Başkalaşım evresi geciren arkadaştır. Sonuç olarak yeni bir çevre, yeni bir ortam yepyeni insanlar yüzler o yüzden insan kendini yenileyip ve üzerine ekleyip o çevreye dahil oluyor. Kendini değişime ayak uydurmaya çalışırken nice heba olan gençlerimiz var modernlik ayağına.
fiziksel değişiklik dışında kendini mental anlamda değiştiriyorsa iyi yapan gençtir. liseden atarlı ergen çıkıp üniversiteye aynı şekil gitmek hoş sonuçlar doğurmaz.
erkeklerde genelde saç sakal uzatmayla başlar. lisedeki tatlı tip siradanlasip maymuna döner. yakışan vardır elbet ama oranın binde bir olduğunu düşünürsek tehlikeye atılmaması gerekir. zaten yakışıklı adam saçı kisayken belli olur.
normal bir gençtir , zira ergenlikten çıkmak üzeredir ve kimliği oturtacak yer aramaktır. (bkz: ata demirer) o iğrenç ergen ruhuyla yaşamaya devam etmektense tabi ki kendisini baştan yaratması yeğdir .
genelde böyle düşünceye bürünen erkekler ilk yıl,özellikle hazırlıkta, saçlarını uzatırlar epey(hele de kıvırcıksa iyice abartılır bu durum) sonra da 1de veya 2de direk kesilir kısacık.
üniversitenin özgür bir ortam olduğunu dibine kadar özümsemiş gençtir. kendince lisedeki tek tipliliğe son vermek istemiştir. ne yazıktır ki onun gibi düşünen binlerce gencin de olduğunun farkında değildir. lisedeki tek tip üniforma kavramı üniversitede tek tip saça döner. her yerde kızıl saçlı kızlar, uzun ve sakallı erkekler mevcuttur. lisede imrenilen kızıl saç modası üniversitede sıradanlaştırılır. bu nedenle doğal saç ön plana çıkar. keza erkeklerin saçlarını uzatıp sakal ve bıyık bırakmaları da öyledir. lisede çekici bulunan bu erkekler üniversitede her yerdedirler. bu nedenle baby - face yüzlü erkekler ortamda ön plana çıkarak parlarlar. gerçi bazı insanlara bu değişikliklerin gerçekten de yakıştığı kabul edilmelidir. ancak bazen de istenmeyen kazalara neden olabilecek bir durumdur. (bkz: sevgilinizin başka bir adamı arkadan görüp siz sanarak boynuna sarılması). yaşanmıştır. zira bu gibi durumlarda suç sevgilinizde değildir.