hohlayınca, akciğerde bekleyen havanın düşük debiyle ve büyük bi kesitten* dışarı çıkmasından mütevellit soğuyamaması; püffleyince ise dışarı çıkan havanın yüksek debide ve dar bir kesitten çıkmasıyla daha kolay soğuyabilmesidir.
şöyleki,
aslında ağzımızdan çıkmadan önceki içeride bulunan hava hohlama ya da üflemeden önce aynı sıcaklıklardadır. hohlama esnasında ağzımızın aldığı şekil genleşmeye uğramadan direkt dışarıya verilir. çok soğuk havalarda ya da vücut ısımızın dışardan daha sıcak olduğu durumlarda, nefesimiz dışarının sıcaklığından fazladır.
üfleme ile ağız yapımız darlaşır. bu dar kanaldan geçen hava dışarının sıcaklığına adapte olabilmek için enerjisinin bir kısmını harcar ve sıcaklığından bir düşüş yaşanır, yani genleşme olur çıkan havada.
üflerken çıkan hava bir miktar soğuyarak çıkmasının nedeni budur. hohlamada ise vücut ısımıza adapte aynı sıcaklık çıkar.
hayatımın önceki evrelerinde keşfettiğim durum.
şöyle oluyor ki; çorba içmektedir d.003. çorba o kadar sıcaktır ki ama acil annesinin dediği saatte hazır olması lazım. ne yapıyım da 3 dk* da içeyim bu kaynar çorbayı diye düşünürken birden aklına nefesi gelir.
kontrol eder ve nefesi bugünlük şansına soğuktur. aslında bu üff demesinden kaynaklanıyordu ama d.003 bunu şansına denk geldiğini zannediyordu. hayatının diğer evrelerinde iste üff deyince soğuk hoh deyincede sıcak hava geldiğini öğrenmiş oldu ve bir zamanlar ne kadar saf oluğunun kanısına vardı. buda böyle bir anıdır.
ek olarak başlık üzerime kalır felan boşuna entryden olmayalım.
tanım: üff dediğinizde ağzınızdan çıkan hava şiddetli olduğundan ısınmadan direk çıkar ve böylece soğuk hava üflemiş olduğunuzu zannedersiniz. aslında bu tamamen ciğerlerle alakalı birşeydir. ***
ciğerlerininzdeki havayı yavaş yavaş boşaltırsanız, hava ciğerlerinizde ısınır ve su buharıyla birlikte sıcak çıkar, eğer üfleyerek boşaltırsanız bu durumda hava yeterince ısınmaz ve üflemenin şiddetiyle daha da soğuyarak çıkar.