Kpss sınavına asılıp lise mezunu klasmanında 90 üstü puan alarak üniversite mezunu olmaktan daha avantajlı bir kadroya atanır sonra da istediğini yapar.
büyük harflerle yerleşemedi yazısını tadar. devamında her türlü şeyler olabilir. 1 aylık bir kazanamama psikolojisi. sonra dershane, sonra gene yerleşemedi. sonra tekrar dershane gene yerleşemedi. eee git at kendini.
bir başka şekilde incelersek; la yerleşememiş lan diyip salak hareketler yapabilir. sonra evde bilgisayarın başında mal gibi oturur veya evdeki sürü psikolojisinden dolayı gider sanayide, inşaatlarda, küçük işlerde işini yapar geçinir gider.
anadolu da bir genç için son seçeneklerden biridir
şahsen ben de öyle yaptım
bir işe girdim
dünyanın kaç bucak olduğunu gördüm; bir yıl içinde on kilo verdim, saçlarıma daha on sekizimde aklar düştü.
bir gün ustabaşıya gidip usta, dedim, ben gidiyorum
nereye oğlum, dedi
memlekete, dedim
işi kapmak üzereydin be oğlum
yok usta
ne yapacan oolum memlekette
oturup üniversite sınavına hazırlanacağım dedim
Ne kötüdür sonuçlara bakmak için bilgisayarı açarsın siteye girersin ve bir bakmışsın yerleşemedi yazısı, o an hayat biraz durur ve sayfayı yenilersin ama her şey için artık çok geçtir sonrasında aileye söylemek yüzünün kızarması ve olaylar gelişir.
Bu zor ve stresli sınavı kazanamadıktan sonra üç tip öğrenci tipi var:
1. Kahvede batak öğrenir ve kağıt oyunları üstüne yüksek lisans yapar.
2. işe girer. Ailesine zaten mahçup olmuştur onu telafi etmeye çalışır ve eli ekmek tutar.
3. Evde bilgisayar başında zaman öldürür. Porno siteleri başta olmak üzere günde bir kaç kez giriş yaparak kendini ve gözlerini yıpratır.
üniversite sınavını kazanamayan, genç her insanın yaptığı gibi kendi çapına göre bir iş bulur ve aslanlar gibi çalışmaya başlar. bu sınavı kazanamayan genç için dünyanın sonu değildir.
önemli olan fazla üzülmemek ve kafaya takmamalıdır. normal olarak üniversite kazanan bir gence ekstradan devlet madalyası verilmiyor diyelim okulundan mezun oldu zaten, bu gencin ataması yapılmayacak işsiz yine kalacak. belediyede çalışan 2 üniversite bitirmiş sokakları süpüren genç takımıyla dolu.
temizlik işçisi olan bir insan neden okusun, düşüncesi getirir insana. devletin saçma sistemi yıllarca dirsek çürütmüş hatta dirseği bile kalmamış bir insana çöpçülük yaptırtıyor. içlerinden biride çıkıp demiyor ki ağa biz ne yapıyoruz. ülkemizde üniversite mezunları genelde pazarda limon satıyor. bu olay devlet için tam bir ibretlik vesikasıdır. ülkemizde doğan her insan iktidarda hangi parti olursa olsun insanları sınava tutup sabır testi yapılıyor. devlet ise sadece geriden, izleyip futbol hakemi gibi kime kırmızı kart çıkarsam diye olayı izliyor.
biz okudukta ne oldu. sorun etmeye gerek yok zaten bu ülkede kimse kendi işini yapmıyor. mesela örnek adam matematik öğretmeni ama bankacı olmak istiyor. durum bu.