ecel terleri dökmekle birlikte yürütülen eylem. Kişinin gitmek istediği üniversite vardır bir de puanının yettiği üniversite işte bu ikisi arasında mahvolur öğrenci.
şimdi yüzdelik dilime göre makina mühendisiği puana göre baytar başarı sırasına göre kaldırım mühendisliği.
iki ay sonra....
ooo bahadır bey dersanemize hoş geldiniz.
teslim edene kadar kafa kurcalayan işlem, bi bölümün dezavantajları diğerinin avantajları, şunda şöyle oluyo şunda bunlar var diye kafa patlata patlata yazılır ama nedense bi arkasındaki sürpriz bölüm çıkıverir, kalırsın öyle ortada.
tabi teslim ettikten açıklanana kadar 2 hafta rahat geçer o güzeldir bak.
her öğrencinin hayatında önemli bir yer tutan olaydır. tercih edilen gidilmek istenen üniversite yada okunmak istenen bölüm değildir, tercih edilen gelecekte yapılacak meslek, gelecekte yaşanılacak hayattır. Bir insanın hayatına etki edeceğinden dikkatli ve en ufak ayrıntısı düşünülecek şekilde yapılması gereken bir şeydir.
aslında geleceğinin tercihini yapmak demektir. nasıl bir hayat istediğine karar vermektir. pek sıkıntılı bir dönemdir tercih dönemi, hele bir de ne istediğini bilmiyorsan.
1 sene inek gibi çalışıp binbir stresle sınava girilir, esas stresin sınavdan sonra sınav sonuçlarını beklemek olduğunu anlaşılır, sınav sonuçları elimize geçtikten sonra tercih yapmanın her ikisinden de zor olduğu düşünülür, tercih sonuçlarını beklemenin hepsinden daha zor olduğu kavranılır. Bunlardan daha kötü ne mi olabilir? Hiç bir üniversiteyi tutturamamak tabiki.
"üniversite tercihi yapmak" deyince sanki "vallaha şekerim hangisini seçsem bilemiyorum hepsi de beni istiyor" dendiği sanılabilen ama aslında hiç de öyle olmayan eylemdir / süreçtir.
öğrenciye en azından "bir şeyleri tercih edebiliyorum" ümidi veren cümle. oysa yalandır. bakınız, öğrenci seçme sınavı'dır, öğrencinin üniversite seçmesi sınavı değildir.
ögrenciyi öss sınavından daha fazla strese sokan bir sürectir.*
bu üniversiteyi yazıyım mı diye sordugun zaman sen bilirsin den baska cevap gelmemesi olayın en kötü yanıdır.
(bkz: dogru tercih bir sene dogru meslek kırk sene kazandırır.)
tercih klavuzuna boş bok baktığımız andır. acaba bu bölüme gitsem mi dersiniz ve bir bakarsınız puanınız yetmiyor, sonra puanlara bir göz atarsınız oda ne sadece 2-3 bölüme puanınız yetiyor. o an hayat durmuştur.