özürlülere engelli deme yavşaklığı

entry30 galeri0
    30.
  1. bize engelsiz ya da özürsüz, kusursuz deniyor mu?!
    hayır!
    bu sebeple bence iki sıfatı da kullanmak gereksiz.

    sadece bu başlığı açana yavşakk denebilir, gerisini boşver.
    0 ...
  2. 29.
  3. çünkü kendi ellerinde olmayan bir eksiklik yüzünden özür dilemek zorunda değillerdir.
    1 ...
  4. 28.
  5. hepsi aynıdır şov yapmayın. bize ne.
    1 ...
  6. 27.
  7. (bkz: topal)
    (bkz: çolak)
    (bkz: geri zekâlı)
    (bkz: deli)

    falan de sen direkt, yorma kendini.
    0 ...
  8. 26.
  9. sağlıkta nedense özürlü kelimesi kullanılıyor ders kitaplarında falan hep özürlü yazıyor hatta hoca da konu anlatırken özürlü diyor. bir gün dayanamadım hocanın yanına gittim hocam neden böyle diyorsunuz yanlış bir şey değil mi dedim bana yasal bir kelime bu hakaret değil yani o yüzden bi sakıncası yok ama dışarda toplum içinde hakaret olarak kullanıldığı için böyle dememiz doğru değil demişti.
    5 ...
  10. 25.
  11. özürlü sadece özürlüdür.
    1 ...
  12. 24.
  13. özürlülere engelli demek yavşaklık oluyor da orospunun birine anne demek ne oluyor?

    yaa bak sana ne güzel mantık hatası.
    1 ...
  14. 23.
  15. özürlü değil engelli, engellenmiş olanmasındandır. asıl özürlü onları engelleyenlerdir.
    0 ...
  16. 22.
  17. 21.
  18. önceleri sakat denirdi, sonra özürlü kelimesi kullanıldı şimdilerde engelli kullanılıyor ama engelli kelimesine de bir kısım (bak ne kullanacağım şimdi?) bu gruptan arkadaşlar ve aileleri tepkili. aslında önemli olan ne kullanıldığı değil de bu kelimeleri mümkün olduğunca az kullanmak gibi geliyor bana. yavşaklık falan yok işin içinde, bir şekilde eksiklik belirten bir kelime kullanacağız -bu arada eksik de çok cins geldi-.
    0 ...
  19. 20.
  20. özürlü daha kaba bir tabirdir bundan dolayı toplumdaki çoğu kişi engelli demeyi tercih eder. bunda bir yavşaklık yoktur.
    0 ...
  21. 19.
  22. Kelime anlamı olarak bakılırsa,

    özürlü demek kusurlu, düşünme yetisi olmayan spastik zihinsel hastalıkları olanlar için söylenir. Hakaret olarakta söylenebilir sokak jargonunda. Ya sen özürlü müsün sema ? Niye böyle şeyler yapıyorsun gibi gibi..

    engelli zaten basit ve anlaşılır. Bir işi, eylemi tamamen veya kısmen yapamayacak durumda olanlara verilir. Bedeninde herhangi bir uzvunu aktif olarak kullanamaz.

    ikisi ayrı şeylerdir. Eğer içinde böyle bir aşşağılama duygusu besleyen varsa hemen vazgeçsin bence çünkü hepimiz kuluz ve hayatta bize verilen şeylerle sınanıyoruz. Hayat intikamını almak isterse alır.

    Neyse olayın aslı şudur. Kolu olmayan bir vatandaşımız özürlü değil engellidir. Yavşaklık bunun neresindedir bilmiyorum.
    4 ...
  23. 18.
  24. özürlü, eşya için kullanılır. misal mal, özürlü olduğu için iade edilir. sakat sözcüğü 'sakatlanmak' olarak dilimizde her ne kadar hem insan hem de hayvan için kullanılsa da esasen hayvanlar için kullanılır. ayrıca geçici bir durumu bildirir. bu yüzden en doğru söz engelli sözcüğüdür. engelli vatandaşları dahi trollük çabasıyla kendine malzeme eden dangalaklar kaderden garanti kağıdı almış olsa gerek ki yarın bir kaza sonucu kendisinin, bilemedin çoluğunun çocuğunun engelli olmayacağından emin, kafasınca bu konuyla dahi dalga geçebiliyor.
    (bkz: şerefsizliğin bir sınırı olmaması)
    2 ...
  25. 17.
  26. Olmayan yavşaklık.
    Bedensel engelli insanların, özür dileyecek bir durumu olmadığından, özürlü denilmesindense engelli denilmesi daha doğrudur.

    Bacaklarından rahatsızdır, engellenmiştir, engellidir. Özür durumu söz konusu değildir.
    3 ...
  27. 16.
  28. kırıcı olmamaya çalışan kibar bir bireyin yaptığı eylemdir.
    1 ...
  29. 15.
  30. (bkz: galatasaray engelli takımı vs.)
    sen engelli kelimesini absürt arkadaşların arasında aşağılayıcı bir yaftaymış gibi kullanıyorsan orasını bilemeyiz tabi.
    0 ...
  31. 14.
  32. özürlü demenin daha aşağılayıcı olduğunu bilmeyen kişi söylemi.
    3 ...
  33. 13.
  34. diğer insanların yapabildiklerini yapamayıp hep engellere takıldıkları için engelli demek daha mantıklıdır bence özürlü kelimesi biraz daha aşağılamak gibi oluyor o adamın yada kadının yada çocuğun kimseye bir özür borcu yoktur amk.
    edit:kelimeleri ilk akla gelen şekliyle söylüyorm.
    0 ...
  35. 12.
  36. kısaca

    özürlü:zihinsel
    engelli:fiziksel.
    0 ...
  37. 11.
  38. Engelli demek Yavşaklık falan değildir, Tamamen doğru bir kelimedir. Özürlü kelimesi kusurlu veya hatalı anlamına gelir, engelli ise bir işi yapmaya engeli olan. Ben bütün engellilerden kendilerine özürlü demeye devam eden kişiler için özür diliyorum, esas özürlüler onlardır, anlayış ve düşünce özürlü.
    3 ...
  39. 10.
  40. insanlık yönünden halen gelişmemiş olan toplumumuzun bazı fertlerinin düşünce tarzıdır. her düşünceye saygı duyulmasını isteyen ben bu konu hakkında bunu diyemeyeceğim. ''gerizekalı, kör, sakat, kolsuz, bacaksız, özürlü! vs. '' aşağılayıcı terimleri kullanmaktan çekinmeyen insanımız empati kurmayı geçtim onlara saygı bile göstermiyor ki etiketleme yanlışını yapmaktan vazgeçsin. biz özel eğitimciler olarak çocuklarımızdan önce toplumumuza bu etiketleme kavramının olumsuzluğunu öğretelim ki onların yaptığı bu tabiri caizse yavşaklık artık ortadan kalksın. engelli vatandaşlarımız hiç bir zaman 2.sınıf insan değil, hayatı engelli olarak doya doya yaşamaya çalışan belki de insan dediğimiz çoğu kişiden daha çok insan olanlardır.
    0 ...
  41. 9.
  42. "engelli ile özürlü demek bir engeldir," yavşaklıktır. bedensel yetersizlik, zihinsel yetersizlik vs. doğru olanıdır.
    0 ...
  43. 8.
  44. yavşaklığın, özürlülere engelli demek ile değilde, engellilere özürlü demek ile olacağını bilmeyen "yavşakların" düşünce şekli.
    1 ...
  45. 7.
  46. güzel adlandırmadır. hakaret etmemeye çalışmak, saygı göstermektir.
    1 ...
  47. 6.
  48. ülkemizdeki yetersizlikler dolayısıyla bir işi yapmak için önünde engel olanlara engelli denir. eğer bu engel bedensel olarak kendini gösteriyorsa buna bedensel engelli denir. buna neden yavşaklık dersin ve o insanların hayatlarını güzelleştirmeye çalışmalarını nasıl şükretmemekle ilişkilendirirsin. nerelisin nereden geldin nereye gidiyorsun. bence önce bunları düşün.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük