internet. Utopik geliyordu 8mbit bağlantılar falan 56k modem ile 10 kb ile bir mp3 30 dk surerdi.
en azindan 1mbit baglanti bilgiye ulaşım icin bedava olmali.
köprüler. evet cok mantiksiz. leventte yasayip kavaciga gidiyorsam 6 7 km icin neden para veriyorum ki? zaten vergi veriyorum. ama adam beylikduzunden sisliye geliyor 20 km oh mis. saçmalık.
Sağlık. evet kesinlikle.
toplu taşıma! Öyle on sayfaya resmini bastırmakla olmaz o işler. Öğrenci adam bedava binmeli. bu kadar net.
24 saat ulaşım olmali bir de. ben 23:30 daki son otobüs icin gotumden ter mi akitmaliyim. proje cizimim uzadi belki?
kesinlikle mtv denilen motorlu taşıtlar vergisi'dir yada hiç olmamalıdır bu vergi. ben arabamı aldım 35-40 bin lira para saydım sen git birde devlete 600 lira vergi öde oh ne ala memleket.
birde şu araç muayeneleri ücretsiz olmalı.
kesinlikle eğitimdir. her bireyin diğer vatandaşlarla beraber mümkün olduğunca eşit şartlar altında eğitim görme hakkı vardır.
ama maalesef, kapitalizm eğitime de el atınca bir bakan çıkıp "eğitimde eşitlik bir ütopya" diyebiliyor ve bu şekilde ülkede mantar gibi türeyen özel okulları savunabiliyor. yapmayın, etmeyin. hele hele tutup da bana abdden, ingiltereden falan örneklerle hiç gelmeyin boşuna. kimin ne yaptığı umurumda değil. ama paralı okullar, bana göre o ülkede düzgün bir eğitim sisteminin olmadığının en önemli kanıtıdır.
söyler misiniz bana? eğer fakir bir baba, evladını tıpkı bir zengin çocuğunun gittiği türden bir okula gönderemezse, ve o çocuk sırf iyi bir eğitim göremediği için bilimde, fende ilerleyemezse; o zaman bu sistemin feodal rejimden ne farkı kalır? insanların sınıflara ayrılmasının sebebi, sadece birilerinin zengin, birilerinin fakir olması değildir. verilen imtiyazlar kilit rol oynar. eğer devlet zengin insanlara imtiyazlar tanırsa, onlara pek çok kolaylıklar sunarsa, işte o zaman zenginler hep zengin, fakirler de hep fakir kalır. sınıfsal yapıyı oluşturan şey de budur.
zengin çocuğu daha iyi eğitim alırsa, okulu bitirdiği zaman iş hayatına daha büyük imtiyazlarla atılırsa; işte o zaman da aynısı geçerlidir. bu yüzden eğitim ücretsiz olmalıdır. maalesef, bu hükümetin en başarısız olduğu nokta da burasıdır. ben çocukken zengin insanlar da devlet okullarına yazdırıyorlardı çocuklarını. neden? çünkü devlet okulları daha avantajlıydı. ama zamanla sınavlar müfredattan kopmaya başladı. devlet okullarının verdiği eğitim, sınavlar için oldukça yetersiz kalmaya başladı. dershaneye gitmek, üniversiteye hazırlık için farz oldu. ne enteresandır ki, dershaneleri kapatacağını iddia ederek duygu sömürüsü yapan bu iktidar döneminde özel okulların sınavlardaki başarıları muazzam ölçüde arttı, arttırıldı. bize de bunu seyretmek kaldı.