1-üniversiteden mezun olan öğrencilerin mevki ayrıt etmesi,
2-maaş beğenilmemesi,
3-askerlik *
ve en önemlisi tecrübe. Evet bu çok önemli bir gerçek. Üniversitede teorik olarak tüm bilgiler öğretilmekte. Yani şu kesin ki üniverisitede görülen eğitim ve verilen bilgiler iş yaşantısında bir önem arzetmiyor. Çok şanslıysanız eğer yetiştirmek amacıyla bir yerde iş bulabilirsiniz. Tabi bu sefer de 2 numaralı maddeye takılmassanız. *
kendini yetiştirmemesi olabilir. üniversitelerimiz ne yazık ki insanı iş hayatına hazırlayan eğitim vermiyor. verilen bilgi sadece teorik. hal böyle olunca bir inşaat mezunu bir şantiyede mühendis olduğunu söylemeden sadece işi öğrenmek adına birkaç yıl çalışabiliyor. aynı şey pek çok meslek içinde geçerli.biraz sistemi de eleştirmek lazım galiba.
mezun olunduğunda yeterli mesleki bilgiye, donanıma sahip olunamaması ve ülkemiz koşullarından kaynaklanan yetersiz istihdama bağlı olarak gelişen sebeplerdir. bunun dışında iş beğenmeme, alınan eğitimin dışında bir alanda çalışma isteği vb. sebepler de etkili olabilir.
diğer sektörleri bilemem ama sinema ve medya sektörlerinde maaş beğenmemeyi bırak, "yetiştirilmek için" bir süre parasız çalışmaya bile razı olunduğu halde, "sözde" emeğe saygılı olduklarını; hatta eleman yetiştirdikleri için üstüne para bile istemeleri gerekirken bunu yapmadıklarını savunan kurumların olmasıdır, üniversite mezunlarının iş bulamama sebebi.
aynı işi kendisinden daha ucuza yapacak birilerinin mutlaka bulunması ve bu kişilerin işi hak ettiğinin altında bir ücrete yapsalar bile ayrılmayı düşünmemesi. bu kişilerde bunu zevkten yapmaz. hak ettiğinden daha az gelire mahkum olarak çalışmak zorunda bırakılan kişinin dışarda bir sürü işsiz var diyerek açıktan açığa tehdit edilmesidir bunun sebebi.
en önemli sebebi ülkedeki egitim seviyesinin yerlerde sürünmesidir. yüze yakın üniversite içinden, dogru düzün egitim veren üniversite sayısı bir elin başını geçmemesinden kaynaklanabilir.
''herkes öğretmen herkes doktor herkes mühendis olursa bu ülkede tabiki de üniversite mezunları iş bulamaz'' şeklinde açıklanabilecek olan sebepler bütünü.
Okuduğu bölümle ilgili iş yoktur yada düzgün bir iş yoktur.Bazıları çok fazla bekletiye girmeleri gibi bir sebep söylerler ama bilmem bilmezler mi bu eğitim sisteminde bırak düzgün bir üniversite seçmeyi, bırak düzgün bir bölüm seçmeyi üniversiteyi kazanmak bile çok zordur. Hadi o zorluğu aşarak üniversiteyi kazanırsın, bu üniversitenin harcı vardır, ailenin yanında okumuyorsan, yemeği vardır, yurt parası yada ev kirası vardır, o evin elektiriği vardır, doğalgazı vardır ve sürekli gelen zamlar vardır bunun gibi seni zorlayacak bir çok neden vardır ve bir çok kişi bilir ki bu maddi nedenler yüzünden üniversiteyi bırakanlar vardır. işte bunları yaşamış bir üniversite mezunu neden iyi bir iş, iyi bir maaş yada daha değişik beklentiler içine girmesin?
üniversiteden yeni mezun olmuş 3 yıllık tecrübeli, kalifiye eleman diye ilanların kol gezdiği memlekette işverenlerin ayıbıdır. iyiyi, daha iyiyi, en iyiyi arzulayan işveren, en iyiyi bulduğunda da yetinmez; işin süreklilik arz etmesi için 'hep en iyi'yi arar ve bulur. 'hep en iyi' değilsen ya öyle olmak için çabalayacaksın ya da 3 kuruş paraya tamah edeceksin.