rusça ve çince dir.
kiril alfabesini öğrenmek 1den 10a saymak kadar kolaydır ki kendi başıma 1-2 günde hem el yazısını hem bilgisayar yazısını çözdüm. Ayrıca rusça grameri türkçeye çok benzemektedir. zaten az olan farklılıklardan birisi; rusça da şimdiki zaman ve geniş zaman ekleri aynıdır. cümle içinde kullanıma göre şimdi mi geniş mi oluduğu anlaşılır.
çincede ise tek gerekli şey ezber yeteneğidir. 5.000 kelimenin hanzı yani şekille yazılmış halini ezberlediğinizde bu olay biter. çincede adam akıllı gramer yoktur. yok şimdiki zaman yok geçmiş zaman gibi boş işlere girmemiş adamlar. işi şimdi yaptığını söylemek istiyorsan cümlenin sonuna şimdi yazacan olacak bitecek.
ikisini de öğrenen, kafayı sıyırmış bi insan olarak çincenin dünyanın en zor dili olduğunu söyleyenlere şöyle güzel bir (bkz: nah) çekmek istiyorum.
editimskiy: çincede hanzı yani yazı dilinin dışında bir de okunuş dili olan pinyın vardır. bunun dışında çincede birçok lehçe vardır. siz çince öğrenmek istediğinizde mandarin çincesi yani basitleştirilmiş çince öğrenirsiniz.
nihat doğan 'geçen gün ingiltere'ye gittim. adamlar aşmış arkadaş, elin çöpçüsü bile ingilizce konuşuyor.' diyerek bu konu hakkındaki gerekli açıklamayı yapmıştır.