üniversitelerin lise seviyesine inmiş olması

    1.
  1. son 3 yıldır daha da bariz bir şekilde fark edilmektedir. özellikle dershane hocalarının (*), ailelerinin (**) ve gençlerin (***) üniversite sevdasına kapılıp, gerçekleri bir kenara bırakıp, her şeyi toz pembe olarak görmeleriyle önlerine gelen ilk üniversiteye kayıt yaptırarak bu oranı bir hayli artmıştır.

    ergenlikten çıkmayan bir bünye, her lafı götünden anlar. hayat onlara göre acımasızdır, dünyadaki her şey onlara muhaliftir. böyle bir bünyeyi üniversiteye göndermek hatta şehir dışına okumaları için dışarı çıkmalarına izin vermek akıl mantık işi değildir.

    çoğunuzun üniversite okuduğunu ve mezun olduğunu varsayarak söylüyorum. üniversiteye ilk geldiğinizle, mezun olduğunuz zaman arasında ne kadar fark var ?

    muhtemelen oldukça fazla diyeceksiniz. gözünüz açıldı, uyanıklığı öğrendiniz, az çok hayatın zorluğunu tattınız. ne mutlu size. olması gerektiği gibi mezun oldunuz.

    ama şimdiki nesil böyle mi ?

    kesinlikle hayır. üniversiteyi yarılamasına rağmen hala lise seviyesinde bilinçsizce konuşmalar, lakayt tavırlar, saçma sapan espriler.. " eşşeği bağlasan mezun olur bu okuldan. " modunda hepsi. biri değil, çoğu böyle. azınlıkta olmadıkları için kendilerini haklı çıkarma gayretindeler.

    isterseniz kendinizde bir test edin. geçen hafta başka bir platfrom aracılığıyla üniversite öğrencileriyle tanıştım. çoğunluk grup 1. ve 2. sınıftı. kendilerine rahat olmalarını, istedikleri gibi davranmalarını söyledik. abi kardeş ortamı oluşturduk nihayetinde. konunun biri kapanıyor, biri açılıyor.

    çoğunluğun durumu : liselilikten kurtulamamışlar, halen ergenlikleri devam ediyor.

    maç muhabbetinde çocuklar gibi iddia etmelerimi dersin, dizi sinema denilince popüler olan bir kaç filmden ibaret olmaları mı dersin, siyaset denilince adam akıllı bir cümle kuramamaları mı dersin. çoğu konulardan bihaberler. aralarında gazete okuyan birkaç kişi var. gazete dedikleri de iddia bülteni. haber izleyen zaten yok, erkekler boş zamanlarını çoğunluk olarak playstation, internet ve kahvelerde geçiriyor.bazıları kızlarla beraber cafe sinema takılıyor, kızların çoğu cafelerde, ünlü-marka olmuş bir yerlere giderek elit gözükmek istiyor. çoğu ailesiyle ayda 1 2 kez görüşüyor. aileyle görüşmenin para geldiği müddetçe sorun olmadığını söylüyorlar. şuan aileniz size süpriz yaparak yanına gelse diye sorduğumda bir tanesi bile istemedi. hepsinde arkadaş ortamında bir elitlik peşinde, arkadaş ortamında ailem beni utandırır diye düşünmekte.

    daha böyle dünya kadar diyalog döndü aramızda. inci sözlükte yazar olmak bile, arkadaş ortamında hava atılacak bir durum.

    o günü şöyle değerlendirdim :

    gençler, şuan daha iyi bir maddi hayat sürmek istiyorlar. hiçbir şekilde sorumluluk sahibi olmak istemiyorlar. okul onları eğitmek yerine onları bir araya getirip, tanıştıran bir kurum. çoğu alkole meyilli. bir özenti var. hayat makara yapıldığında güzel. dışarıdaki hiçbir olay onların umurunda değil. günlerini pinekleyerek geçiriyorlar.

    lisedeki günleriyle arada bir fark var bana göre. üniforma giymiyolarlar artık. gerçi kıyafet zorunluluğunun kalktı ama bazı okullar üniforma mecburiyeti devam etmekte.

    (*) : çoğunluğu tercih sonuçları açıklanınca yazdırılacak olan pankartı ne kadar doldurabilirim düşüncesini taşımaktadır.
    (** ) : sırf konu komşuya hava atmak, bizimde yavrumuz üniversite okuyor diyebilmek için çocuğunu üniversiteye göndermektedir.
    (***) : ailesinin ve hocalarının gazıyla tercih yapan, 4 okuyup sonunda boşa okuduğunu üniversite bitiminde anlayan şansız insan.
    5 ...
  2. 2.
  3. Heryere üniversite yapılırsa olacağı budur herkes üniversiteli oluyor kalite düşüyor haliyle.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük