bugün

nietzschenin üstün insan tabiri.

inançlı olup da übermensch olma hayali kuran insanları anlamıyorum.

üst insanlığın temel kurallarından biri, sadece dünyaya odaklanmaktır.
insanın yortusunda olmamıştır hiç. Nereden geldiği bilinmeyen, sürekli varmakta olan, sürekli ortaya çıkan, çıkmakta olan. Her zaman yeni başlamış olan. Sürekli yarım kalan bir başlangıcın yeniden başlaması. Uçurumdan çıkan, en derin dalgalardan gelen.

Gerekirse ölü kalmalı, yaşamasını sağlayan bütün maskelerden eksik olarak. Şandala hayallerine kapılmadan, lağımın içinde, koku almayı unutarak.
görsel
hitler'in eksik anladığı model. niçe'nin elinde fırsat olsa, insanları lider olabilecek kadar etkileyebilse hitler'den daha büyük katliamlar yapardı. kültür sanat dünyası ve medya dünyası niçe'yi aristokrasiyi, acımasızlığı savunduğu için alttan alta sevimli gösterdi, yanlış anlaşıldığı palavrasını pompaladı.

niçe savaş borazanlığı yapıp şiddeti övmüş, sınıflar arasında uçurum olmasını yani ebedi adaletsizliği savunmuştur. üsluptan etkilenecek kadar sallantıda olmayanlar, kendi kendini kandırma meraklısı olmayanlar bunu kolaylıkla anlıyor.

herifin yazdığı zırvalar apaçık ortada.
"nietzsche aptal ve anormaldi"
lev tolstoy.
(bkz: überkemalistch)
--spoiler--
nesli tükenmesede, çok nadir rastlanan insan türüdür.
trevanian'ın da dediği gibi, günümüz, ucuz kalabalıkların dünyasıdır. bunun da sebebi tabi ki ekonomiktir. günümüzün ekonomik sistemi olan globalizm, hızlı ve çabuk tüketmeyi gerektirir. hal böyle iken kalite kavramından vazgeçilir.
aynı tüketim malları gibi, insanların da ucuz olması gerekir bu dünyada. kalite insan istenmez bu sistemde. kendi değer yargıları ve prensipleri olan, bunlara sıkı sıkıya bağlı, düşünen, araştıran, gerçekleri görmeye çalışan, eleştiren, kendine empoze edilmeye çalışılan şeylere direnç gösteren bir insan topuluğu ile günümüz ekonomik ve siyasi sistemleri yürüyemez. çünkü bu sistemde insan, koyun olmalıdır, kendisine ne verilirse sorgusuz sualsiz almalı, kabul etmelidir.

din veya ahlak ile erdem konusunu bağdaştırmayı yanlış buluyorum. din ve ahlak değerleri bile bu sistemin bir parçalarıdır aslında. erdem, düşünmeyi gerektirir. diğerleri fazla gerektirmez, sadece kabullenme gerektirir. kabullenme gerektiren her şey, günümüz sisteminin hayat damarlarıdır. sadece kabullenme gerektiren bir sisteme körü körüne bağlı olmanın erdem ile bir alakası yoktur, olsa olsa yobazlıktır.

"herkesin aptal olduğu yerde akıllı olmak en büyük aptallıktır" diye biz söz vardır. evet, erdemli yaşamakta direnen o güzel insanlar, çocuk çocuğun bile maskarası oluyor, her yerde enayi gözüyle bakılıyor. gerçekten de, böyle bir hayat tarzının karşılığı, çoğu yerde kaybetmek oluyor. kaybetmeye devam ettiği halde bu şekilde yaşamayı sürdürebilen insanlar ise her geçen gün biraz daha erdem sahibi oluyor, ama biraz daha uzaklaşıyor toplumdan. içinde yaşadığı topluma, yaşanılan hayata yabancı, bir kenara, bir köşeye çekilmek zorunda kalıyor. yalnızlık en büyük hayat arkadaşı oluyor onlara. çevresinde binlerce insan da olsa, yalnız oluyorlar, çünkü içini dökebileceği, derdini dillendireceği ve kendisini anlayacak bir tek kişi bile bulamıyorlar. suskunluk başlıyor sonra. en çok susan insanlar, işte bu güzel insanlar oluyor sonunda.

sistem ne olursa olsun, hep var olacaktır bu tür insanlar. çünkü toplumsal erdem, insanoğlunun nihai ütopyasıdır. her çocuğa ilk öğretilenlerdendir. sonra çoğu unutur bunları. unutmayanlar, işte bu güzel insanlardır.
--spoiler--
sağ eline oje sürebilen insan *
nietzsche ye göre insan üstün olabilmek uğruna dünyaya sürekli gelir ve her gelişinde übermensche biraz daha yaklaşır.
(bkz: bengi dönüş)
bu idealize edilmiş insan figürünün nazi almanyasının dinamolarından biri olması ne kadar ilginç değil mi?
üstün insan yoktur; insanın, üstün egosu vardır.
(bkz: stephan micus)
(bkz: jensen ackles)

aslında übermensch şeklinde yazılan birleşik kelimedir. über (adjektif/sıfat), üstü;(der) Mensch (name/isim), insan anlamına gelir.
(bkz: boyle buyurdu zerdust) *
bildiğin "süpermen"dir. bazen insanüstü çaba gerektiren işleri başaranlar için de söylenir. hele ki final zamanı...

(bkz: gel gör beni ders neyledi)
Nietzche'nin ''Yeryüzünün anlamı olacak üstinsan! Yalvarırım size, kardeşlerim, yeryüzüne bağlı kalın, inanmayın size dünya ötesi umutlardan söz edenlere !''-''sert olun!''-''tanrı öldü, şimdi üstüninsan yaşasın'' gibi sözler sarfettiği felsefi terim.
The X Files'ın bir bölümünün adıdır.
üstün insan değil insanüstüdür. normal bir insandan üstün olduğu için birisine karşı "üstün insan" olarak da sarf edilebilir elbette, ama aslı insanüstüdür ve bu iki kelime arasında dağlar kadar fark vardır. mesela insan olmayana da insanüstü denilebilir.
mevcut sistemin üzerinde kurulu olduğu tüm değer yargılarından arınmış, tüm güdülenmelerden uzak insandır.
insanın her yönden iyi olma durumu. farklı bir insanın süperliğini keşfetmek ve aynı zamanda o kişi tarafından keşfedilmek ayrı bir ego meselesidir.
übermensch iyinin ve kötünün ötesinde olandır. normal insanların ahlaki değer kabul ettikleri şeylerle ilgilenmez.
" insan, hayvan ile üstüninsanın arasında gerili olan iptir. "
f. w. nietzsche
über: yüksek, üzerinde, yükseginde,
mensch: insan.
übermensch: gerisini düsünün artik.
bazı uuser ların hala ne olduğunu ne anlama geldiğini anlamadıkları ya da anlayamadıkları almanca terim.
(bkz: servet çetin)
yeni bir yazar.

(bkz: hoş geldiniz)
adolf hitlerle alakası olmayan kavram. nietzsche yaşamı sorgulayan bir çok filozof gibi onun bir anlamı olmadığını farketmiştir. bunun sonucunda insanlığa insan üstünü vermiştir. ama insanlığın alışının kuvvetli olmaması nedeniyle pek tutmamıştır bu kavram.
güncel Önemli Başlıklar