ülke kalkınmasını negatif yönde etkilemektedir... abd'de bir garaj kültürü vardır hepimiz biliriz; bu mekanlar sayesinde amerikan gençliği yaratıcılıkta doruk noktalara ulaşmış, ülkeyi kalkım kalkım kalkındırmıştır... tabii en büyük etken zorunlu askerliğin absensi.
şimdi bir de türkiye'ye bakalım... ülkede zorunlu askerlik var, hiçbir zaman, hiçbirimiz "bu beyefendi facebook'un kurucusu ahmet piyasalar, kendisi odtü terk" veya efendime söyleyeyim "bu beyfendi erbil kapılar kendisi microsoft'un kurucusudur, kendisi boğaziçi terk" olamayacağız, kimse kusura bakmasın...
atlantis'i de keşfetsen s*ke s*ke bekleyeceksin okulun bitmesini, hayatını sömürecekler. yaşama sevincin kalmayacak, sırf daha az askerlik yapabilmek için. e sonra da çoluk çocuğa karışacaksın zaten, veya senin aklındakini elin gavuru sen askerdeyken hayata geçirmiş olacak.
evet okuma yazma bilmeyenleri eğitip marangozluk eğitimi vererek tsk ülkeyi küçük esnaf ülkesi yapma yönünde gayet faidelidir. ama büyük dehaları köreltmek açısından da boş durmamaktadır. madem hemfikiriz, askere gidecekler okuma yazma bilmeyenler arasından seçilmeli.
hoş, biz zaten tsk olmasın demiyoruz, zorunlu askerlik olmasın diyoruz. bu kadar cengaver (!) varken zaten zorunlu olmasına ne gerek var değil mi a dostlar... haa bazıları "zaten gideceğiz mecburen, bari ateşli ateşli savunalım da içimizi rahatlatalım" diye düşünüyorlarsa o ayrı mesele tabii.
bir ülkenin iktisadi kalkınmasıyla silahlı kuvvetleri arasındaki ilişkiyi istatistiksel olarak açıklamak pek de mümkün değildir,
lakin silahlı kuvvetlerin ağır baskılarıyla karşılaşan ülkeler, kalkınma yolunda ciddi sorunlarla muhakkak karşılaşacaktır.
sonuç olarak, türkiye'nin kalkınması'nda da türk silahlı kuvvetleri'nin rolü olabilir, belki olmaya devam edecektir, ancak kalkınma sürecinde daha başka sorunlara ehemmiyet vererek bu kurumun rolü hafifletilebilir.
not: 'askere giden gençler körelir mi?'; burda sorulan asıl soru bu herhalde.
bir genç, dört yıl aldığı eğitimi, beş ayda unutacaksa, zaten ülke kalkınmasında ondan pek de bir şey beklenemez.
ülkenin vergilerinin büyük kısmının bu kuruma ayrılmasına rağmen kendi halkına karşı silah doğrultmaktan başka becerisi olmayan, ve alınan silahları sağa sola hayır diye dağıtan, zekat diye toprağa gömen, pkk ile derin uyuşturucu ticareti de yapan, şemdinli davası gibi çok nadir açıklar veren ama yine de bu açığı savcının başına iş açarak telafi edebilen bir kurum bu ülkenin kalkınma(ma)sında elbet te baş röllerden biridir.
en basitinden askeri birliklerin olduğu yere bakmak lazımdır. en ücra yerde kurulur ama o mahalle bile güzelleşir, gelişir bir şekilde. bunu hep gözlemlemişimdir.