ulan harçlar kalksın kalsın diye götünüzü yırtıyordunuz. şimdide bunlar seçim vaadi yea. o paralar bi şekilde bizden çıkar gibi yorumlar görüyorum.
BRE ZıNDıK bide yiğidi öldür hakkını yeme dESEN NE OLUR ? lan.. tamam sevmeyin ama yeri geldiğinde de bu iyi oldu deyin .
tamamen seçim yatırımı. bu zamana kadar harç zamanı sürekli yaşanan harç zammı gerilimini unutturmaya yönelik bir adım. her yıl yaşananlar ortada. gösterilen tepkiler olmasaydı bugün harçlar uçmuş gitmişti.
harçlar kalksa dahi üniversiteler başka bir isim altında para toplamaya devam edecek. sadece adı harç olmayacak. bu arada akp harçları kaldıran hükümet olacak.
edit : harçlar kalksın demiyoruz. makul bir seviyeye insin, harcını ödeyemeyecek öğrenciy kredi vererek veya başka bir şekilde yardım edilsin. tıp, konservatuar, ikinci öğretim mühendislikler nerdeyse özel üniversiteleri yakaladılar. böylede olmaz ki.
kim ne derse desin güzel bir uygulamadır. bu uygulamayı istemeyenlerde para bol olduğu için yadırgamaktadır. kalkmazsa, benim paramı da sen ödeyecek misin? eğitim sistemi paralı olur, "vay efendim, biz neden paralı eğitim görüyoruz? parasız eğitim isteriz." diye tepki gösterilir. harçlar kalkar, " vay efendim, bu çok yanlış bir şeydir. bu da hükümetin bir planlarındandır. altında bir bit yeniği vardır.", "bu tayyip erdoğan'ın değil, xx'in attığı bir adımdır.", "bu uygulama üniversiteler açısından kötü olur. onların da tek kaynağı bizim ödediğimiz harçlardır. bik bik..." diye tepki gösterirler. sen maddi sıkıntı olmadan yaşamaya alışmışsı tabii, nereden bileceksin değil mi maddi yönden pek imkanı olmayan öğrencilerin halini? allah bilir itiraz edenlerin kira derdi dahi yoktur. neyse, daha bir sürü nokta var ama bu da yeter. kısacası iyi ki kalkıyor...
1. devlet üniversiteleri nasıl geçinecek (yolacak öğrenci olmayınca kaz mı arayacaklar) ?
2. birinci öğretim ve ikinci öğretim arasındaki para farkı sıfırlanacak, çünkü ortada ödenecek bir para kalmayacak. o zaman ikinci öğretimler ne olacak?
3. ikinci öğretimler kaldırılacak mı?
4. harçlar kalkarsa ve ikinci öğretim de kaldırılmazsa, birinci öğretimden ikinci öğretime geçiş imkanı olabilecek mi?
5. madem harç yok niye birinci öğretim seçilsin ki? herkes ikinci öğretimi seçer, akşama kadar yatar!
.......ve daha bir çok soru ve düşünceyi akla getiren alengirli durum. ha sevinmedim mi? çok sevindim!
bu vesile ile sadece "parasız eğitim" istediği için içerde olan arkadaşlar mevzuuna da değineyim. bu arkadaşlar parasız eğitim isteklerini belirtmek için poşu takıp (yüzünü gizleyip) banka-dükkan ne bulduysa yakıp yıkmış olamazlar herhalde, hatta hiç bir yere-kimseye molotof da atmamışlardır. ne polise direnmiş ne kimsenin tavuğuna kışt dememişlerdir oysa. bu hükumet de sırf eğitim parasız olsun diye edebiyle adabıyla eylem yapan çocuğu tutup içeri atmıştır. *
kurulan köprüler için kullanımından sadece maliyet karşılanana kadar ücret alınacağını açıklayan bir ülkenin hala aynı köprüden ücret almasını düşündüğümüzde imkansız bir istektir.
Bir 2.öğretim öğrencisi olarak 1. öğretimlere haksızlık olacağını düşündürtüyor. Adamlar hem daha yüksek puan alıyor hem tüm gün okulda kalıyor yazıtır ya.
yeni mezun birisi için sinir bozucu bir olay.
ilkokuldan mezun olduk hemen sonra kitaplar ücretsiz verildi. lisede de aynen böyle oldu. şimdi de üniversite. vay arkadaş sömürülenler hep mi aynı nesil olur.
bir üniversitenin ortalama harcı 400 tl olsa , üniversitede ki öğrenci sayısı 50 bin olsa. 400 x 50 000 =20 000 000 yani dönem başına yaklaşık 20 milyon tl üniversitenin kasasına gidiyor. Ha bu paralar nereye gidiyor o kısmına bir şey diyemem zaman zaman rektör makam arabasını son model araba olarak değiştirirken kullanıyor zaman zaman bina yaparken zaman zaman da şenlikler için , derslerde kullanılan alet edevat için vs. bir şekilde gidiyor. Demek ki üniversitenin bu paraya ihtiyacı var. Ha x kişi 150 tl harç öderken y kişisinin 1000 tl harç ödemesi saçma. Ancak biraz reelistik düşünecek olursak harç almamaları demek 20 milyon tl'nin başka yollardan ( zart vergisi , zurt vergisi , osurdun vergisi , sıçtın vergisi ) bizden bir şekilde çatır çatır alınacaktır. Babasının hayrına kaldırmayacak yani o harçları. Göz boyama amacıyla yapılan , sol cebine para koyarken sağ cebinden o parayı geri aşıran bir zihniyet var diye düşünüyorum ben.
Ha bu benim kendi şahsi fikrimdir. Yanılıyor da olabilirim ki umarım yanılırım da üniversiteler harçsız olur , o harç niyetine de başka yerlerden sömürülmeye devam etmeyiz.
seçim yatırımından öte gerçek olma ihtimalini düşündüğümde altında kesinlikle bir çapanoğlu olduğunu düşündüğüm.
sadece mevcut Akp hükümeti değil, dünyanın hiçbir yerinde hiçbir hükümet bir bildiği olmadığı sürece yıllık 1.1 milyar dolar gibi bir gelirden tek bir yasa değişikliği ile feragat etmez.**
ve gerçek olması durumunda bu isteklerini dile getirdikleri için dövülen, hırpalanan, gözaltına alınan, siciline işlenen öğrencilerin durumlarına güler misin ağlar mısın, ona değinmiyorum bile. devlet baba ve emniyet teşkilatı "pardon" der yanaklarından öper geçer heralde.
bir yandan cezaevine atmak için gözünün yaşına bakmayan devletin diğer yandan seçim şirinliği yapmak için oluşturduğu yeni ataklardan biri. tabi ki kalksın sonuçta hertürlü öğrenci arkadaşımın işini yarayacak.
tamam iyi güzel hoş da kalkınca üniversite hayatı cok mu iyi olacak sanki. Okulda tüm gün klimalar foşş diye serin serin açılıyor. Binlerce lira elektrik parasını kim ödeyecek. Bu sadece bir örnekti. Bence daha kötü olur. Azaltılabilir ama kimi bölümler uçuk miktarlar alıyor. Benimki 300 kusurdu harç indirimim oldugundan 50 tl mi ne ödüyorum. Ama kesinlikle azaltılması görüşündeyim diğer arkadasları da dusunuyorum.