insanlara olumlu ya da olumsuz sonuçlar doğurabilecek sonradan kazanılmış davranışlardır.
- hayatın zor olduğunu,
- ölümün bile kabullenildiğini,
- insanı en çok sevdiğinin incitebileceğini,
- aşık olmanın insanı yaşama bağlayabileceğini,
- en önemlisi herkesin herşeyi yapabileceğini öğreniyoruz...
öğrenme, bilgiyi otomatik olarak sıralı bir şekilde öğrencilrein kafasına boşaltmak değildir. öğrenciler pasif alıcılar olmayıp, öğrenerek kendi yaşamların şekillendiren bireylerdir. öğrenme, öğrencilerin fikir katılımı ve uygulaması gerektirir. öğrenciler, konuşma, tartışma, araştırma ve problem çözme etkinliklerine ağırlık vermelidir.
Yeterli büyüme olmadan olgunlaşma olmaz, yeterli olgunlaşma olmadan da öğrenme gerçekleşemez.öğrenme,Bireyin çevresiyle etkileşimi ve yaşantıları sonucunda davranışlarında meydana gelen kalıcı değişikliklerdir..
kişideki davranış değişimine neden olan olgu. ancak bu davranışlardaki değişme kalıcı olmalıdır ki öğrenme olsun yoksa duyma ve görmeden öteye gitmez.
insan sadece duyu organlarıyla öğrenme sürecini tamamlayamaz. kaldı ki algılanması tamamlanmayan şeyler de öğrenilemez. algılama çevrenin %100 bir fotokopisi değildir. herkes kendi yaşamında edindiği tecrübelere göre algılamasını şekillendirir. bu da insan ilişkilerinde subjektifliği ön plana çıkarır ki. asıl geçim sıkıntısı burada başlar. burdan çıkarabiliriz ki özeleştiri tamamen fasaryadır. çünkü insanın iyi şeyleri kendine kötü şeyleri dışarıya atfetme gibi özelliği vardır. özeleştiri yapabilmek, davranışların gelişimiyle alakalıdır kökeni de öğrenmedir.
yaşanan deneyimlerin doğru biçimde kullanılarak istenilen belirli bir sonuca ulaşılması davranışıdır. Çoğu davranışçı teoriye göre fiile dökülmeden öğrenme gerçekleşmiş sayılmaz. Yani küçük bir çocuğun okumayı öğrenmiş sayılması için en azından bir kelimeyi okuması gerekmektedir, aksi halde öğrenip öğrenmediği bilinemez.
öğrenmeyi icradan ayırt etmek önemlidir. öğrenme, icraya katkıda bulunur ancak bileşenlerinden sadece biridir. öğrenilen şeyin icra olarak kendini gösterebilmesi için güdünün onu ortaya çıkarması gerekir. öğrenmenin yüksek düzeyde tutulabilmesi için organizmanın aşırı uyarılmış olmaması gerekir. aşırı kaygı ya da şiddetli heyecan duymak, öğrenmeye karşı ciddi bir engel oluşturur.
Orangutanlar da 6 yaşına kadar devam eden aktivite . 5 yaşına kadar aynada kendini tanımayan orangutanlar çoğunlukla 6 yaşında aynadakinin kendileri olduklarını öğreniyor. (bkz: ayna testi)
anlatacağım yönteme göre yaparsanız ilk başta biraz yorulursunuz ama herkesten hızlı ilerlersiniz.
kolay bir örnek verelim.
mesela sulu yemek yapmayı öğreniyrsunuz. patates yemeği diyelim.
işte soy, tencereye koy, su ekle, salça ekle, tuz vs.
işte o an kafanda, daha bir sürü sulu yemek çeşidi olduğu ve hepsine aynı yöntemi uygulayıp uygulayamayacağın sorusunu çalıştıracaksın.
bu sorunun cevabını bulduğun zaman. sadece patates yemeği değil bitin sulu yemekleri yapmayı öğrenmiş olursun.
aynı şekilde aya gidiş için öğrendiğin yöntemleri diğer gök cisimleri icinde uygulayıp uygulayamayacağını düşüneceksin.
sonuşta herkesin misal, 10 dakikada öğrendiği şeyi sen 15 dakikada öğreneceksin ama onlar daha sonra farklı iş veya ürün için 6-7 dakika daha harcamak zorunda kalacaklar. sense 1-2 dakika.