Selfie adı altında başlayan yeni moda fotoğraf çekme akımının türkçeleştirilip dile kazandırılmaya çalışılmış hali.
Oysa dil bir canlı gibidir, zorla güzellik olmaz.
tdk'nın klasik mallıklarına devam ettiğini gösteren kelimedir.
Ulan amına koyayım selfie kelimesi dile girdi kullanım alanı kazandı yerleşti. 50 yaşındaki anam bile selfie diyor artık aylardır neredeydin pezevenk. Bir türkolog olarak bu saatten sonra ben dahi bu kelimeyi günlük hayatıma siksen kazandıramam. siz yüzlerce elle bir siki doğrultmaya çalışırken selfie kelimesi yerleşti zaten dile. ağlayacaklar aylarca yaa selfie demeyin özçekim oooo :(( diye. be pezevenk bu kadar uzatmayıp iki ay önce bulaydınız da özçekim diyeydik.
Onu da geçtim özçekim ne lan lugatini siktiklerim. bu kelimeleri mabadınızdan uydururken hiç mi ses yapısına dikkat etmiyorsunuz yoksa kasıtlı olarak mı ses yapısı çirkin kulak tırmalayıcı itici kelimeleri tercih ediyorsunuz anlamadım.
amınaki arkadaş, bir sikindirik faaliyetin karşılığı için 2 ay gündem oluştu, yüzlerce tavsiye geldi, oylamalar yapıldı, hepsi de son derece düzenli ve demokratikti. harbi emek verildi.
ülke olarak boş beleş işlerde öncülüğü hayatta bırakmayız.
şu birliği savaş çıksa gösteremezsin amk. topunuzun.
tdk'nın güzel türkçe'mize kazandırdığı son kelime. selfie'nin türkçe'si efendim. biraz komik gibi geliyor insana başta ama selfie ile dilimizi kirletmemek adına güzel bir çalışma.
ilk olarak "türkçe"nin diriliş hareketinin ortaya attığı, tdk tarafından kabul edilen selfie sözcüğünün türkçesi.
Not:bu sayfayı takip etmeniz önerilir. Yararlı sayfadır.
tutmaz la boşa uğraşılmış.
kimse "özçekimimi sana gönderiyorum sevgilim" diye bi cümle kurmaz.
aslında isim bulmaya gerek yoktur da. resmim dersin olur biter. fotoğrafım da demeyiz, ona da kasmayın.
aslında halk gene çözmüş olayı. resmim demiş , bitmiş olay.
anlam olarak uygundur ancak telaffuzu biraz itici. "z" ve "ç" seslerinin birlikteliği kulak tırmalıyor. yapay kelimelerin ilk zaman kullanımları yapmacık hissettirdiğinden yaygınlaşması kolay değil...
bu arada özçekim'i tdk değil; millet bulmuştur. en doğrusu da budur. tdk milletin bulduğu sözcükleri oturtmaya çalışmalıdır.
tdk'nın yaptığı en büyük hatalardan birisi yeni sözcük üretmeye çalışmaktır. üretmek yerine yerel ağızlara bakılmalı, yerel ağızlarda uygun sözcük yoksa diğer türk lehelerine bakılmalıdır. bugün ortaasya'da sigara, alkol, helikopter gibi pek çok şeyin öz türkçe karşılığı vardır ve kullanılmaktadır.
selfie denen illetin artık popülerliğini kaybetmesi sonucu özçekim kelimesininde adı falan duyulmayacaktır. bize yani halka örnek olacak isimlerin kurumların bu kelimeyi kullanmadığı sürece halkta bu kelimeyi benimsemez.