universite olanaklari, burs imkanlar ve yasam sartlari cok guzel. Adamlar sizden sadece ulkelerine giderken en az b2 seviyesi almanca ogrenmenizi bekliyorlar. Ayrica almanyadan amerika, kanada, kore ve avustralya gibi bir cok ulkeye degis ogrencisi olarak gitmenizde turkiyeye gore cok cok cok daha kolay. Neredeyse her universitenin overseas exchange anlasmasi var almanyada.
Ama tabiki tekrar soyluyorum, almanyanin para biriminin euro olmasi ve tlnin euro karsisindaki malum vaziyeti goz onune alininca, ailenizin biraz destek olmasi gerekecek. O yuzden 'durumunuz var ise' almanya harika bir secim olacaktir.
üniversiteden beklentilere ve okunmak istenen bölüme göre değişiklik gösteren sorunsaldır.
kendim, arkadaşlarım ve kardeşimden yola çıkarak şehir şehir gitmekte fayda var. bu liste dışında yer alan şehirlerde zaten okumayın amk.
ankara: düzenli şehirdir. bakmayın ankara'nın en büyük yavşağına bu kadar giydirdiğimize. yolları geniş, trafik sorunu görece azdır. ulaşmak istediğiniz her yere bi' şekilde kolayca ulaşabilirsiniz. bütün devlet kurumları burada olduğu için karşılaştığınız sorunu işin membaında çözersiniz (kyk misal). ankara üniversitesi gibi iibf alanında lider okullardan biri, odtü gibi mühendislik alanında zirve okullardan biri, bilkent gibi bu ülkenin en eski ve köklü vakıf üniversitesi, hacettepe gibi tıp alanında ülkenin 1 numarası okullar hep buradadır. sosyal hayat yine görece az görünebilir ama bir öğrenciyi tatmin etmemesi için bir sebep yoktur.
istanbul: düzen müzen hak getire. keşmekeşin gırla gittiği bok çukurundan farksız bi' yer bana kalırsa. öğrenci için hiç uygun bi' şehir değil zira hayat pahalı. zaten burada iki kesim var: sefasını sürenlerle cefasını çekenler. bir öğrenci, istanbul gibi bir yerin sefasını süremeyeceğine göre? ama allah var çok canlı yer. sıkılmak pek mümkün değil. itü, boğaziçi başta olmak üzere onlarca üniversite de cabası.
eskişehir: insanları felaket rahat, dahası nispeten küçük ve ucuz bir şehir olduğu için öğrencilik hayatı için biçilmiş kaftandır. ama burada da tek sorun, çok çok kaliteli üniversitelere sahip olmaması.
izmir: eskişehir için dediklerimin tümü burası için de geçerli. ha evet denizi var bi' de. tıp okunacaksa ege ideal.
bursa konusunda fikrim yok. zaten burada zibille adam var bursa'yı anlatacak. kalanı da siktir edin dediğim gibi.
not: bu yazı, "öğrenci için" okunacak en uygun şehri belirlemek için yazılmıştır. ülkenin en güzel şehrini bulmak için değil. istanbul fanları kafa skmesin diye diyorum.
neticede, tüm koşullar düşünüldüğünde (sağlık, üniversite kalitesi, şehir düzeni, kültür-sanat, içmece-sıçmaca vs.) ankara'da okunur.
karı-kız diye adlandırılan konseptten hiç bahsetmedim. bunun bir kıstas olmaması gerek zira.