Her bölümün kendine göre iş sıkıntısı var.
Önemli olan dayı var mı?
Yoksa en iyi bölüm oku, üniversite de iyi olsun. iyi bir yerde çalışmak istiyorsan dayın yoksa sürünüyorsun.
Bunu değiştirmek zor. Dayıyla iş yapmak istemeyenler bekleme listesinde yer alıyor.
bir insanın üniversiteye gitme amacı öğrenmektir zaten. öğrenmeye gelmiş bir insana sen kendini geliştir diyorsun ve işin garip tarafı istese de istemese de o amaçla bir şekilde oraya geldi. o üniversiteden kazandığı bilgilerle direk işe yarayacak insan çıkarman gerekiyor ki o kadar heba ettiği yılın bir anlamı olsun. insanlar mezun oluyor ve sıfır donanımsız iş yeri soruyor ne özelliklerin var diye adam üniversitede öğrendiğini söyleyecek tabii ne diyecek. iş veren bunlar beni karşılamıyor diyip almayacaktır. Ondan sonra efendim gençler kendini geliştirmiyor. ulan kırdınız insanın hevesini kendini geliştirecek insan zaten geliştirir önemli olan kendini geliştirmeyi bilmeyen insana orada bu değeri katmaktır.
bazı saçma sapan konuşan arkadaşlara ithafen yazayım. ingilizce sosyal hizmet bölümü bitirdim. Öyle şeytanın sıkıştığı bir yerde abidik gubidik bir bölüm de değil. 5 sene öncesine kadar inanılmaz istihdamı olan bir bölümdü. Öğrencilik dönemimde staj yaptım ayrıca. Her neyse. Bu geniş istihdamı yetkililer nasıl kapattı sizce? Sosyoloji ve felsefe bölümlerinden formasyon vererek tabii ki. Sonra da açık öğretim faciası var oraya hiç girmeyeceğim. Şuanki durum ne? 2 senede maximum açılan kadro sayısı 1000. Mezun sayısı belki 30 40 bin. Ki bizim ülkemizde; aile içi şiddet, taciz, tecavüz, kadın cinayetleri, çocuk istismarı vs vs hadsafhada iken senin ülkende en büyük işsizlik sosyal hizmet mezunlarında. Sence sorun bizde mi yoksa bu sistemi yürütenlerde mi? Öyle oturduğunuz yerden götünüzü yaya yaya konuşmakla olmuyor.
üniversite mezunları iş bulamıyor değil kendi mesleği ile ilgili iş bulamıyor. yoksa eşek olana itina ile semer vurulur. ülkemizde zaten iş verenler sıkıntı bir de deneyim soranlar var. adam yeni mezun deneyimin var mı diye abesle iştigal soru soruyor. sen verme o vermesin iş bu adam nerde deneyim kazanacak.
ülkede tanıdık, torpil, referans olmadan iş problem. yok herkes iş bulmak zorunda değilmişte yok devletin görevi değilmişte. öğretmen fazlası varsa niye kontenjan veriyorsun. öğretmenler atanamıyor hep kasiyer oluyorlar yazık değil mi ? birini tanıdım müzik öğretmeni sözleşmeli mi neymiş 1,500 tl mi ne kazanıyormuş ders başı gündelikçi işçi gibi. ama kadrolu olsa heralde 4.000 bin tl alır.
mühendiste öyle elini attığın inşaat mühendisi bir de inşaat sektörü canlıyken iş bulamıyor bulanlarda üç kuruşa talim. ee velilere ne pompaladılar. herkes okuyacak büyük adam olacak okutun çocuğunuzu. şimdi yeaaa her okuyan iş mi bulmalı. hem git 16 yıl zorunlu eğitim de. millet gitsin çıraklık yapsın ya da adam akıllı meslek okulları aç.
iş kur mesela yok kurs açıyormuşta yok iş başı eğitimmişte. kurs açıyor yaşlı teyzeler güne gider gibi gidiyor lak lak yaparız etkinlik olur hem de para kazanırız. kurstan ne öğrendi nereye işe başladı. iş başı eğitim de patrona jest adam nasılsa devlet veriyor diyor 6 ay elemanı çağırıyor kullanıyor 6 ay sonra şut yerine yeni eleman gelsin beleş işçi.
Üniversite okumanin bir bok olmadigini zaten coktaaan kavramis olmaniz gerekir. Sonra mezun olunca elimde bir diploma ee hadi bana is yok mu abi diye y*rrak gibi kalirsiniz. Baska seyler yapin üniversiteye bel baglamayin. Okumayin demiyorum dikkatinizi çekerim.
Bir Türkiye sorunsalıdır. Günümüzde birkaç üniversite bölümü hariç diğer bölümlerden mezun olan kişilerin yüzde doksanı iş bulma konusunda sorun yaşıyor. Özellikle mühendislik, iibf ve hukuk fakültesi mezunları bu konuda başı çekiyor.
Tabi bunlar sadece benim gözlemlerim.