üniversite tercihi yapacaklara tavsiyeler

entry1771 galeri8 video2
    1771.
  1. Yapmayın. Yapacaksanız da bu ülkede okumayın.
    0 ...
  2. 1770.
  3. okumayın valla bir işe girin erkenden sigortanız yatar .
    1 ...
  4. 1769.
  5. 1768.
  6. 1767.
  7. -üni okumak için okumayın. çoğu kişi puanı tutuyor diye;

    +su ürünleri,işletme,uluslararası ilişkiler,arkeoloji vb geçerliliği pek olmayan bölümleri okuyor.finalde bir işe yaramıyor.

    spesifik bir bölüm değil ise örn ; dişçilik,doktor,veteriner,mühendislik vb vb yukarıda yazmış oldugum bölümleri okumayın.

    onun yerine genç yaşta bir işe girin,yıllar içinde alaylı olursunuz,maaşınız yıla göre artar.

    -arkadaşım bir firmada çalışıyor.36 yaşında falan. aynı şirkette 13 yıldır çalışıyor.yıllar içinde arta arta şu an ki maaşı 40k civarı. 23 yaşında girdi işine,kendini kanıtladı,tecrübelendi.

    şimdi ki nesil yaş 26-27lere geliyor daha ilk iş tecrübesini edinemiyor.
    0 ...
  8. 1766.
  9. En azından ingilizceyi öğrenip, yurt dışında iş yapacak (çok iyi araştırarak, kendilerini iyi ve tarafsız bir şekilde tartarak) bir bölüm seçsinler. Bir kaç dil öğrenmeyi de şimdiden zorlasınlar. Okurken en az bir ek dal veya zanaat öğrensinler.
    0 ...
  10. 1765.
  11. Baskı altına kalarak bölüm seçmeyin.
    Kendi iç sesinize kulak verin. Neye ilgi duyduğunuzu farkedin.
    Ve sonra Bırakın tercihi kalbiniz yapsın.
    1 ...
  12. 1764.
  13. tercihlerinizi kendi isteklerinize göre yapın. başka insanların zorlamalarını dinlemeyin. sonra istemediğiniz bir şehirde, istemediğiniz bir bölüm okumak zorunda kalırsınız. *
    2 ...
  14. 1763.
  15. yapmayın. yapacaksanız da uzaklara gidin kafa dinlersiniz.
    1 ...
  16. 1762.
  17. kendi şehrinizde okuyun. daha ekonomik olmasının dışında, hele istanbul'da yaşıyorsanız hiç şehir dışı düşünmeyin bence, düşünüyorsanız da büyük şehirleri düşünün. ilk başta özgürlük gibi gelse de, sonradan aslında öyle olmadığını anladım. anadolu'nun küçük bir ilçesinde okuduğum için istanbul'un hareketine, büyük şehir hayatına alışkın biri olarak şehre alışmak çok zor oldu.
    1 ...
  18. 1760.
  19. Odiometri ve fizyoterapi gibi sıradışı bölümleri tercih etmenizi tavsiye ederim. Bu alanlarda boşluk çok. Kolay iş bulursunuz.
    0 ...
  20. 1745.
  21. puan yetiyorsa ankara hukuk a gidin. prof dr tuğrul arat ve prof dr lale sirmen e benden selam söyleyin.
    0 ...
  22. 1744.
  23. artık bilginin hası internette hem de sürekli güncellenerek. bu nedenle giderek geçerliğini kaybeden ders notları ve kitaplarına bel bağlamayın. dersleri oyun gibi görün ve kuralına göre oynayın.

    üniversite, çevre edinirken her türlü deneyim kazanmak demek. ders dışı etkinliklere mutlaka katılın. tesbih böceği gibi içinize kapanmayın, kendinizi, çekiçle vurula vurula keskin bir kılıca dönüşecek olan kızgın kor halinde tavlanacak demir gibi görün.
    0 ...
  24. 1743.
  25. *ilgi, yetenek ve isteklerinize göre kafanızda daha önceden belirlediğimiz bir bölümü yazın.

    *okuyacağınız bölümün size gerçekten bir şey katacağına inanıyor ve sonrasında iş bulabileceğinizi düşünüyorsanız şehrin ve üniversitenin hangisi olduğu pek önemli değil.

    *sırf üniversite iyi diye -konum, ortam, şehir veya isim olarak- ölü bölümler okumayın. ha sizin gelecek kaygınız yoktur halihazırda babanızın kurduğu bir iş vardır o zaman keyfi olarak okuyabilirsiniz.

    *geleceğin popüler mesleklerini öğrenin, artık iş bulması zor olan meslek gruplarına ait bölümleri çok da tercih etmeyin.

    *sıralamanıza uygun tercihler yapın. misal sayısalda 50 bindeyseniz 30-35 binden de birkaç yer yazabilirsiniz. bunun yanında son tercihlerinizi 60-70 bin oluştursun. gitmek istiyorsanız işinizi garantiye almalısınız. sıralamanız daha iyiyse kayma daha az; daha kötüyse kayma daha çok olacaktır, sıralamanızı düşünerek bunu hesap etmeye çalışın.

    *üniversiteyi, şehri, bölümü, olanakları, üniversitenin yurt dışı bağlantılarını, iş kollarını, yabancı dil imkanlarını, staj bağlantılarını, kulüplerini iyi araştırın. sizi her bakımdan geliştirebilecek bir bölüm, üniversite ve şehir kazanmaya bakın.

    *herkes üniversite okuyor, herkes gibi olmamak adına ekstra gelişim sağlayabilecek faktörleri göz önüne alın. tercihleriniz daha kaliteli olsun. bu tabiki sıralamanızla doğrudan ilgili bir etmen.

    *beklediğiniz sıralamayı elde edemediyseniz ve istediğiniz bölüm veya üniversiteye gidemeyecekseniz mezuna kalabilirsiniz. tabiki bu mezuna kalma işini de makul biçimde yapmalısınız. 3 senedir 10 bin sıralama hedefleyip 3 senede de 100 bininci oluyorsan 4. seneye kalmanın pek de bir anlamı yok. veya 20 bin sıralamayı elde etmişsin ve 5 bindeki bir yeri istiyorsun, bunun için mezuna kalıp kalmayacağını iyi düşünmelisin. mezuna kalıp çok daha iyi neticeler elde eden var ancak bir o kadar da daha kötüsünü yaşayanlar da. 2. hatta 3. senesine kalıp çalışmak insanın motivasyonunu ve iradesini kırabilir. yine de istemediğin bir bölüme girmektense bir sene mezuna kalıp adam akıllı çalışmayı düşünebilirsin. o bir yıl senin için kayıp olmaz.

    *eş-dost-akraba özellikle aile ve arkadaşların baskısı veya isteğiyle bir tercihte bulunma. iyi veya kötü sonrası için başkalarını suçlayıp mutsuz olmana gerek yok. gitmek istediğin yeri enine boyuna tüm olanakları, artıları ve eksileriyle kendin araştır. böylesi senin için çok daha iyi.

    ekstra sorunuz varsa bir rehber öğretmen olarak yardımcı olabilirim. üniversite tercihi hayatınızdaki tercihlerden yalnızca bir tanesi. öneminin farkında olarak tercihte bulun ancak olan veya olmayan şeyler için kendini yıpratma. tüm öğrenci arkadaşlarım için her şey hayırlı olsun.
    0 ...
  26. 1742.
  27. istemediğimiz bir bölüm diye okumaktan vazgeçmeyin. Sağlığınız ve enerjiniz varken gidin kaydınızı yaptırın.
    Bende kız kardeşim de alakasız bölümler de okuduk. Fakat arkadaş çevreniz kafa dengi olursa çok keyif alırsınız.
    Mesela kız kardeşimi önce yurda verdik. Ortam yüzünden neredeyse okulu bıracaktı. Belli bir saatten sonra dışarıda çıkmak yasakmış.
    Neyse, Sonra bir arkadaş bulmuş kendine. Ayrı eve çıktılar.
    Kızın bakış açısı değişmeye başladı. Özellikle erasmus yaptıktan sonra inanılmaz bir özgüvene sahip oldu. Akrabalar bile kıskanç şekilde bakmaya başladı.
    Bizim Arkamızdan kızın giydiklerine falan laf etmişler. Hele bir tane toksik akrabamız var. Bacımı pub'ta görmüş. yanında erkekler kızlar falan varmış.
    Ulan hıyarto! sevgilisi de olacak, arkadaşı da olacak. Yeri gelince eğlenecekler elbet. Sana ne?
    Hemen akrabalık ilişkisini bitirdik. Zaten görüşmezdik pek.
    1 ...
  28. 1735.
  29. Sevmediğiniz işi yapmayın, istemediğiniz bölümü yazmayın. 20-25 yıl boyunca hayatınız zulüm olabilir. istediğiniz bölüm aklınızda yoksa, yüksek kademeli birisi varsa ona danışın, mezun olunca gidersiniz yanına
    0 ...
  30. 1734.
  31. Akrabalarınızı dinlemeyin hiçbirinin umrunda değil sizin mutlu olmanız çünkü size tavsiye edeceği mesleklere pembe gözlüklerle bakan insanlar.senin yeteğin onların umrunda değil bu durumda en çok değeri kendine sen vermelisin.
    1 ...
  32. 1733.
  33. Diş hekimliği isteyen ve aklında soru işaretleri olan arkadaşlar pm ye gelebilir.
    0 ...
  34. 1732.
  35. eğer ilgin yoksa herhangi bölüme yeteneğine uyanı seç örneğin problem çözmede iyisindir matematiğin kuvvetlidir mühendislik gibi. Eğer mühendislik seçeceksen ilk 100kda olmasına dikkat et. Tabi ilgin varsa kendini geliştirirsin sıralama sıkıntı olmaz.

    Eğer ilgin varsa işsizliği yüksek görülen bölüm olsa da sen seç güzel bir üniversitede olmasına dikkat et. illaki kendini geliştirirsin o alanda en iyilerden olursan boşta kalmazsın.

    Sıralamam iyiydi fakat ilgim yoktu herhangi bölüme, bilgisayar müh. seçmiştim. Öyle böyle gidiyor. Bakalım. Seçtiğiniz bölümü iyi bir üniversitede okumaya dikkat edin arkadaş ortamı hocalarınızın tavrı hepsi değişiyor.
    2 ...
  36. 1732.
  37. eğer imkanınız varsa türkiye'de okumayın velev ki yok ilerde dünyaya açılıp türkiye'de çalışmayacağınız bir meslek seçin.
    0 ...
  38. 1731.
  39. is bulacaginiz bölümleri tercih edin.
    0 ...
  40. 1730.
  41. istanbul medeniyet üniversitesini asla ama asla seçmeyin. 1 sene mezuna kal daha iyi. Mezuna kalsan 1 senen, medeniyete gelsen 4 senen yanar.
    0 ...
  42. 1729.
  43. Sırf iyi üniversite diye afedersiniz ama yarak kürek bölümleri yazmayın. Böyle çok işsiz var şu an.
    0 ...
  44. 1728.
  45. Meslek seçimine önem verin. Yanlış bir meslek hayatınıza bedel olabilir .
    0 ...
  46. 1727.
  47. Universite diye apartmanda okumayin.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük