çoğu üniversite öğrencisinin banka kuyruklarında öğrendiği yeni yasa sayesinde gizliden gizliye güzel bir zam yapılmıştır kendilerine. tayyip bey her ne kadar "yok efenim biz zam yapmadık" desede üniversitelilerin %90'ı bu dönemden itibaren zamlı ödeyeceklerdir harçlarını. evet yaptıklarının adı zam değildir çünkü resmen şerefsizliktir. bu ülkede kaç üniversite öğrencisi hiç ders bırakmadan okulu bitirebiliyor ki? hadi benim bir dersim var üstelik son senem, ya bu sene fen-edebiyat, mühendislik gibi harçları zaten yüksek olan fakültelere yeni başlayacak öğrencilerin durumu ne olacak? masa başında ders çalışmaktan moronlaşmış, sosyalliği sıfır düzeyinde seyreden insanlar haline getirmek için iyi uğraşlar bunlar helal valla. ey öğrenci milleti allah hepimize kolaylık versin. *
bu sene alttan dersleri olanlara fena girecek olan zımbırtı.
(ç) fıkrasına dikkat.
--spoiler--
a. Yükseköğretim kurumlarında, öğrenci başına düşen cari hizmet maliyetleri, yükseköğretim programlarının özellikleri göz önüne alınarak Yükseköğretim Kurulunca hesaplanır. Öğrencilerden her bir dönem için birinci öğretimde öğrenci katkı payı, ikinci öğretim ve uzaktan öğretimde ise öğrenim ücreti alınır. Yabancı uyruklu öğrencilerden, birinci veya ikinci öğretim ayırımı yapılmaksızın, her bir dönem için öğrenim ücreti alınır. Devlet tarafından karşılanacak kısım ile birinci öğretim, ikinci öğretim, açık ve uzaktan öğretim öğrencileri tarafından karşılanacak öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretleri, öğrenci başına düşen cari hizmet maliyetleri göz önünde bulundurularak belirlenir. Cari hizmet maliyetinin öğrenciler tarafından karşılanacak kısmı dışında kalan miktarı, Devlet tarafından karşılanır. Devletçe karşılanan kısım cari hizmet maliyetinin yarısından az olamaz.
b. Birinci öğretim, ikinci öğretim, açık ve uzaktan öğretim için Yükseköğretim Kurulu tarafından hesaplanan cari hizmet maliyetlerinin Devlet tarafından karşılanacak kısmı, öğrenciler tarafından karşılanacak katkı payları ve öğrenim ücretleri ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar, her yıl haziran ayı sonuna kadar Maliye Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulunun görüşü ve Milli Eğitim Bakanlığının önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir. Öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretinden muaf tutulacaklar ile yabancı uyruklu öğrencilerden alınacak asgari öğrenim ücretlerinin tutarı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenir.
c. Bu maddenin (ç), (d) ve (e) fıkralarında belirtilen durumlarda her bir ders için kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti tutarları, her bir dersin kredisinin ilgili dönemde alınması gereken toplam ders kredisine oranlanması sonucu bulunacak katsayının ilgili dönem için belirlenen öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti ile çarpılarak, ilgili yükseköğretim kurumunca dönem başlarında hesaplanır.
ç. 44 üncü maddenin (c) fıkrasındaki süreler içinde aynı yükseköğretim kurumundaki öğrenimi sırasında bir derse üçüncü defa kayıt yaptırılması halinde, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ya da öğrenim ücretinin yanı sıra bu maddenin (c) fıkrasına göre hesaplanan kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde elli fazlası, dördüncü defa kayıt yaptırılması halinde yüzde yüz, beşinci veya daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise yüzde üçyüz fazlası ile hesaplanır.
d. 44 üncü maddenin (c) fıkrasındaki süreler içinde öğrenimin tamamlanamaması halinde, her bir ilave ders için kredi başına ödenecek öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için bu maddenin (c) fıkrasına göre belirlenecek olan kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde yüzü, ikinci defa kayıt yaptırılması halinde yüzde ikiyüzü, üçüncü defa kayıt yaptırılması halinde yüzde üçyüzü, dördüncü ve daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise yüzde dörtyüzü olarak hesaplanır.
e. 44 üncü maddenin (c) fıkrasında belirlenen süreler içerisinde yandal veya çift anadal öğreniminin tamamlanamaması nedeniyle ilave ders alınması halinde, her bir ders için kredi başına ödenecek öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için (c) fıkrasına göre hesaplanan kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde yüzü, ikinci defa kayıt yaptırılması halinde yüzde ikiyüzü, üç ve daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise yüzde üçyüzü olarak hesaplanır.
--spoiler--
ünv harçlarını normal seviyededir. üniversitenin paralı oldugu halde ddegerini bilmeyenler parasız oldugunda degerini nasıl bilecekler. harçları protesto eden sagda solda içkiye parasına acımadan yatırabiliyor doymuyor bir daha içiyor bir daha bir daha. sonra gidiyor harçlara sorun buluyor.*
aslinda mantikli dusunursek devletin oynadigi buyuuuk bir oyun mu diyelim baska birsey mi diyelim siz karar verin. ortalama 1000 tl civari bir paradan bahsediyoruz. misal olarak dogudan gelen bir ogrenciyi ele alirsak bu cocuk onca yokluga ragmen calismis, cabalamis ve muhtesem sonuclar elde etmistir. herhangi bir universiteye yerlestiginde, en iyi ihtimal bir tek yurt parasindan yirtabilir ki cogu universitede buna devletler de dahil yurtlar ucretsiz degil. yurt ucretinden yirttiniz diyelim, herseyi gectim gunluk ihtiyaclar falan da bu harc olayi nedir ya ? 1000 tl yi fakir bi insan nasil bulsun da devletin goz't'une soksun. bu cocugun 1000 tl yilda yok yere vermesi demek degilmidir? bu cocugun yemek parasi yok mu ? giyecek parasi yok mu ? var oglu var anasini satiyim.. turkiye zaten bolca universite mezunu vatandasimiz olsun halkimiz aydin olsun kulturlu olsun diye ugrasmiyor ki, sefalet cehalet icinde buyusunler, daha cok vergi alalim zengin biz olalim mantalitesindeler. aslina bakarsak turkiyenin yonetim sistemine cumhuriyet gorunumlu mutlak monarsi diyebiliriz. yalan yok kardesim, sen genclerin okumasi icin binbir takla atmasini istemiyormusun... onlerine oss denen illeti koymuyormusun... al sana cahil halk iste, buyrun yiyin ekmeginizi buyuklerim !
fransa' da sadece ve sadece butun lisans egitimi sirasinda 165 euro olan harctir. onu mezun olmak icin odemen gerekliymis. ayrica almanya' da alman vatandasi olmayan ogrenciler icin yilda 1300 eurodur. alman vatandasi olunca bu miktar daha da dusmektedir.ama bazilari egitimi abd' deki egitim sistemine cevircem ikinip duruyor. ben farkinda degilim galiba ama ulke refah duzeyinde gecen yildan bu yana cok buyuk bir yukselme var. sanki herkesin cebinde tomarla para var.
türkiye'de 71 ila 591 tl arasinda degisen ücretlerdir. nedense protesto falan edilir. sosyallesmenin en iyi örnegi olan avrupa'da bu rakamlar 1500-2000 öyro'dur.
12 temmuz pazar günü beşiktaş meydanında protesto edilecek olan soygun operasyonudur.
sözgelimi , 319 puan alan bir kişi olarak , 322 puan alan adamla aynı ortamda ders görüp , hatta şehrin imkansızlıkları sebebiyle okula gece değil sabahın köründe gidip , adı ikinci öğretim diye yeni zamlarla 2.400 ytl para istenmesini , "devlet ikinci öğretimi üvey evlat ilan etti " diye tanımlıyorum...
en son düzenlemeyle iktsadi ve idari bilimler için dönemlik1.100 veterinerlilk vs. için 5.000 lira gibi rakamlara çıkacağı söyleniyor. şaka mısınız hacı siz? bu ne ?
okulu uzatmam sebebiyle; katkı kredisinin kesilmesi + uzatma faizi ile birlikte ortalama 500 ytl mi katletmiş harac. ve üstelik sadece bir yarıyıllık para bu!
şu zam olayına da anlam verebilmiş değilim. normal harç miktarı sanki düşük bir meblağmış gibi bir de zam koymuşlar. zam da hakketen zam yani. en insafsızından. en kol gibi olanından. en yahudisinden.
dünyada vatandaşını, öğrencisini türkiye'den daha fazla kazıklayan bir ülke var mıdır, çok merak ediyorum. şu verdiğim 500 liranın 100 lirasının bile bana döneceğini zannetmiyorum. birileri devleti hortumluyor, vatandaş da kendinden alınan harçla, zamla, pahalılıkla hortum açıklarını kapatmaya çalışıyor. ne düzen be! ***
türkiyede ilkokuldan başlayan ve eğitim boyunca devam eden paralı eğitim olayının üniversite (lisans öğrenimi) formatı dır. bir sigara parası gibi bir meblaadan başlayıp bugün bayaa sigara parası olmuş bir ödenektir. "paralı eğitim istemiyoruz" diyesi öğrencileri okuldan atma sebebi olan sistematik bir sorunun eşanlamsıdır. 2006-2007 harç bedelleri aşağıda açıklanmıştır
kaynak: http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=183777
FAKÜLTE VE PROGRAMIN ADI ÖĞRENCi KATKISI
YTL
------------------------- ----------------
Tıp Fakülteleri 483
Diş Hekimliği Fakültesi 403
Eczacılık Fakültesi 403
Veteriner Fakültesi 315
Tıbbi Biyolojik Bil.Prog. 230
Fizik Tedavi ve Reha.Prog. 230
Teknik Eğitim Fakültesi 230
iTÜ işletme Fakültesi Müh. 328
Mühendislik Fakültesi 317
Mimarlık Fakültesi 317
Müh.-Mimarlık Fakültesi 317
Mühendislik ve Tekn. Fak. 317
inşaat Fakültesi 317
Makina Fakültesi 317
Maden Fakültesi 317
Elektrik-Elektronik Fak. 317
Kimya Metalurji Fak. 317
Uçak ve Uzay Bil. Fakültesi 317
Ziraat Fakültesi 317
Orman Fakültesi 317
Gemi inş. ve Deniz Bil. Fak. 258
Deniz Bilimleri Fakültesi 258
Su Ürünleri Fakültesi 258
Denizcilik Fakültesi 258
Sanat ve Tasarım Fakültesi 258
Güzel Sanatlar Fakültesi 258
Fen Fakültesi 232
Fen-Edebiyat Fakültesi
(Fen Programı) 232
Hukuk Fakültesi 256
iktisat Fakültesi 256
işletme Fakültesi 256
Siyasal Bilgiler Fakültesi 256
iktisadi ve idari Bilimler Fak. 256
Dil Tarih ve Coğrafya Fak. 232
ilahiyat Fakültesi 232
Eğitim Fakültesi 232
Mesleki Eğitim Fakültesi 232
Sağlık Eğitim Fakültesi 232
Endüstriyel San.Eğt. Fak. 232
Ticaret Turz.Eğt. Fakültesi 232
Mesleki Yaygın Eğit.Fak. 232
Eğitim Bilimleri Fakültesi 232
Edebiyat Fakültesi. 232
Fen-Edebiyat Fakültesi
(Edebiyat ve Sos.Prog.) 232
iletişim Bilimleri Fakültesi 232
iletişim Fakültesi 232
Açıköğretim Fakültesi 58