gerektiğinde söylendiği zaman etkisi olan ancak gerekli gereksiz söylendiğinde de "pardon çıkalı eşşekler çoğaldı" söznün muhatabı olunmaya hak kazandıran söz.
"Özür Dilemek, sizin haksız olduğunuz, karşı tarafın haklı olduğu manasına gelmez. Karşınızdaki insana verdiğiniz değerin egonuzdan yüksek olduğunu ifade eder." -Sigmund Freud
özür dilemek, sizin haksız olduğunuz, karşı tarafın haklı olduğu manasına gelmez. karşınızdaki insana verdiğiniz değerin egonuzdan yüksek olduğunu ifade eder.
(bkz: sigmund freud)
cem mumcu ile hayko cepkin'in konuk olduğu bir programda farklı bilgiler edindiğim konudur. cem mumcu 'özür dilemek aslında bir anlaşma ya da tekliftir. karşı taraf özrü kabul ederse teklif amacına ulaşır.' hayko da 'siz özür diler misiniz?' sorusuna 'özür dilemem, çünkü özür dilenecek şey yapmam ama özür de kabul etmem, teklifi reddederim.' cevabını vermişti.*
erdemdir. özür dilemeyi çoğu insan içine sindiremez gurur yapar. karşınızdakiyle aranızdaki buzları eritmenize sebep olan iki sözcüğün birleşmesidir. (bkz: özür dilerim)
özür dilemek, sizin haksız olduğunuz, karşı tarafın haklı olduğu manasına gelmez, karşınızdaki insana verdiğiniz değerin egonuzdan yüksek olduğunu ifade eder.
sözel olarak dile getirildiğinde bir anlam ifade etmeyen eylemdir. özür dileme işi, bir daha düşülen hataya yeltenmemek ve bir daha öyle birşey yapmamakla ilgilidir. her özür dilemenin arkasında kaybedip gidilen bir değer mevcuttur. bu değerlerden bazıları karşı tarafın affedemeyeceği türden olabilir. gerçi bazen insan kendi kendine sorar (eğer inançlı biriyse)
'-affetmek sadece tanrıya mı mahsustur? ben affedebilecek ya da küsebilecek hakka sahip miyim?' diye..