Bir defa her şeyden önce bir duruma netlik kazandırmak gerekiyor.
Akademik ortamlar belli bir zeka ve yetenek gerektiriyor. Avrupa ve amerika örneklerinde çocuklar sat puanıyla, sosyal sorumluluk projeleri ile veya üstün yetenekli olduklarını belgeledikleri durumlarda akademiye alınıyor.
Çünkü adamlar akademik eğitime alınmada liyakat usulünü terketmeyi vatana ihanet olarak algılıyor.
Mesela amerika dünyayı domine etmeyi temel vatandaşlık ödevi olarak empoze ediyor.
Ortalama bir amerikan vatandaşı için "bir amerikalılar var bir de amerikalı olmayan amerikanın düşmanları" var.
Amerikayı yüceltmeye hizmet etmeyen amerikanın yanında değil ve amerikanın yanında olmayan amerikanın karşısındadır onlara göre .
Teknoloji gücü getiriyor. Güç de dominasyonu.
Fatih o topları dokturmeseydi istanbulu alamazdık. Fatih yedi dil konuşmasaydı o topları dokturemezdi.
Hani diyorlar ya fatihin istanbulu fethettiği yaştasın, ulan değil 7 dil öğretmek türkçeyi öğretemiyor bu sistem.
Pisa ölçeğinde kendi anadilinde okuduğunu anlamada sondan 3. Ülke türkiye.
Bütün dünyada üniversite eğitimi ve üniversite mezunlarının iş dünyasındaki vasıfları tartışılıyor artık. Üniversite okumak çok mu gerekli diye. Kalite sadece türkiyede değil tüm dünyada düşüyor.
Bir de bakkalın olmadığı yerlere üniversite açan adamın zikinde değildir zaten kalite. Kalite düşsün ama işsiz sayısı da düşsündür asıl dert.
Mesela geçenlerde fen fakültelerine sussunlar diye formasyon hakkı getirildi. Bariz bir sus payıdır. Zaten sizden hiç bir zikim olmayacak, bunu alın da susun bari demektir.
Çok fazla kaliteliydi, biz buna akademik camiada overqualified diyoruz..
Üniversitelerin bu sorununu çözmek adına yüksenim öğrenim sisteminde zorunlu kalite indirimine gidilmiştir..
Yoksa dünya çapında adaletsizlik vuku buluyordu biz beyaz türkler nedeniyle.
Üniversiteler değil, koskoca toplumun kalitesi düştü. Haberlere bakın, tv'lerdeki dizilere, spor programlarına, yarışmalara bakın. fotoğraflara, kılık kıyafetlere, insanların zevklerine hatta yapılan şakalara bakın. Sonra da bulabildiğiniz kadar, yukarıdakilerin 40 (evet 40) sene önceliklerine bakın, kıyaslayın bakalım hangisi daha iyi.
Üniler artik lise düzeyinde. Kalite sifir her ile üni açarsan olacagi buydu
bide mezun olanlar ne zaman müdür olacagim diye soruyolar.
Olursun yigenim is bulursan olursun.
üniversitelerin değil, eğitim ve öğretimin kalitesi düşmüştür. nesiller geçtikçe meydana gelen tüketim çılgınlığı ve vurdumduymazlık sebebiyle de üniversiteye geçiş zorlaştı. odtü, boğaziçi, itü, ege vb isim yapmış köklü üniversiteler de puanlarını devenin bale pabuçlarından başlattığı, sınav sorularının da zorlaştığı düşünülürse üniversite okumak hayal oldu. özellikle ekonomik durumu olmayıp dershane, özel ders vs takviyeleri yapamayanlar için. devlet ise bu zümre için üniversite yolunu açabilmek adına böyle bir atılım yaptı. lakin imkanlar sınırlı olunca 5 katlı apartman binaları üniversite oldu. oldu mu? olmadı.
yoksa akıllı bireyler. bilim ve sanatla uğraşan insanlar akp'ye oy verir mi? Bunların yalanlarına inanır mı? inanmaz. o yüzden herşeyi kökten yok ediyorlar.
1) Her ile üniversite açılmasından ziyade her ile her bölümün açılmasıyla ilgili bi durum bu çözülmeyi başlatmış olabilir. Kadavrası olmayan tıp fakülteleri var ülkede, laboratuvarı bulunmayan mühendislikler, müzesi olmayan illere açılan güzel sanat okulları vb.
2) rektör atamalarındaki hukuksuzluk. Hala anlamadım cumhurbaşkanı atayacaksa neden seçim yapılıyor ki rektörlük için. Raşit Tükel olayı aklımızda. Üniversite iç işlerinde bağımsız değil miydi?
3) genç nüfus fazla, üniversite öğrenci sayısı da artıyor haliyle. Özel üniversite açılıyor sürekli. Yani sizinle aynı bölümde olan öğrenci sayısı sandığınızdan da fazla.
Böyle bi durum olunca işveren de şu can alıcı soruyu soruyor; "neden seni alayım?". Adam haklı, piyasada binlerce aday var ve patron olarak en vasıflı elemanı arıyor. Bu sebepten öğrencilerin kendine çok şey katması gerekiyor.
Daha da sıralanır da ben yazdım bunları, nice adamlar var düşünemiyor mu bunları peki?
Ha işte (bkz: türkiye)
sürüyü daha iyi kontrol edebilirsiniz bakın nereden bir diktatörlük veya ona benzer bir yönetim varsa orada okumuş insan sayısı azdır ve eğitim kalitesi diğer dünya ülkelerinden azdır.
eğitim sistemi ile bu kadar oynanırsa , kalitenin de düşmesi normal. zaten üniversitelerde durum bu ise ortaokullarda liselerde daha içler acısı haldedir sanırım.