hani bi adam vardır da sigarayı bile bir başka içer, başka bi adam vardır x şarkıyı sahibinden daha güzel söyler. bi kadın vardır da kimse onun gibi bakamaz, kimse onun gibi kokamaz. heh tam olarak öyle bir şeydir. ayrıca; ufak bir göz süzüştür, net bir eşittiri de yoktur, elle tutamazsın ama gözle görürsün. somut değildir, soyut hiç değildir. bu durumda; saykodeliktir ve saygı duyulasıdır.
farklılığı da beraberinde getirir. normalde her insan farklı bir kişiliktir ve dolayısıyla her insanın da özgün olması beklenir. ama gerek kişinin yetiştiği toplumun ve çevrenin etkisinde şekillenmesi ve geleneklerle kendisine biçilen rolü benimsemesi gerekse modern dünyanın aynı şekilde dayattığı role bürünmeye çalışması kişiyi özgün davranmaktan alıkoyar.
evet sonuçta iyi birşeydir, tercih edilendir sevilendir, aranılandır.
toplumumuz gereğinden fazla tek düze ve gelenekselci olması durumunu göz önünde bulundurduğumuzda özgün olabilen insanın nazarımda devrim yapmışçasına bir iş başarması durumudur, benim tamamen şahsi düşüncemdir. o kadar sanat ve bilimle ilgilenen insanların dışlandığı bir toplum algısı yaratıldı ve yabancılaştırıldı ki; kendi başına bir şeyleri düşünüyor olabilmek bile bir çok olumsuz yakıştırmaları beraberinde getiriyor.
durum vahim, hakkımızda hayırlısı, umut ne güzel şey.
Çok çetrefilli bir kavramdır. Misal günümüzde neredeyse herkeste bir özgünlük mevcut iken aynı zamanda herkesin özgünlüğü birbirinin aynısı olmuş durumda. Bu durumda da özgünlük olmamış oluyor ama garip bir şekilde herkes özgün gibi de. Toplumca özgünleşmek yaramıyor demekki.
Açıkça söylemek gerekirse şu dönemde artık çok zor, hem sistem de sizi buna itiyor maalesef. Her zaman kendi fikirleriniz ve duruşunuz olsa bile muhakkak başka fikir ve duruşlarla desteklemeniz istenir. Bu da özgünlük seviyenizi ister istemez düşürür. He belki %100 özgün olmayız ama hiç özgün olmamak da şerefsizlik bir yerde şimdi doğruya doğru.