yeni mezun birisi için sinir bozucu bir olay.
ilkokuldan mezun olduk hemen sonra kitaplar ücretsiz verildi. lisede de aynen böyle oldu. şimdi de üniversite. vay arkadaş sömürülenler hep mi aynı nesil olur.
Bir 2.öğretim öğrencisi olarak 1. öğretimlere haksızlık olacağını düşündürtüyor. Adamlar hem daha yüksek puan alıyor hem tüm gün okulda kalıyor yazıtır ya.
kurulan köprüler için kullanımından sadece maliyet karşılanana kadar ücret alınacağını açıklayan bir ülkenin hala aynı köprüden ücret almasını düşündüğümüzde imkansız bir istektir.
bu vesile ile sadece "parasız eğitim" istediği için içerde olan arkadaşlar mevzuuna da değineyim. bu arkadaşlar parasız eğitim isteklerini belirtmek için poşu takıp (yüzünü gizleyip) banka-dükkan ne bulduysa yakıp yıkmış olamazlar herhalde, hatta hiç bir yere-kimseye molotof da atmamışlardır. ne polise direnmiş ne kimsenin tavuğuna kışt dememişlerdir oysa. bu hükumet de sırf eğitim parasız olsun diye edebiyle adabıyla eylem yapan çocuğu tutup içeri atmıştır. *
1. devlet üniversiteleri nasıl geçinecek (yolacak öğrenci olmayınca kaz mı arayacaklar) ?
2. birinci öğretim ve ikinci öğretim arasındaki para farkı sıfırlanacak, çünkü ortada ödenecek bir para kalmayacak. o zaman ikinci öğretimler ne olacak?
3. ikinci öğretimler kaldırılacak mı?
4. harçlar kalkarsa ve ikinci öğretim de kaldırılmazsa, birinci öğretimden ikinci öğretime geçiş imkanı olabilecek mi?
5. madem harç yok niye birinci öğretim seçilsin ki? herkes ikinci öğretimi seçer, akşama kadar yatar!
.......ve daha bir çok soru ve düşünceyi akla getiren alengirli durum. ha sevinmedim mi? çok sevindim!
kim ne derse desin güzel bir uygulamadır. bu uygulamayı istemeyenlerde para bol olduğu için yadırgamaktadır. kalkmazsa, benim paramı da sen ödeyecek misin? eğitim sistemi paralı olur, "vay efendim, biz neden paralı eğitim görüyoruz? parasız eğitim isteriz." diye tepki gösterilir. harçlar kalkar, " vay efendim, bu çok yanlış bir şeydir. bu da hükümetin bir planlarındandır. altında bir bit yeniği vardır.", "bu tayyip erdoğan'ın değil, xx'in attığı bir adımdır.", "bu uygulama üniversiteler açısından kötü olur. onların da tek kaynağı bizim ödediğimiz harçlardır. bik bik..." diye tepki gösterirler. sen maddi sıkıntı olmadan yaşamaya alışmışsı tabii, nereden bileceksin değil mi maddi yönden pek imkanı olmayan öğrencilerin halini? allah bilir itiraz edenlerin kira derdi dahi yoktur. neyse, daha bir sürü nokta var ama bu da yeter. kısacası iyi ki kalkıyor...
tamamen seçim yatırımı. bu zamana kadar harç zamanı sürekli yaşanan harç zammı gerilimini unutturmaya yönelik bir adım. her yıl yaşananlar ortada. gösterilen tepkiler olmasaydı bugün harçlar uçmuş gitmişti.
harçlar kalksa dahi üniversiteler başka bir isim altında para toplamaya devam edecek. sadece adı harç olmayacak. bu arada akp harçları kaldıran hükümet olacak.
edit : harçlar kalksın demiyoruz. makul bir seviyeye insin, harcını ödeyemeyecek öğrenciy kredi vererek veya başka bir şekilde yardım edilsin. tıp, konservatuar, ikinci öğretim mühendislikler nerdeyse özel üniversiteleri yakaladılar. böylede olmaz ki.
ulan harçlar kalksın kalsın diye götünüzü yırtıyordunuz. şimdide bunlar seçim vaadi yea. o paralar bi şekilde bizden çıkar gibi yorumlar görüyorum.
BRE ZıNDıK bide yiğidi öldür hakkını yeme dESEN NE OLUR ? lan.. tamam sevmeyin ama yeri geldiğinde de bu iyi oldu deyin .
aylarca kürtaj konusuna kafa yordurtmuş sonra dindar gençlik stiyoruz-tinerci mi olsun-deyip ayıp eden hükümetin, yapması gereken son çareleridir bunlar...
-zaten-gözden, gözümüzden de düşmüştür baya bi!!
-gibi.
not, sevmiyorum oğlum hükümetinizi de ben böyle düşünüyorum düşünmeye de devam edeceğim ...beni kandıramaz kandıramadı da bütün yaptıkları ukalalıkradan sonra da kandırmayaı da başaramayacak
andımızı da kaldırmya çalışan-gençliğe hitabeye de ayet mi diye soran, her yaptıkları da ellerin de kalan yüzlerine de bulaştıran bütün bu insanları da sevmiyorum-sevmeyeceğim ...
-eksileiz de, beni de haklı da çıkarttı bir düşünün diyorum -diyeceğim de!!
vajina bekçisi hükümet, sonra özel olarak satar zaten devlet üniversiteleri de!!
son 5 yılda mantar gibi türeyen özel üniversiteler Türkiye'nin üniversite konusundaki değişiminin bir göstergesidir. Bu yüzdendir ki harçlar kaldırılsın diyen öğrencilerle Tayyip'in harçları kaldırması arasında bir fikri paralellik yoktur.
birkaç yıl sonra olacak olayları söyleyeyim.
Harçlar kaldırılacak, sonra harçsız üniversite okumak olağan hale gelip harçlı zamanlar unutulacak vatandaş tarafından, sonrasında Tayyip veya küçük tayyiplerden biri çıkıp Devlet üniversiteleri devlete çok yük oluyor, iş içinden çıkılmaz hale geldi deyip eğitimi özelleştirmeye çalışacak. böylece mantar gibi çoğalan ve kontenjanlarının çoğu boşta kalan özel üniversiteler zorunlu müşterilerini bulacak. Aynı haltı sağlık sektöründe yediler, aynı haltı dezenformasyonlarla devlet fabrikalarında yediler, aynı haltı otoyollarda, idoda onda bunda yediler. bu da aynı hesap olacak.
Ayrıca harçları hükümet kaldırır ama harçlar yerine koyulacak para benim paramdır. Yani ortadaki icraat Milletin icraatıdır ideal koşullarda, hükümet kimseye iyilik yapmış olmaz. Ama bu hükümet harçların kaldırılmasını orta vadede böyle daha beter bir ortam oluşması için kullanacaktır. Yani benim paramla geçiş dönemini karşılayacak sonrasında da özel sektöre benim paramın oluşturduğu koşulları peşkeş çekecektir. Mallar da hükümet ne gözel icraat yapıyor diyeceklerdir.
not:ha bir de zengin olanlardan almaya devam edeceklermiş. Bu ülkede zengin demek geliri kayıt altında olan memur, işçi vs demektir. En son işsizler için zorunlu genel sağlık sigortası kapsamında anası ve babası emekli öğretmen ve işçi olan kişiye aylı 100 küsür lira sağlık sigortası gelirken, babasının karadeniz'in en önemli yumurta çiftliklerinden olan kişinin çocuğuna 36 lira gelmesi bu hesaptır.
hemen üzerine atlayanların hayallerinin tuzla buz olacağı gerçeğidir.
malum bu açığı nasıl kapatacakları asıl merak konusu,
1.3 kattrilyon.
kredilendirme,sonradan ödeme harç sistemleri.
TÜSiAD'ın üniversitelerde gereken piyasacı yapısal dönüşümleri hızlandırmaya
yönelik raporları mevcuttu.
Gökhan Çetinsaya tam da bu işin adamı olarak göreve geldi.
Sağlıkta nasıl ki hastaneler parasız olacak şiarıyla dönüşüme başlayıp,
artık reçete almanın bile paralı olduğu bir sisteme evrildiyse,
üniversitelerde aynı neoliberal politikalardan nasibini alacaktır.
parasız eğitim talebi,üniversite hareketi tarafından meşru,politik bir taleptir.
bu talebin içeriksizleştirmektir yaptıkları.
ayrıca çok daha katmerli piyasacı uygulamalarla karşılaşınca da üniversiteliler ve
bunlara karşı tepkilerini göstermeye başlayınca tayyip'in ağzından çıkacak ilk söz,
"harçlara kaldırdık daha ne yapalım?bunlara derdi harçlar değil."olacaktır.
AKP,bu hamleyle yükseköğretimdeki piyasacı dönüşüme zemin hazırlamak,elini güçlendirmek
istemektedir.