmayanlar, evi olupta ısınacak kömürü alamayanlar, sokakta yaşayan, görünce ürküp kaçtığımız sokak çocukları...
Sadece bir albüm yapması konusunda tek söyleyebileceğim: Tadı damağımda kaldı.