sınavda cıkacak soruyu tahmin edip cevabı okulda verilen saman kağıtlarının aynısına yazan daha sonrada. cevab aklında olduğu halde yazmaya üşenip kağıtları değiştiren arkadaşı gördükten sonra hertürlü yapıla bileceğine inandığım olaydır.
ciddi manada plan, önçalışma, risk gerektirir. zira üniversitede kopya çekerken yakalanmanın cezası 6 ay uzaklaştırmadan başlar. o yüzden kopya çekeceği kişiyi belirlemek için milletin sınavlarını takip edip ganyan oynuyormuş gibi çalışanlar olduğunu duymuştum.* kopya çekmek üniversitede çok zordur,hele hele farklı soru kağıtları, amfi sistemi gibi bazı şartlar altında kopya çekebiliyorsanız şirket kurup yatırım yapabilirsiniz. ben şahsen kaç senedir görevlilerin soru kağıtlarını dağıtma sistemini bile çözemedim. kopya çekenlerden dinlediğim kadarıyla iş zor ama zevkli.
zeki öğrenci sistemin açığını her zaman bulur. *
Vakti zamanında, her türlüsünü yapmış bir kişiyim. Hatta, kasede okunarak doldurulan ders notlarını, tek walkman kulaklığından dinleyerek kopya çekmiş bir zatım. 3. soruyu yazarken pil bitmişti.
hesap makinasına formül yazılarak çekilir.
hafızalı hesap makinaları değil. zaten onlarla sınava girilmiyor. kurşun kalemle plasitiğin üzerine yazılarak.
bir de bildiğimiz kurşun kalemin üzerine pergelin iğnesi ile formüller yazılarak çekilebilir.
bir de a4 kağına yazdıkları kopyaları sınavdan önce üçte biri kadar küçültüp kimlik kaplaması için kullanılan şeffaf sert şeylere fotokopi çektiriyorlar. sonra da ceplerine koyup sınava giriyorlar. sırayla sınav kağıtlarının üstün çıkarıyorlar. yazılar sanki öğrenci sınav kağıdına kendii yazmış gibi görünüyor.
kendiniz kadar bir sırt çantasıyla sınava girip en son çıkmadan önce içinde öğrenci kimliği aranıyor gibi yapılarak notlara şöyle bir göz atılabilir.
elde küçük bir kağıtla her türlü çekilebilir. yetenek gerektirir yürek gerektirir. kopya çekemeyen erkek erkek değildir. kopya çeken kızda harbi kızdır. eş seçerken ünide kopya çektin mi diye sorulması çok makbul ve yerinde olacaktır.