bu kategoriye genelde orta ve az nufuslu olan hemen hemen tum kentler girer. istanbul ve ankara (hatta izmir de) haric hemen hemen diger tum kentler tamamen birer ogrenci kentidir. tabi insanin aklina eskisehir geliyor direkt ama bi bursa olsun, adana olsun veya malatya, denizli, vs... gibi sehirler direkt ogrenci kaynayan sehirlerdir zaten.
eskişehirdir.
bunu sırf memleketim eskişehir olduğu için söylemiyorum, tamamen demokrat bir bakış ile değerlendiriyorum.
kısaca eskişehir'in artılarını ve eksilerini belirteyeyim.
önce artılardan başlayayım;
1-eskişehir'de ulaşım oldukça rahattır, anadolu üniversitesi yunus emre kampüsü şehir merkezindedir.
eğer oturmakta olduğunuz ev çarşıda ise (iki eylül caddesi, kızılcıklı caddesi, üniversite cadesi, hamamyolu, doktorlar caddesi vs) rahatlıkla kampüse yürüyerek gidebilirsiniz.
2-temel ihtiyaçlar oldukça ucuzdur. gıda ürünleri, giyim, kozmetik ve bunun gibi aklınıza gelebilecek bir takım ürünlerin en kalitelisini makul fiyatlarla bulabilirsiniz.
3-trafik akşam saatlerinde belli caddelerde çok oluyor (kızılcıklı caddesi, doktorlar caddesi, üniversite caddesi, hamamyolu vs) fakat sabah saatlerinde bu caddelerde trafik yok denecek kadar azdır. bunun nedeni ise eskişehir'de toplu taşıma araçlarının sabah saatlerinde oldukça aşırı bir şekilde rağbet görmesidir. bu yüzden sabah saatlerinde hava kirliliği oranı neredeyse yoktur.
4-kira fiyatları bazı yerlerde oldukça azdır. örneğin anadolu üniversitesi yunus emre kampüsünün bulunduğu mahallelerde (eski bağlar ve yeni bağlar) sıkı araştırma yaparak makul fiyata kalacak yer bulabilirsiniz.
5-gece hayatından bahsetmeye gerek yok sanırım, barlar sokağında 1.50 tl'ye 33 cl'lik bira satılan yerler var.
6-gece hayatını pek sevmeyenlere ise diğer tavsiyem eskişehirspor müsabakalarıdır. eğer sıkı bir futbol fanatiği iseniz eskişehirspor'un müsabakalarına mutlaka gidin.
şimdi ise eksiler;
1-bu şehirde öğrenci=para değerlendirmesini yapan pek çok çakal vardır, özellikle ve özellikle alışveriş yapacağınız esnafı iyi gözleyin. her hangi bir ayıbını veya kazığını görürseniz o esnaftan alışveriş yapmayı kesin.
2-öğrenci evine kiracı olarak gidecekseniz öncelikle kiracı olmanın hukuksal maddelerini iyice gözden geçirin. ev sahibi size uyanıklık yapıp önemsiz bir belge imzalattırır gibi yapar, fakat bu belgede "ev sahibi kiracısını istediği an evden çıkarabilir" maddesi içerebilir.
uzun lafın kısası kira sözleşmesini iyice okuyun, anlamadıysanız tekrar tekrar okuyun ve ondan sonra imzalayın.
3-ev arkadaşınıza karşı açıkgöz olun, muhakkak bir gün birbirinize muhtaç olacağınız anlar olacak (borç para, deterjan, şampuan vs). fakat bu muhtaç olma dönemi çok sık oluyorsa ve ev arkadaşınız sizden ödünç aldığı birtakım eşyaları geri vermiyorsa veya telafi etmiyorsa evinizi değiştirin.
daha eklenmesi gereken çok şey var, şimdilik aklıma gelenler bunlar.
şu sıralar sık sık acaba hangisi diye düşünmüşümdür. ** o kadar çok eskişehir öğrenci kentidir denildi ki, aklıma başka alternatif gelmediğinden ötürü öğrenci kentini eskişehir olarak kabullenmiş bulunmaktayım.