abd nin parasal gücünün sadece yüzde üçü kağıtdan oluşmaktadır, geriye kalan yüzde 97 lik miktar elektronik hesaplardan oluşuyor. bu bize her şeyi açıklamaktadır.
hadi diyelim bastı, herkesin cebine 50trilyon lira koydu. n'olur sence? şeklinde bir soruyla karşılık verilmelidir bu arkadaşa. malum en iyi öğrenme şekli düşünerek öğrenmedir. *
altın mübadele aracı olsaydı, anlaşılabilecek olan durumdu.
Para, merkez bankasının stokladığı altın karşılığı piyasaya sürdüğü, belirli bir miktar altının değerini temsil eden kağıttır. Rezervdeki altın miktarını artırmadan piyasaya sürülen para, rezerv dahilinde daha az altını temsil edecektir. Bu da paranın hem altın karşılığında, hem de diğer paralar karşılığında değerini düşürür şekerim.
Kabaca anlatmaya çalıştım. eklemek, çıkarmak isteyenler olabilir. Saygı duyarım. Eyi günner.
bir devlet istediği kadar para basabilir. Bastığı para kadar altın bulundurma zorunluluğu falan da yoktur. Ancak para bir mal değildir. Paranın sayısal olarak miktarının artmasının mal ve hizmet piyasasına hiçbir faydası olmaz. Aksine hem enflasyonu arttırır hem de gelir dağılımındaki adaletsizliği.
bir salağın anlayamamasından ötürü ulaşılan durum. ah benim ekonomiden bi haber canlarım. eğer sen para basarsan bu neye yarar. enflasyonu pompalarsın, yani bir cepten çıkarır ötekine korsun. kısır döngü sürer gider.
yani bu kadar insan mal ama bir siz akıllısınız kimse düşünemedi bunu anasını satayım.
enflasyonun ne olduğunu bilmeyen öküzlerin içine düştüğü durumdur.
he yavrum basalım parayı tonla basalım. herkesin cebinde tomarla para olsun. karşılığı olmadıktan sonra götüne mi sokacaksın parayı?
amerika çil çil dolar basıyor, karşılığı da yok, lakin adamların paraları tüm dünyada geçiyor amk. hatta adı şanı duyulmamış haritada yeri bile bilinmeyen adalarda geçiyor. biz niçin basmıyoruzun sözlüğümüze yansımasıdır.