hastaya deneme tahtası muamelesi yapılan hastanelerdir.Hasta sayıları bu nedenle azdır. Hasta sayıları azaldıkça gelen hastaya yapılan denemelerde artmaktadır. Bu böyle kısır bir döngü içinde gitmektedir.
birinde bir hafta kadar yatmıştım.
3. gün hoca ve arkasındaki öğrenci ordusu odaya geldi. hoca: “işte bu da blablabla hastası” dedi.
tıpkı tarihi eser gibi birçok öğrenci beni inceledi, sonra da gittiler.
bu da böyle bir anımdır.
hatta bi kız bunun bir bacağı diğerinden niye kısa dedi . halbuki ben bacağımı bükmüş şekilde yatıyordum.
hali içler acısı olan hastanelerdir. kıçıkırık bir asistanın zibilyon sorusuna maruz kalmak için saatlerce kapılarda bekleyen insanlar mı dersiniz asistanların kendi başlarına teşhis koymaları mı muayene odalarının dört duvardan oluşması mı daha gözlemleyemediğim zibilyon hata mı... hayatımda mecbur kaldığım için ilk defa gittim ve son olacağına yemin ettim. keşke benim gibi başkalarının da gitmeme lüksü olabilse, oldurabilsem. insan sağlının bu kadar ucuz olması, çok yazık.
sağlık bakanlığı ile yök arasındaki son yapılan anlaşma ile çok daha kötü hale gelen hastaneler.
sağlık bakanlığı "bundan sonra malzemeleri biz karşılayacağız" demiş, yök de "emredersiniz" deyip kabul etmiş, sonra bakanlık ama sözünde durmamış, eskiden üniversite bütçesinden ve döner sermayeden hastane kendi malzemesini alıyordu, şimdi bir basit bir şırınga bile alamıyor.
arkadaş şu siyasiler bir boka da karışmasınlar, güzel giden işler olmasın memlekette illa bir bakan, bürokrat, bir vekil çıkar ortaya o güzel giden işi bir kararla mahveder, bu ülke böyle maalesef :(
yök yönetim kurulundaki değerli (!) hocalarım, siz nasıl kabul ettiniz bunu? gerçi yükseköğretimle ilgili tek yanlış kararınız bu olsa keşke, deve ve boynu meselesi, sözüm ona hepiniz profesörsünüz ama benim gözümde hala yeni göreve başlayan asistan bile değilsiniz, bence asistanlıktan tekrar başlayınız siz...
Üniversite hastanelerinin bütçesi alarm veriyor
--spoiler--
Üniversite hastanelerinin borcu alarm vermeye başladı. YÖK Maliye Bakanlığı ile birlikte okulların mali yapısını değiştiriyor. Öğrenciler artık gider kaleminde yer alacak. Toplam borç 4 milyar TL'yi aştı.
Habertürk Gazetesi’nden Lütfi Erdoğan’ın haberine göre; Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre, üniversite hastanelerinin borcu, 4 milyar TL'yi buldu. Borçların giderek artması üzerine yeni bir çalışma başlatıldı. Maliye Bakanlığı, bütçede açığa neden olan büyük üniversitelerin tıp fakülteleri ile ilgili gelecek yıl yeni düzenlemeye gidecek.
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, Maliye, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları işbirliğinde, bütçelendirmelere ilişkin görüş birliğine vardıklarını açıkladı. Gelecek dönemde yapılması beklenen düzenlemeler şöyle:
GiDER ESASLI GLOBAL BÜTÇE:
Üniversitelere aktarılan fatura esaslı bütçeleme gider esaslı bütçelemeye çevrilecek. Üniversitenin tıp fakültesinde yetiştirdiği her bir öğrencinin maliyeti hesaplanarak gider kalemleri arasında sıralanabilecek. Nitelikli tıp eğitimleri, cihazlar, yeni sağlık sistemleri de bütçede kalem olarak değerlendirilecek.
DÖNER SERMAYEYE DÜZENLEME:
Tıp fakültesindeki döner sermayeye katkı sağlamayan ancak döner sermayeden katkı alan personelle ilgili düzenleme yapılacak. Anatomi gibi temel tıp bölümü öğretim üyelerinin döner sermaye farkları özel bütçeden faturalandırılacak.
ÖZELLiKLi iŞLEME ÖZELLiKLi ÖDEME:
Üniversitelerde yapılan özellikli cerrahi operasyonlar, Sağlık Uygulamaları Tebliği'nde (SUT) yer alan özellikli ödemeler kapsamına alınacak. Global bütçede geçen yıl bu uygulanamamıştı. Böylelikle organ nakli, kalp damar cerrahisi, yoğun bakım tedavileri gibi zor tıbbi işlemler için SGK daha yüksek miktarda ödeme yapacak.
ÜNiVERSiTEYE SEVK ZiNCiRi:
Gelecek yıl uygulamaya geçmesi beklenen bir başka düzenleme üniversite hastanelerinin rutin tedaviler için meşguliyetinin sonlandırılması amacıyla yapılacak. Buna göre üniversite hastanelerine kısmi sevk zinciri uygulanacak. Birinci ve ikinci basamak hastanelerde tedavi edilemeyen hastalar üniversiteye gönderilecek.
EN BORÇLU ÜNiVERSiTELER
YÖK verilerine göre üniversite hastanelerinin toplam borcu 4 milyar TL.
En borçlu üniversiteler şöyle:
istanbul Üniversitesi: 360 milyon TL
Hacettepe Üniversitesi: 300 milyon TL
Ankara Üniversitesi: 199 milyon TL
Gazi Üniversitesi: 180 milyon TL
Karadeniz Teknik Üniversitesi: 125 milyon TL
Necmettin Erbakan Üniversitesi: 110 milyon TL
--spoiler--