Mühendisi öğretmen yetiştirir diyenler için şunu söylemek istiyorum. Mühendislik fakültelerinde öğretim görevlisi vardır. Öğretmen değil. Öğretim görevlileri de kendine öğretmen denmesinden hoşlanmazlar. Kendilerini akademisyen ve bilim adamı olarak nitelendirirler. Bilginize.
Ülkemde yapılacak önemli şeyleri hala japonlar yapıyorken, bunu yapabilecek bir muhendisimiz yokken, bu mühendisi yetiştirebilecek bir öğretmenimiz yokken ikisinindende bir bok olmaz.
ilkogretim matematik öğretmenliği aday adayıyım ama gerçek bu.
Başlığı açan kişinin annesinin alacağı versus. Neyi alacağı tartışılır. *
Mevzuya gelince, aynı işi farklı biçimlerde yapıyor olsalar karşılaştırılmalarına bir şey demem. Oysa ikisi de alakasız şeyler yapıyor. ilaveten, mühendis demiş bir de başlığın sahibi cahil kişi. Ulan çeşit çeşit mühendis var hepsinin işleri farklı. Versus sıçmak için sıçmışsın resmen, neyse.
Kime ve neye göre karşılaştırmasını yapacağız acaba, lüzumsuz vs.
Çalışma saatleri bakımından öğretmen,
Maaşları kıyaslarsak (kamu için) mühendis,
Yıllık izin, tayin gibi haklar açısından öğretmen,
Kariyer açısından mühendis (farklı firmalardan iş teklifleri, görevde yükselme gibi).
iş tatmini açısından mühendis, çünkü öğretmene ne işleyeceği hangi kitabı kullanacağı, haftalık program gibi şeyler bildirilir. Ama mühendislikte yol, yöntem kendisi tarafından belirlenir.
Ayrıca bir mühendis isterse üniversitede ders verebilir akademisyen olarak. Ama bir öğretmen mühendisin yetkilerine sahip olamaz. Bu bakımdan da mühendis avantajlıdır. insan yetiştirmek isteyen mühendis hoca olup bunu uygulayabilir. Ayrıca birçoğumuzun bildiği gibi bazı mühendisler öğretmen olup liselerde matematik, geometri, fizik gibi derslere girmektedir. Örneğin benim matematik hocam mühendisti. Yani bir mühendis öğretmen olabilir ancak bir öğretmen mühendis olamaz.
Benim yorumlamam bu kadar, hadi hayırlı sözlükler.
Mühendisin tokat manyağı yapacağı karşılaştırmadır. Öğretmen,mühendis yetiştirir mantığıyla,bu karsilastirmayi alacağını savunan kafa, öğretmen astronot, öğretmen-doktor karsilastirmalarinda da daimi ogretmenin alacağını savunan kafadır. Ona 24 kasımda icat ettiğiniz küçük motorcuklar verin.
Okulda ders veren kişiler de mühendistir. Öğretmen değiller. Akademisyenler. Yani mühendislik bitirip Master, doktora yapmışlar. Bilimsel çalışmalar yapmışlar, sınavlara girmişler ve akademik unvan sahibi olmuşlar.
Öğretmen nasıl mühendis yetiştiriyor arkadaş! O yetiştirdiği lise mezunudur en fazla.
Daha önce değinilmiş bu hususa ancak yazalım ki insanlar iyice anlasın. Tam okumuyorlar herhalde, gözlerine çarpar belki.
ikisinin de iyisinin ülkeye faydası, kötüsünün zararı dokunmaktadır.
Bu arada öğretmenim ve mühendis yetiştiriyorum. kısaca arkadaşlar, konu kilit. Dağılabilirsiniz.
"öğretmen mühendis yetiştirir/yetiştirmez" tartışmasına ekleyeceklerim olan kıyaslama. Öncelikle ortada kavramlar varsa kavramların açıklanması gerek. Öğretmen: Mesleği bilgi öğretmek olan kimse, hoca, muallim, muallime. (bkz: tdk) mühendis: insanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina gibi bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimse.
şimdi mühendisi mühendis yetiştirir kısmına gelecek olursak görüyoruz ki mühendisler öğretmiyor. ihtiyaçların karşılanmasında temel rolü oynuyorlar. Ama öğretmen nedir? öğreten kişidir. Şimdi öğretim görevlisinin işi öğretmektir. Öğretim üyesi bunun yanı sıra yaptığı bilimsel çalışmaları sözlü veya yazılı olarak akademik camiayla paylaşır. Herneyse, ne dedik? öğretmektir. işi öğretmektir. Öğretir.
Aradaki en belirgin fark öğretmenlerin aldığı pedagojik formasyonun üniversitede eğitim veren kişilerin bazılarında olmamasıdır. Eğer yapılan iş için diplomaya bakılacaksa işin rengi değişir tabi. Ama bence üniversite de , lisede de öğreten kişi öğretmendir. Benim eyyorlamam bu kadar.
wowowow işte bu olmaz dostum. mühendislik hiçbir meslekle kıyaslanamaz. şöyle düşünün; bütün ülke 6 ay askerlik yapıyor mühendisler 5 yıl 6 ay. hakkımızı yemeyin.