üniversiteye başlayıp ardından okulu bırakıp başka bir okula gitmenin maliyeti 2 senedir.çünkü ilk sene zaten okudunuz ikinci senede sınava hazırlandıgınız için 2 sene ömürden gitmiş demektir.ama sunu çok rahat söyleyebilirim ki,okulunuzdan ve bölümünüzden hoşlanmıyorsanız bu 2 seneden daha sonraki hayatınızda mutlu olabilmek için feragat etmelisiniz.
çevreye aldırış etmeyin.aklı yerinde,mümkünse üniversite mezunu abi-abla gidip fikirlerini alın.olaya daha objektif ve gerçekçi bir gözle bakabilirler.
üniversite değiştirme yada yeniden sınava hazırlanmanın temel nedeni genellikle kişisel tatminsizliktir.kişi üniversitede aradıgını bulamamış,hem kampüs yaşantısı hemde bölüm derslerini sevmemiş ve bu nedenle kendine farklı bir güzergah izlemek ister.
bence en acı şey ise;üniversiteye ilk gidildiginde kişilerin kendilerine verdigi sözleri,ideallarini hiçe sayıp ortama ayak uydurmalarıdır.
bu farklı şekillerde olur.örnek vermek istiyorum.üniversiteye başlamış birçok insan okulundan ve bölümünden memnun degildir.ortama alışamaması başlangıç için çok ciddi bir sorun değildir.çünkü insan yerini yadırgar ve mutlaka zamanla o yeni yere de alışılacaktır.yada kişi aynı bölümde fakat daha iyi bir üniversite de okuma istegi duyar ve akla hemen yatay geçişgelir.esasında o kadar kolay bir olay olmadıgını bile bile insanlar ciddi ciddi ben yapacagım ben a üniversitesine yatay geçiş yapacagım diye atıp tutarlar.eger ortama ve okula alışmışsanız zaten yatay geçiş yapmasanız da olur.yani yaparsanız lehinize ama yinede olmazsa olmaz degil.
benim karşılaştıgım ve yukarda bahsettigim en büyük sorun kişinin okumak istemedigi sevmedigi veya başka bir bölümde daha mutlu olabilecegini düşündügü zamanlardır.eger bölümü sevmiyorsanız ve ilk sene sonra alışamadıysanız yapacak tek birşey var demektir.gidip istediginiz bölümde okumak için 1 sene daha ineklik yapın.ondan sonraki senelerde yani tüm hayatınızda o diplomayla yaşayacaksınız ve o yüzden bu söyledigimi ciddiye alın.2 sene kaybınız olurken,daha sonraki senelerinizi daha mutlu geçireceksiniz.
etrafta örneği bolca görülen durum. Dönüş yolu pek de insaflı değildir insanlara karşı. Öss'ye ikinci kez girince güller ve plaketlerle karşılanılmayacaktır. *
kişiliğe göre değişen şey, çabuk sıkılan ve rahat bir insan ikinci bölümü de bitiremiyor. *
ama ilk seçimi yanlış, ikinci seçimi doğru olan azimli bir insan gayet de güzel bir ortalama ile bitirebiliyor. *
lap top verilen özel üniversitelerde, lap topun çalınması durumunda, öğrencinin büyük bir moral çöküntüsüne uğrayıp vize ve finalleri boşlaması sebebiyle aldığı önemli karardır.
bir de üniversite izmir gibi sevdiği bir şehirde ise, hem üniversiteyi hem şehri terketme zorunluluğunun * doğması, öğrenciyi sosyofobik yapar. sosyofobinin sonraki durağı şizofrenidir. şizofreni olmama, sağda solda gördüğü mutlu ve pırıl pırıl öğrencileri kıskanmama ve elbette sınava eksiksiz hazırlanma mücadelesinde, genç adam tam bir karanlığa düşer. güneş ışığı bile tat vermez ona. durgunlaşıp kaskatı kesilmek te elindedir, mücadele verip hayatı sürdürmek te...
ikinci seçimi yaparsa şayet, akla hayale sığmayacak şeyler anlatan filozoflarla tanışır, kitapları elinden düşürmez, ' çıktığın var mı? ' sorusunu onun yerine arkadaşları ' kitaplarla çıkıyor ' diye yanıtlar, entellektüel bir birikim kazanıp sokak serserisi olmamak içinse genç adam direnir ve kitapları yutarak okur. onlar, eleştirmez, suçlamaz ve kendini sunar.
genç adamın yaşı ilerler ve 3 saatlik bir sınavla insan hayatının çizilemeyeceğini ayırt ederek, önceliklerini belirler: insan olmak, insan olmak için özgürlük, farklı düşüncelere saygı, saygı ve sevgi içinse sessizlik. genç adam delirirken güneş yine parlamaya başlar ancak genç adam sistem için yaşamaz artık, hayalleri için yaşar, özgürlük yolunda uzanan.
türk dili ve edebiyatı okurken edebiyatı gereksiz bulan şahsın bi yıl ankara da sürtüp yazın okulu bırakıp dersaneye yazılmasıdır. kendinden 3 yaş küçük bebelerle okumaya çalışması kafayı yemesidir. daha 1 ay oldu alışamadım.
kaydı silmeden denenmesini şiddetle tavsiye ettiğim maceradır. össde iyi bir sonuç alamayıp geriye dönmek istememenin verdiği gaz ve kapağı zaten üniversiteye atmış olmanın verdiği rahatlık size artı getirecektir. böylece össye hazırlanırken lazım olan gaz ve stressizlik elinizde olacaktır.
össden sonra boğaziçine gitti, kıza bak ya dediğimiz ve sonradan durumunun ne vahim olduğunu farkettiğimiz arkdaşımızın, boğaziçindeki hazırlığı bir türlü geçememesi üzerine bu sene kendisinden beklenen durum.