sadece maddi avantajları düşünüldüğü için manevi ve toplumsal artıları bir türlü görülmez, veya görülmek istenmez. iş sadece para kazanmak olsa ortaokuldan sonra bir iş öğrenip biraz da şansının yardımıyla zengin olabilir insan, üniversite mezunlarından daha fazla para da kazanabilir. ama bu oran çok azdır, 100 eğitimsiz kişiden 2'si zenginse bu oran üniversite mezunlarında çok daha fazladır. ayrıca bitirilen bölümle ilgili söz sahibi olur insan. sadece bir kağıt parçası değildir diploma. günümüzde çoğu iş için artık diploma gerekmektedir, bir işin ustası olsanız dahi diploma olmadan işe alınmanız çok zordur. arkadaş çevresiniz, yaşamınız, ilgi alanlarınız, hatta konuştuğunuz dilin kalitesi bile artar. öyle ki okumamış ama bir şekilde zengin veya ünlü olmuş insanlar bile eğitimin kıymetini anladıkları için ya diploma almaya uğraşırlar ya da çocuklarını en iyi şekilde okutmaya çalışırlar. imkansızlıktan okuyamayanları hariç tutarsak genelde keyfi olarak okulu erken bırakmış kişiler eğitimlilere çoğu zaman gıcıktır ve bir şekilde bu açığını kapatmaya çalışır. sonuç olarak, ileride başını duvarlara vurup keşke okusaydım demek yerine biraz gayret gösterip fakülteyi bitirmek en güzelidir. okurken aynı zamanda kendini geliştirmek şartı ile insan hayattaki amaçlarına daha rahat ulaşabilir.
(#16895484) nolu entryde de anlatılmaya çalışıldığı gibi bireysel zekayı kısıtlarken toplumsal zekayı ön plana çıkartır bu da toplum için daha faydalıdır.
sanırım bu faydayı bir örnekle açıklamak daha yararlı olucak 100 tane lise mezunu bir de 100 tane üniversite mezunu bireyler düşünün. bu 200 kişi içinden büyük ihtimalle en zengini lise mezunu arasından çıkıcak iş hayatına erken başlaması bir de şansının yaver gitmesiyle 100 lise ve 100 üniversite mezunu arasından en zengin olucak.
fakat 100 lise mezunun maaşları ve 100 üniversite mezunun maaşları karşılaştırılırsa 100 üniversite mezununun maaşları toplamda daha fazla çıkar.
maaş, zenginlik örneğini rastgele verdim bunu hayatın her alanına uygulayabilirsiniz yine de ana tema başarılı olmak kalacaktır.