kıyafet seçimine ve diş fırçasına özellikle dikkat.şehir dışına gidiyorsan takım elbise götürme.canın çeker de 1 gün katı giyip kantine öyle girersen hiç tanımadığın dangalakların 5 yıl makarası olursun.diş fırçası dedim, dişinde en küçük bir lekeyi yine 5 yıl makara konusu yapar hiç tanımadığın dallamalar. **
uludağ üniversitesi iktisadi ve idari bilimleri kazanacak olanlara bir tavsiye.
ilk hafta sizin beğeninizi kazanan her kıza, derste yanınıza oturan ve alımlı olduğunu düşündüğünüz istediğiniz her kıza merhaba diye pervasızca lafa dalmaktan kaçınmayınız, çekinmeyiniz. unutmayın onlarda en az sizin kadar herşeye yabancı ve yeni insanlar tanımak istiyordur. iibf de sınıf arkadaşlığı ve sınıf kavramı yoktur zira eğer ilk zamanlar bu konuda bir atakta bulunmazsanız herkes ortamını kurar ve siz dışarıda yapayalnız kalırsınız.
öğrenci evinin kıymetini bil, şimdi sana mantıklı gelmiyor biliyorum ama inan ileride mutfaktaki bulaşık dağını, tuvaletteki rulo koleksiyonunu, elektrikli ihlas şofbeni, sigara dumanından kararmış perdeleri, doyasıya sürreal çalışma yaptığın odanın duvarını özleyeceksin. hiçbir ortamda üniversite ortamındaki kadar eğlenemeyeceksin.
kızları falan fazla takmayın. Emin olun 100 kişilik sınıfın 90'ı kız olsa bile mesleğe girdiğinizde daha fazla kızla birlikte olma imkanınız olacak. Kızlar bu durumunun tam tersi sizin için de geçerli.
Şimdi karı kız deyip dikkatleri üstüme çektiğime göre esas olaya gelelim. Üniversitedeki notllara güvenip, ben bu işi yaparım demeyin. Derseniz yapamazsınız. Kuşkusuz her sektörün bölümü aslında o sektördeki eskimiş bilgileri veriyor.
Peki benim size bir üniversite son öğrencisi, öğretmen adayı olarak tavsiyem ne?
Sektörünüzle alakalı güncel kalabilecek 10 adet girişim üretin ve bunu tez yazar gibi araştırıp kendinize raporlayın. Bu girişimlerin en iyi 3 tanesini saklayın, sonraki 3 tanesini çok başarılı olan şirketlere, sonraki 4 tanesini orta seviye şirketlere mezun olunca yollayın. Mutlaka bir yerden elinizi tutacaklar. Ardından ek işler olsun, normal işler olsun deli gibi çalışın 5 yıl para biriktirin. Yaşınız bu sürede ortalama 27 falan olacak. 30'a merdiven dayanana kadarsa geri kalan en başarılı 3 girişimi gerçekleştirin ve hayatınızın geri kalan ortalama 30 yılını da patron olarak geçirin.
Unutmadan uyarayım, ilk 3'e aldığınız o girişimleri mezun olana kadar ve yaş 27 olana kadar güncel tutun, sürekli geliştirin.
Öss puanınıza güvenip dersleri çalışmamazlık etmeyin, derslere girin. Bazı dersler evet evde çalışıldığında çok daha net kafaya giriyor ama sınavı yapacak olan kişi dersi anlatan hoca olduğundan vereceği en ufak bi ayrıntı sınavda çok işinize yarayabilir. Misal sınavda bişey bilmediğim halde pratik sorusunu ufak bi ayrıntıdan yola çıkarak çözdüğümü bilirim.
önce eve çıkın sonra yanınıza arkadaş bulun. ipler sizin elinizde olsun.
mal olmayın.
görmemiş gibi her partiye katılmayın. herkese her şeyinizi anlatmayın. en yakın arkadaşınıza bile. ancak ketum da olmayın. muhakkak bazı şeyler size özel kalsın. karıya kıza yaranmak için arkadaşlarınızı onların yanında gömmeyin.
kızlar bu lafım ise sizlere. üniversite aşklarının çok büyük bir kısmı otogarda biter. aklınızda olsun.
yol yakınken dönün. hepinize uygun bir yarışma var oralara katılın, internetten para kazanılıyor artık. o işlere bakın. okul bitecek, kpss, sonra kurum sınavı, sonra mülakat. bunun torpili var boku püsürü derken hayatınız sikilmiş gitmiş. en kısa yoldan para kazanmaya bakın.
4 yıl çok çabuk geçer. Tatile gitmediniz oraya. 4. sınıfın sonlarına doğru kafanıza vurmak istemiyorsanız ortalamanızı yüksek tutun. Mezun olunca bitmiyor iş, belki y. Lisans yapmak istersiniz. Kaç sertifikanız var? (Parayla 1 günde verilen dandik sertifikaları kastetmiyorum.) Halk eğitimde birsürü sertifika veriyorlar alanınızla ilgili sertifikalar alın. Bölümünüzden memnun değilseniz 1. Sınifta 2. Sınıfta tekrar sınava girebilir daha iyi bir bölüm kazanabilirsiniz.
Düzeltme: yazım.
Not: yukarıda yazdıklarımı 1. Üniversitede yapmadım, sonra pişman oldum, 2.ye kaydoldum uyguladım. Bizi uyaran olmadı, biz yandık siz yanmayın.
Hazırsanız başlayalım;
1-ilk olarak üniversiteyi lise 5 gibi algılamayın ders dinlemek için değil yol yordam öğrenmek örneğin bir formül ezberlemek değil o formülü kavrayacak yolların keşfedildiği bir yer olarak görün.
2- üniversiteler genelikle bir kültür mozaiği gibi düşünün her düşüncede insanlarla iletişim kurun çekinmeyin bu önyargılarınızı yıkacaktır.
3- gezmeyi tozmayı ihmal etmeyin özellikle erasmus farabi programları önemlidir.
4- kendinizi düzgün ifade edebilmeye çalışın diksiyon dersleri alın.
5- üniversitelere cinsel açlığınızı dindireceğiniz yerler olarak bakmayın.
6- kitap yüklü merkepler olamayın düşüncelerinizi fikirlerinizi okuyarak olgunlaştırın. Mahalledeki bakkal amca ile bir farkınız olsun.
7 mütevazı olmayı vicdanınızı korumayı öğrenin ve mutlaka uygulayın.
8- pozitif olun yardımsever olun biri sizde not isteyince azrail gibi bakışlar atmayın.
9- gereksiz soğukluklardan cool olacağım diye buzdolabı suratlı olmaktan kaçının afedersiniz ama kimsenin s*kinde olmazsınız.
10- son olarak gitarla okula gelmeyin ve salak salak şarkılar söylemeyin. Taktik çok eskidi ve kimse düşmüyor.
güzel sanatlar okuyorsanız size dayatılmaya çalışan seküler ideolojilere teslim olmayın. mesela benim fakültemde Kur'anı okumamış olduğu halde din hakkında atıp tutarak öğrencilere ateizm propagandası yapan bir cahil ve celaleddin rumi ile atatürk'ün gelecekten geldiğini iddia eden bir salak var. işte bunlara akademisyen diyorlar. bir de şükür okulu terk eden komünist bir profesör(!) vardı. islam hakkında inanılmaz cahil olduğu halde öğrencileri zehirlerdi. 18 yaşındaki hoca yalakaları bu gibilere kapılmaya pek bir hevesli oluyor.
gsf'ler hocaları ve öğrencileriyle kan ağlıyor gerçekten... inanılmaz derecere cahiller... islam dinini bu gibi yerlerde tebliğ etmek ve yanlış bilgileri düzeltmek önemli...