bayadır ödemediğim hede.
yapılandırma filan varmış. bunlar bir süre sonra maaşımada bloke koyarlar.
ta ki o güne kadar ödemeyeceğim.
türkiyede bir şeyi zamanında ödemek enayiliktir.
Ben şimdi özel üniversiteye gitmek istesem ve bankaDan ihtiyacım olan kadar kredi çeksem ve bunu 4 yıl sonra ödemeye başlasam olurmuki? Böyle bi durum var mı hanımlar beyler? Öyle bankalar var mı?
ödemelerim ekim ayında başlamıştı ama ödemedim. gittim erteletmek icin dilekçe yazdım dilekçe kabul oldu ve şimdi git 2016 ekim ayında gel dediler. ödemelerim o zaman başlayacakmış. bu sefer 16.500 tl olacak ahaha. bunun gibi 5 sene ertelesem..
ne kadar ertelesek de gelip başımıza ekşir. hatta af çıkar diye ödemeyelim sonra af ile ödeyelim deriz. ama bu sefer de faiz alır...kısaca hemen ödenmelidir netice de alıcı devlet...
ertelicem ertelerim ödemem diyenler için başımdan geçen olayı yazayım :
yaklaşık olarak 12000 TL öğrenim kredim vardı. ödemedim ödemedim oldu sana 15.000 TL faiziyle. e ödemeyince varolan arabama haciz ve yakalama kararı çıkarmış vergi dairesi. parayı ödemeden ne haci ne de yakalama kalkıyor. bütün hesaplarınıza el konuyor. e sonuç : arabayı sattım devlete olan borcumu ödedim.
34 taksitten 20 sini ödemişim. çalışana çok para değil kredi ödemesi ama okurken iyi destek oluyordu. yani ileride işsiz kalmam iyi kötü çalışırım derseniz alın bence.
borçların asılları duracak ve gecikme zamları silinecek. peki gecikme zammı yerine ne gelecek, nasıl hesaplanacak?
borcunuzun ilk ödeme tarihinden itibaren belirlenmiş olan "yurtiçi üretici fiyat endeksi" oranlarının aylık olarak toplanması sonucunda çıkan oran toplamının, borcun aslı ile çarpılmasıyla bulunan sonuç sizin yeniden değerlenmiş borcunuzun tutarını verir.
yararlanmak için vergi dairesinde veraset ve harçlar bölümüne gidip durumu anlatmanız gerekiyor.
basit bir örnek yapıp öğretmenliğe soyunayım.
1000 lira borcunuz var ve 300 lira gecikme zammı işlemiş olsun. vergi dairesine gittiğiniz günün tarihi 22.03.2016 ve diyelim ki bocunuzu 3 taksitte ödemeniz gerekiyordu ve vade tarihleri ve "yi-üfe" oranları aşağıdaki gibi olsun.
yeni mezun ve henüz düzenli bir işe girememiş yüksek öğretim mezunu gençlerin uykularını kaçıran adı üstünde alınan bir kredinin geri ödenmesi durumudur.
ülkemizdeki pek çok iyi yönetilemeyen durum gibi bu mali kaynağında da burs olmak yerine kredi olması ve yüksek eğitim alan bireyi hayata borçlu başlatması elbette ki hoş bir durum değildir. ancak, öğrencilerimize baktığımız zaman da, ihtiyaç sahibi olmak dışında büyük bir çoğunluk burs kapsamında değerlendirilebilecek bir yetenek ya da başarıya maalesef sahip değildir.
o sebepten bu ödeneğin burs yerine kredi olarak benim gibi lisans ders başarısı dışında, ne bir lisanslı sporculuğu ne de ülkemizi başka platformlar da temsil edebilme yeteneği ya da niyeti olmayan bireyler için kredi formatında sunulması en kabul edilebilir modeldir.
o dönem aile imkanları ile bir mühendislik eğitimin karşılayamayacak olan bana hazırlık+4 yıl lisans eğitimim boyunca idare eder diyebileceğimiz bir kaynak yaratmış sistem, mezuniyetten 24 ay sonra toplamda bana yaptığı harç ve öğrenim kredisi bedellerinin 3 katını 3'er aylık ödemeler ile geri ödememi istemiştir.
sayesinde okulumu bitirebilmiş ve bulduğum iş ile geri ödeyebilecek durumda olan ben; hiç gocunmadan, af çıkar ümitleri beslemeden ya da hiç umursamadan ödememezlik yapmayıp tüm taksitlerimi gününden önce yatırarak devlete borcumu ödedim. bu süreçte her yıl telefonumu yenilemedim, araba alma hayalimi 2 yıl erteledim ama borcumu ödedim. ödedim ki; benden sonra gelen ve gerçekten ihtiyaç sahibi olan öğrenci kardeşlerime bir okyanusta damla da olsa faydam olsun.
uzun lafın kısası, zorla verilen bir para değildir ve zorla istenmemektedir. karşılıklı bir kredi anlaşmasıdır ve vadesi geldiğinde ödenmelidir. gönül ister ki; ülkemiz, devletimiz yüksek öğrenim alan gençlere daha büyük finansal kaynakları karşılıksız verebilsin ama günümüzde bu model pek de olası görülmüyor.
eğer bu model bir borçlanma sizin için uygun değil ise ve belli bir yeteneğiniz, lisanslı sporculuğunuz ya da çeşitle burslara konu olacak bir bireysel donanımınız var ise o kaynaklara yönelmeniz daha doğrudur. ancak bir kredi anlaşması yapmak ve borcunu ödememek en basit tabiriyle ahlaki değildir.
ihtiyacım olmadığı halde çatır çatır yedim o parayı ama şimdiki aklım olsa hiç kullanmazdım, ödemeye ödemeye 14 bin liraya kadar geldi şimdi onu ödüyorum.
ve bu tecrübeye dayanarak kardeşime bu krediyi kullandırtmadım, mezun oldu şimdi ve geri ödeme derdi yok. ben yandım ama kardeşimi yaktırmadım.
krediyi ödeyeceğim gün bana çok koyucak. burada o parayla alem yapıldığını düşünen embesil, zihinsel özürlü insanlara bakmayın. onlarla dalga da geçmeyin. engelliler çünkü, ayıp dalga geçmek.
400 lira ile alem yapıyorum ben ama nasıl bi alem anlatamam. 2 farklı kredi kartıyla okulun parasını taksit yaptırdım. iki karta toplam ayda 350 lira tutuyordu. 50 lira ile her gün tavuk döner partisi yaptım orospu çocuğu seni. alemlerde ayran içtim. şuraya gelip amcık amcık konuşuyorlar böyle ya, herşeyi kendileri biliyor sıfatını siktiğim salakları. telefonum bozuldu 1 ay boyunca yaptıramadım takos telefonla dolaştım. Orospu çocuğu beyin özürlüsü.
devlet 400 lirayı vermeden önce düşünsün bi araştırsın baksın, ulan bunun belki cidden ihtiyacı vardır desin. anası babası para veriyor veya kazanıyor mu desin. niye desin ki, 400 lira ile alem yapılacağını düşünen embesil orospu çocukları olduğu sürece devlet seni niye düşünsün.
Tam mezun olacağım yılda öğrenim kredisi aylık 500 tl oldu. Bu miktar yüzünden artık nasıl geri ödeyeceğimi değil de mezun olunca hangi ülkeye kaçabilirim diye düşünüyorum.
lisans hayatimin ilk 3 senesi ozel yurtta kaldim. ekstrem durumlar haricinden ailemden de para almadim. kredinin yetmedigi yerde donemlik islerde calistim. bu arada yabanci dili gelistirip bir de skor elde ettim. son 2 sene kredim dil okuluna gitti direkt. o 400 tl ile ne alem yapilir ne gecelere akilir. anca yasanir. gelirine gore yasamayi ogreniyorsun elbet.
bu durumdan hic sikayet etmedim iyi ki de kendi ayaklarimin ustunde durdum. borca gelince,e borc benim derdi benim kime ne?