Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.
ilkokula gidemeyen 195 bin, ortaokula gidemeyen 289 bin, liseye gidemeyen ise 373 bin kız çocuğu olduğunu belirten Yüksel, okul çağında olmasına karşın okula gitmeyen toplam kız çocuğu sayısının 866 bine ulaştığını ifade etti.
Yüksel'in açıklamasında öne çıkanlar şöyle:
“Şu anda eğitim görmesi gereken 800 binden fazla kız çocuğu, okulda değil. Bu tablo, kabul edilemez. MEB’in kendi sunduğu verilerle bunu görmemiz daha da vahim bir duruma işaret ediyor. Ülkemizde eğitimi öyle bir noktaya getirdik ki yeni bir ülke yaratacak kadar sayıdaki çocuğumuz zorunlu eğitimden mahrum bırakılıyor, geleceğimiz karartılıyor.
Özellikle eğitime erişimde kız çocuklarımıza karşı yapılan ayrımcılık, şiddetini daha da artırmış. Tam 866 bin kız çocuğumuz eğitime erişemiyor. işin daha acı tarafıysa bu sayı, eğitim kademesi yükseldikçe daha da artıyor. ilkokulda 195 bin, ortaokulda 298 bin, lisede 373 bin kız çocuğu okula gidemiyor. Okuldan uzakta olan kız çocuğu sayısı toplamda 866 bini buluyor. Açık öğretimde okuyan kız çocuklarımızı bu sayıya eklediğimizde ise 1,5 milyondan fazla kız çocuğu eğitimden uzak bırakılıyor.
MEB'in açıkladığı 2021-2022 örgün eğitim istatistiklerine göre 866 bin kız öğrenci eğitimden uzak bırakıldı. Burada 800 bini aşkın bir sayıdan bahsediyoruz, bunun kabul edilemez olması bir yana MEB'in kendi sunduğu verilerle bunu görmemiz daha da vahim bir duruma işaret ediyor... "