sosyal devlet ilkesi gereği halkını düşünmesi gereken devletlülerin bürokratik oligarşisine yerleştirdiği yandaşlarına ek kadrolar açıp onbinlerce lirayı tıkır tıkır maaşa bağlarken emisyon hacmi düşünülmezken, halka verilmesinde gerekçenin enflasyona bağlanması tamamen tutarsızlıktan başka bir şey değildir.
eline bir iktisat kitabı alıp okumanın zamanının geldiğini gösterir.
paraya karşılık olabilecek bir değer üretip satamadığı müddetçe ekonomik olarak bu eylem faydasızdır.
ekonominin iyi olmasının göstergesi çok para basmak değildir.
'para basıyor bu 'mecazi anlamına takılıp, gerçekleri göz ardı etmemek lazım. hanimiş işsizlik,cari açık, milli gelir, enflasyon, ithalat, ihracat rakamları?
çok basit çünkü develüasyona neden olur. ekonomik kriz çıkar. bir şeyi nekadar çoğaltırsan değeride okadar azalır. şimdi düşün herkesin elinde deli para var nolur ozaman elmanın fiyatı da deli gibi phlanır. anlattıysam ne mutlu bana.
çok basit çünkü develüasyona neden olur. ekonomik kriz çıkar. bir şeyi nekadar çoğaltırsan değeride okadar azalır. şimdi düşün herkesin elinde deli para var nolur ozaman elmanın fiyatı da deli gibi phlanır. anlattıysam ne mutlu bana.
Ülkenin neden para basmadığını anlayamamak bilgisizliğin sebebidir. Bu kişi işletme, ekonomi, iktisat gibi konuları şöyle bir gözden geçirsin. Asıl temel mantığı ise paranın çokluğu değil değeridir, çok olan şeyin değeride daima azalır. Ve Ülkelerin birbirine bağlı piyasa,döviz yapıları sizin paranızın çokluğuna değil değerine bağımlı hale getirir.
basit bir olasılık hesabını yaparak ;
kendinde bir kuruş para yoksa kendi gibilerde de olmayacak,
kendi gibileri de sağdan soldan görerek yaşadığı bölgeye oranlayamayacak ve onuda türkiyeye göre endeksleyecek bir beyine veya eğitime sahip olmayan kişin anlayamadığı durumdur.
gelişmiş cehaletin doğurduğu bir " anlayamama " sinerjisidir.
suç okumayan veya okuyamayanda değil, okumaya teşvik etmeyendedir.
devlet okumaya teşvik etmiyorsa kesinlikle parada basamıyordur.
bir endüstri mühendisliği okuyan öğrenci olduğum için cevap vermeyi borç bildim, şöyle ki
bir ülke kapasitesinin üstünde para basarsa enflasyon(paranın değerinin düşmesi)a neden olur.
enflasyonu göze aldı parayı bastı diyelim sonra enflasyonu düşürmesi gerekecek. düşürürse de bu sefer kısa dönemli işsizlik olacak.
çünkü asgari ücret enflasyon artarken arttı. enflasyonu birden düşürürsen bu sefer patron zora düşer ve işçisini işten atar, ta ki durumlar eşitleninceye.
eşitlenene kadar da patron makinelerini tam verimle kullanamaz ve karı düşer. karının düşmesi demek daha az vergi demek.