Politik bir konu olduğu için yorum yapma gereği bile duymuyorum ancak ders çalışma konusunda bir söylemek isterim. Arkadaşlar matematik ne olursa olsun aynı matematik. Sınav yapılacaksa çok da değişen bir şey olmaz. Muhtemelen üniversite sınavını kazanamayan imam hatip mezunlarını okul başarı puanı ile direkt üniversiteye alacaklar. Belli başarının üstünde olan öğrenciler için değişen bir şey yok.
Oktay sinanoğlu Türkiye'deki eğitim sisteminin kötü olmasının nededi yök'tür, yök kapatılmadan eğitim sistemimiz düzelmez demişti. Oktay sinanoğlu'nu rahmetle anıyoruz.
acıyorum şu lise son sınıf öğrencilerine kobay durumuna geldiler, yayıncılara da yazık her sistem değişikliğinde yüzbinlerce kitap çöpe gidiyorlar.Yaz tatili dururken sistem değikliğini dönem arasında yapmayı son derece yanlış buluyorum.
öğrencilerin stressini derdini azaltalım diye sistemi değiştirerek sadece öğrencilerin değil tüm türkiye'nin stressini arttıran sistem değişikliğinden ötesi değildir.
Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerini değiştirmesinler sıkı sıkıya derslerine sarılsınlar. Bu yeni düzenleme ile dünyadaki iyi uygulamaları da dikkate alarak daha yalın daha sadece daha sistemli ve yönetilebilir hale getirmeyi istiyoruz.
Sınavda adaylar iki ayrı oturuma katılacaklar. ilk oturumda temel yeterlilik testi olacak. Muhakeme akıl yürütmek odaklı sözle ve sayısal becerileri test edilecek.
2 oturumlu bir sınav olacak. Yabancı dil sınavı ise Pazar günü tek oturumda gerçekleşecek. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir.
SORU SAYILARI
Birinci oturumda 40 Türkçe 40 matematik sorusu sorulacaktır. Bu sınavın sonucu adayların temel yeterlilik puanını belirleyecektir. Bu test yani temel yeterlilik testi baraj puanlarını belirleyecektir. Puanın en az 150 olması gerekmektedir. 180 ve üzeri puanlı adaylar lisans programlarını seçmeye hak kanacaktır. 200 ve üzeri puanı olanların bu puanı bir sonraki sene için de geçerli olacaktır.
2.oturumda edebiyat coğrafya sosyal bilimler matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 test olacaktır.
Yerleştirmede ön lisans puanlarında temel yeterlilik puanı esas alınacaktır. Lisans puan türünde ise 4 puan türü esas alınacaktır. Sözel sayısal eşit ağırlık ve dil. Temel yeterlilik testinin ağırlığı yüzde 40 olacaktır. Ortaöğretim başarı puanını hesaplanmasına herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.
edit:yalın sade anlaşılır sistemli hale getirmeyi planlıyoruz demiş. Be amına soktuklarım 15 senedir bir sistemi oturtamadınızmı? 5 sene sonra başka adam gelir oda bişeyler zırvalar durur.