üniversitelerde öğrencinin derse girip girmediğini anlama amaçlı yapılan eylemdir. hala birçok üniversite de yoklama alınmaktadır. üniversiteyi kazanmış olan bireyler artık belirli bir olgunluğa ,yaşa gelmiş olan kişilerdir. doğruyu yanlıştan ayırt edebilen bireylerdir ve bu bireylerin hala ilkokulda yada lisedeymiş gibi geldi mi gelmedi mi diye sorgulanması yanlış bir uygulamadır. öğrenci gelmiyorsa derslere katılmazsa zaten derslerinde başarılı olamaz. bu da onun zararına olur. sırf o öğrenciyi okula bağlamak amaçlı yapılan bu uygulama üniversitelerde son derece yanlıştır.
üniversiteye başlayan öğrencinin, ilk dersinde yoklama alındığında yaşadığı o dumur olayı paha biçilemez. oysaki arkadaşımız üniversiteli olduk, artık rahatız. karışan eden okulu neden astın diyen yok, öğrenci okula gelmezse evi arayan öğretmen yok tarzı düşünmekteyken, karşılaştığı bu durum ile büyük bir hayal kırıklığına uğrar. ilkokul, lise gibi burasıda aynıdır.
genelde ekmenin dersi geçme konusunda son derece zararlı olduğu derslerde yapılmayan, sair derslerde uygulanan aktivite. öğrencilerin birbirinin yerine imza atmasına yol açtığı sıklıkla vakidir.
birbiri yerine imza atma olayına kıl olan öğretmenlerin tek tek isim isim okuyarak teyit ettiği yoklamadır. Kendisinin ne kadar sıkıcı ve boş ders anlattığının daha doğrusu slayttakileri okuduğunun farkında değildir ve hala yoklama almaktadır.
Öğrencilerden birisinin dışarda herhangi bir olaya karşmış olupta sınıfta imzalı gözükmesini engellemek için alınıyor olabilir. Bizim okulda bıçakla yaralama olayı oldu çocuk derste gözüktüğü halde tam olayın göbeğindeydi haliyle hocanın başıda belaya girdi.
yoklama alındıktan sonra bir de hoca (güya) çaktırmadan sizi koyun gibi sayıyorsa dadından yinmez.
(bkz: bunu yapan bunu da yaptı)
derse geç kalan öğrenciyi içeri almamak, girmesin diye kapıyı kitlemek, yok yazmak, devamsızlıktan bırakmak.
evet.
sonuna kadar karşı olduğum uygulama, hiçbir mantık yok derse gelen gelir gelmeyen gelmez, lise gibi mi olsun, bir de hocaların devamlı öğrencileri artı puan verme hevesleri biraz çağdaş olun ya.